Личният стил се развива с времето и узрява с годините, но нерядко дамите правят модни грешки, които ги състаряват.

Днес ще ви представим най-популярните модни грешки, които добавят няколко години към външния ви вид и отнемат от чара ви. Освен това ще ви дадем няколко съвета за това как да ги избегнете.

1. Нарушавате пропорциите

Широките панталони трябва да се носят с прилепнала блуза, докато широките блузи трябва да се носят с прилепнали панталони – по този начин се създава приятен контраст. Ако облечете широка блуза с широки, размъкнати панталони фигурата ви ще изглежда безформена и ще се „изгубите“ в дрехите. Освен това е важно да носите правилния размер дрехи – ако дрехите са прекалено широки, те ще скрият част от красотата ви, но ако са твърде тесни, също ще развалят цялостното впечатление.

2. Аксесоарите ви са в един и същ цвят

Едно от правилата на елегантното обличане е триото (обувки, чанта и колан) да не е в един и същ цвят, но трябва да си подхожда. Според днешните модни тенденции старото правило, че обувките и чантата трябва да са в един цвят, е демоде. Освен това, ако се облечете от глава до пети в един и същ цвят, няма да станете по-чаровни. Най-добре е да имате един по-ярък акцент в облеклото, докато останалите елементи са в по-неутрални цветове.

3. Не носите колани

Твърде широките дрехи добавят няколко килограма към фигурата ви и няколко години към ЕГН-то ви. Сигурни ли сте, че такъв ефект търсите? Не, нали? Ако искате да носите широки дрехи, съчетайте ги с един колан около талията, който ще подчертае извивките ви. По този начин визията ви веднага ще стане по-романтична и елегантна.

4. Искате да бъдете ретро

Модните тенденции идват и си отиват и не е нужно да следвате всичките (някои са доста безумни и без това), но не бива и да изоставате с няколко десетилетия. Например дънките чарлстон днес се смятат за истинска модна антика и определено добавят няколко години към визията ви. Затова пък днес са модерни дънките, които са широки около прасеца като чарлстон, но са по-къси и стигат до над глезена. Идеята е да откриете нещо, което ви харесва, в днешните модели, а не да носите дрехи от преди 10-15 години.

5. Все още носите тийнейджърски дрехи

Стилът се променя с възрастта, както вече казахме, и не е нормално да носите същите дрехи, както когато бяхте на 16 години (освен ако не сте на 17). Дънките с брокат и тениските с анимационни герои няма да ви направят по-млади. Напротив, само ще подчертаят несъответствието между дрехите и възрастта ви и така ще изглеждате доста нелепо. Класическите сини дънки, съчетани с елегантна бяла риза, са много по-свеж и стилен вариант за една млада дама.

6. Носите старите си очила

Не сте сменяли очилата си от 10 години? Е, чудесно е, че не сте качили диоптри, но сме сигурни, че едно обновяване на рамките няма да е излишно. Днес има много по-голям и интересен избор от модели. Освен това очилата са аксесоар с голям моден потенциал, който може да ви направи много чаровни.

7. Неправилната прическа

Ако отдавна не сте експериментирали с косата си, може би е време да го сторите. Според фризьорите дългата и права коса подчертава несъвършенствата по лицето, докато късата коса (до раменете или прическа на етажи) може да ви придаде по-младежки вид.

8. Не нанасяте ружа правилно

При младите момичета ружът може да се нанася върху най-изпъкналата част на бузите, но най-правилно е да нанасяте ружа хоризонтално – от горната част на бузите към ушите. По този начин не се акцентира върху бръчките.

9. Прекалявате с бронзанта

Ако слагате прекалено много бронзант, ефектът със сигурност няма да е особено положителен.

10. Не се гримирате

Устните, очите и веждите издават възрастта ни. С годините устните стават по-тънки, веждите – по-светли и редки. За да подчертаете красотата си (или да скриете следите на времето), може да използвате малко количество грим. Просто избягвайте ярките цветове.

11. Носите тъмно червило

Тъмното червило ви придава няколко години отгоре. Ако обичате тъмно червило, най-добре е да заложите на плодовите нюанси, докато тъмното червило със студени тонове, дайте на малката си сестра или го оставете за майка ви.

12. Не се усмихвате!

Според проучванията усмивката ви кара да изглеждате по-млада в очите на околните, освен това ви прави много по-привлекателна. Още една причина да се усмихвате по-често.