Пътуването със самолет винаги е стресиращо, дори и за тези, които не се страхуват да летят. Причината е, че трябва да планирате всичко предварително, да опаковате старателно багажа си по правилата на летището, да пристигнете няколко часа по-рано и да преминете всички необходими процедури, които изнервят и най-опитните пътешественици.

Ние обичаме да пътуваме (макар и да ни се случва по-рядко, отколкото ни се иска), затова днес сме подбрали някои от най-често разпространените грешки, които пътуващите със самолет допускат.

Ето какво не бива да правите преди полет:

1. Поставяте важните документи в малка чанта

Някои хора поставят всичките си необходими документи в малка чанта/плик, за да може винаги да са им под ръка. Но колкото повече чанти носите, толкова по-трудно е да следите всичкия ви багаж. Една малка чантичка може да бъде забравена в таксито или в кафенета на летището, виждали сме снимки и на забравени паспорти и билети в тоалетната. По-добре е да поставите личната ви карта или паспорта ви в джоба на ръчния ви багаж и да сложите малки суми пари на различни места.

2. Забравяте предварително да разберете как да стигнете до летището

Ако за първи път ще ходите на летището или искате да отидете с градския транспорт, не забравяйте предварително да видите маршрута или да проверите графика на автобусите. Трябва да направите и същото за летището, на което ще кацнете – проверете как да стигнете до хотела си.

3. Не съобразявате времето, което ви е нужно

Препоръчително е да пристигнете на летището 2-3 часа преди излитането. Понякога на летището няма никакви проблеми и всички става много бързо, затова трябва да чакате повечко, но винаги е по-добре да си разпределите времето правилно и да пристигнете по-рано, отколкото да закъснеете и дори да изпуснете полета си.

4. Не се чекирате онлайн

Много авиокомпании предоставят възможност за онлайн чекиране, защото е икономически изгодно (така не е нужно да наемат много служители.) Нещо повече, някои авиокомпании, особено нискотарифните, дори „наказват“ онези, които не се чекират онлайн, и начисляват такса за чекиране на летището.

5. Прекарвате нощта на летището

Ако ви е страх, че ще си изпуснете полета и решите да спите на летището, веднага бихме ви разубедили. На летището изобщо няма да можете да се наспите и след това ще сте ужасно изморени.

Ако обаче ви се наложи по някаква причина да спите на летището, имаме няколко съвета:

Спете в зоната на пристигащите, където ще има по-малко спящи като вас и хората се разотиват по-бързо. Прегърнете багажа си, за да не се събудите без него. Вземете си тапи за уши. Проверете дали летището предлага легла, капсули или стаи за спане. Те се заплащат, но поне ще се наспите.

6. Не преценявате колко тежък е багажът ви

По-добре е да знаете теглото на багажа ви и колко е допустимото тегло, преди да пристигнете на летището. В противен случай може да ви се наложи да платите такса за свръхтежък багаж или да пренаредите куфара ви в последната минута.

7. Опаковате куфара си

След като опаковат багажа им, много пътници се сещат, че са забравили нещо вътре, така че трябва да разрежат опаковката. Ако се притеснявате за вещите си, купете си куфар с катинар.

Ако се притеснявате, че куфарът ви ще се изцапа, купете си калъф за многократна употреба или пък изберете куфар, чиято повърхност се почиства лесно и с кърпичка.

8. Нареждате се на първите две опашки за проверка

Ако има няколко опашка за проверка на багажа, по правило първите две гишета са най-натоварени, защото повечето хора се струпват там. Ако имате избор, наредете се на следващите опашки и ще видите, че те се движат по-бързо.

Има и друга грешка, която често се допуска при проверката. Когато дойде момента за скенера, много хора първо оставят аксесоарите си и устройствата си, а след това върху тях оставят якето си. След това си взимат якето и понякога забравят някои от по-малките вещи. Огледайте хубаво дъното на контейнера, който са ви дали.

9. Носите много течности в ръчния ви багаж

Всеки съд с течност в ръчния багаж може да е с вместимост най-много 100 мл и трябва да е поставен в прозрачен плик с цип. Много хора не знаят за това правило, ако досега не са летели, други пък си мислят, че няма проблем да минат с голямо шише, ако вътре има малко течност.

Най-добре е стриктно да следвате това правило, за да не ви конфискуват нещо важно и ценно. Някои летища дори искат всички гримове да са в такива прозрачни пликове.

10. Губите представа за времето в безмитните магазини

След проверката обикновено хората се отпускат и започват да разглеждат безмитните магазини. Ние обаче първо ви съветваме да проверите къде трябва да се наредите, за да се качите на самолета, и след това често да гледате часовника си, за да не се окаже, че в последния момент трябва да тичате.

11. Пробвате странни ястия точно преди полета

Когато сте в чужбина, със сигурност ще искате да опитате местната кухня, но ние ви съветваме да не ядете екзотична храна преди полета ви, тъй като не знаете как стомахът ви ще реагира на тази изненада. Болките със сигурност ще вгорчат пътуването ви.

12. Паникьосвате се

Дори ако нещо се обърка и полетът ви се забави или бъде отменен, ако се изгубите или ако загубите документите си, паниката само ще влоши ситуацията. В такива случаи трябва да поемете дълбоко въздух и да се обърнете за помощ към служителите на летището. Те ще ви дадат всички необходими инструкции за това, което трябва да направите.