Лятото означава повече слънце, отпуска и още много извинения, за да прекарвате времето си сред природата. Но тези промени във времето ще окажат ли разлика върху настроението ви? Е, оказва се, че това ще се случи само ако вие позволите. Според проучване от 2012 върху еднояйчните и двуяйчните близнаци, само около една трета от нашето щастие е генетично заложено. Останалото зависи от нас.

Така че ако прекарвате лятото събирайки витамин D, разхождате се из гората и използвате почивните дни, за да се откъснете от виртуалната реалност, си създавате възможност да бъдете много, много по-щастливи. Ако ли не, това лято ще бъде също толкова нещастно, колкото и всеки друг сезон.

Готови ли сте да заживеете живота си на пълни обороти през това лято? Нека този списък ви вдъхнови за нови предизвикателства:

1. Вземете си добро четиво

Както е казал доктор Сюс: "Колкото повече четете, толкова повече ще знаете. Колкото повече учите, на толкова повече места ще отидете". Освен това четенето може да ви направи по-съпричастни. Ако потънете в хубава книга, може да ви стане по-лесно да разбирате другите. Художествената литература и мемоарите за себеоткриването като "Яж, моли се и обичай" имат силата да помогнат на читателите да бъдат по-чувствителни към това, което другите мислят и чувстват, като се вслушват във вътрешния монолог на разказвача.

2. Зарежете електрониката

Използването на Фейсбук е свързано с по-слабо чувство за благосъстояние и по-силни чувства на завист. Тези ефекти могат да бъдат преобърнати, ако приоритизирате качественото време прекарано очи в очи. Някои страни дори създават наредби, свързани с използването на технологиите. Нов френски закон забранява на служителите да проверяват работните си мейли след 18:00 часа, за да възстановят щастието си. Поставете си твърдо ограничение колко време ще прекарвате екрана, за да се възползвате максимално от лятното слънце.

3. Отидете на плаж (или на езеро или басейн)

Гледките към океана и други сини пространства ни правят по-щастливи от останалите пейзажи. Уолъс Джей Никълс, учен и автор на книга, която разказва за това как водата подобрява нашето здраве и настроение, сочи, че изпитваме чувства на благоговение и изумление, когато се вгледаме в океаните, езерата или реките.

4. Погушкайте косматите си приятелчета

Собствениците на домашни любимци имат по-голямо самочувствие и са по-малко склонни да се страхуват. Осиновете си космато приятелче и му дайте много любов. Домашният любимец ни прави по-здрави и по-щастливи.

5. Възхвалявайте своето уникално и красиво Аз

Отклонявате ли комплиментите и чувствате ли се несигурни, когато се погледнете в огледалото? Не сте сами. Повече от 90 процента от жените искат да се променят или не харесват определен аспект от себе си. Изследванията показват, че медиите отразяват отрицателно начина, по който съдим себе си и другите. Това е още една причина да си вземете почивка от екрана.

6. Направете нещо, което не сте правили досега

Няма значение какво е. Изберете нещо, което винаги сте искали да правите - дали да си направите татуировка, да скочите с парашут или да отидете на курс по танци... и спрете да отлагате! Излизането извън зоната на комфорт е един от най-добрите начини да се развивате, да научите повече за себе си, да се чувствате по-ангажирани и развълнувани за живота, както и да срещнете нови съмишленици.

7. Бъдете честни с хората, които обичате

Споделянето на истинските чувства с любимите хора е ключът към щастието. Да бъдеш в състояние да изразяваш себе си и да бъдеш изслушан, както и да слушаш другите с разбиране, ще ви помогне да се чувствате по-обичани и обгрижвани. Какъв труден разговор сте отлагали досега? Проведете го днес.

8. Не правете нищо, освен да гледате залеза

Един от най-релаксиращите начини да оцените даровете на живота, е да наблюдавате залеза. Да отделите това време, за да се откъснете от стреса и отклоняващите вниманието фактори, е много красив начин да се свържете отново със себе си и света около вас.

9. Събудете се с изгрева (поне веднъж)

Ако прекарвате повече време будни през светлата част на деня, може да увеличите нивата на витамин D, който тялото синтезира, когато кожата е изложена на слънце. Витамин D е един от онези създаващи щастие елементи, от които всички се нуждаем и започването на деня със слънце е невероятно мотивационна и вдъхновяваща практика.

10. Яжте повече щастливи менюта

Това, което ядете има огромно влияние върху невротрансмитерите, които са пряко свързани с настроението ви. Вместо да посягате към пакетираните храни, яжте бавно синтезиращи се органични храни. Стремете се да приемате здравословни мазнини, по-специално докозахексаенова киселина (DHA), преобладаващата мастна киселина в мозъка и важен модератор на настроението и психическото здраве.

11. Усмихвайте се на непознати

Ако се чувствате стресирани или негативно настроени, можете да се изровите сами от тази дупка, ако поставите усмивка на лицето си. Усмивките освобождават ендорфини и серотонин, които имат естествени функции да потушават болката. Най-хубавото е, че усмивката изкарва мозъка от отрицателното състояние и ни дава позитивен шанс. Колкото повече се усмихвате, толкова по-позитивни модели на мислене ще имате.

12. Простете на себе си и на останалите

Всеки е бил нараняван от действията на някой друг в определен момент. Независимо дали сте ядосани на себе си, защото сте наранили някого или на някой друг, който ви е наранил, прошката е от решаващо значение за емоционалното и физическото здраве.

Прошката може да ви помогне да се съсредоточите върху бъдещето и доброто в живота ви точно сега. Прошката дори може да доведе до чувство на разбиране, съпричастност и състрадание към този, който ви нарани. И това дори не е нещо, което правите за другите - правите го единствено за себе си.