Натрупаните килограми по време на бременността могат да останат да правят компания на майката с месеци и дори години. Има много фактори, които пречат на свалянето на натрупаните килограми, ето кои са най-често срещаните:

1. Твърде заета си, за да тренираш

Това е най-логичната и често срещана причина. За една майка просто няма достатъчно часове в денонощието, за да може да тренира и да върши всички останали задължения. Ако искаш да тренираш, но не намираш време, има подходящи тренировки, които разчитат на всекидневни тренировки, които обаче са много кратки (в порядъка на 10-15 мин) и доста интензивни. С тях ще постигнеш добри резултати, без да се налага да прекарваш цял час във фитнеса.

2. Храниш се два пъти, без да го осъзнаваш

Доста майки попадат в този капан: първо дават на децата да вечерят, похапват от това, което им е приготвено, слагат децата да спят и по-късно сядат на масата за вечерята за възрастни. По този начин можеш да приемеш по 100-200 и повече калории, без да се замисляш.

3. Вечеряш с децата в 18.00 ч...

... и в 21.00 ч. вече си гладна отново. Похапването късно вечер е чест виновник за трупането на килограми.

4. Спряла си да кърмиш

Знаеш ли, че кърменето изгаря от 380 до 600 калории на ден? Доста впечатляващо, нали? Но когато спрем да кърмим, това може да се отрази на теглото ни и пак да си върнем някой и друг килограм.

5. Разходките в парка ти се струват като упражнение, но... не са

Разходките в парка всъщност не горят толкова калории, колкото си мислим. Една 60-минутна разходка изгаря около 240 калории. А за да свалиш половин килограм за седмица, трябва да гориш с 500 калории повече на ден от нормалния ти дневен калориен разход.

6. Твърде хубаво не е на хубаво

Ако се храниш здравословно, но пак имаш проблем с килограмите, вероятно разковничето се крие в размера на порциите ти. Преяждането с полезни храни пак си е преяждане, така че се опитай да се храниш балансирано.

7. Не се наспиваш

Причината за това си е истинска мистерия, нали? Според скорошно проучване жените, които спят 5 часа и по-малко на нощ, са изправени пред по-голям риск (с цели 32%) от затлъстяване.

8. Романтичните ви срещи

За много млади родители романтичните срещи се пренасят на дивана. Любимият сериал и пица за вкъщи се превръщат в идеалната формула за събота вечер. Разбира се, че си си го заслужила, но се опитайте по-рядко да поръчвате храна за вкъщи и избирайте домашните ястия.

9. Не закусваш

Знаем, че сутрините на всяка майка са напрегнати, но ако пропускаш закуската има две опасности – забавяш метаболизма си и на обяд си толкова гладна, че ядеш безразборно и преяждаш.

10. Храниш се права

Напълно те разбираме, това е често срещана практика, особено в първите месеци след раждането. Въпреки че е по-удобно, трябва да прекратиш този навик. Ако се храниш права, е много по-вероятно да преядеш или да се храниш с „джънк”, защото умът ти блуждае и не следиш порциите си.

11. Носиш дрехи за бременни... две години след раждането

Въпреки че това звучи като последствие от неуспеха да свалиш тези килограми, може и да е причина. Ако се обличаш с дрехи, които са твърде големи за теб, мотивацията ти да отслабнеш ще се понижи, защото нямаш реална представа за тялото си или защото ти се струва по-лесно просто да го скриеш.

12. Фокусирала си се само върху бебето

Ясно е, че най-важният човек в живота ти в момента е бебчето ти, но не трябва да забравяш и себе си. Щастливата и здрава майка не спира да се грижи за себе си. Не се притеснявай да поискаш помощ от близките си, за да намериш малко време за себе си. Тренирай макар и с кратки упражнения, не забравяй да се храниш здравословно и спи при всяка възможност, защото щастливата майка е основата на щастливото семейство.