Ако се грижиш добре за себе си по време на бременността, шансовете да родиш безпроблемно и да имаш съвсем здраво бебче, нарастват.

Затова ти предлагаме няколко чудесни съвета, които ще ти помогнат да останеш здрава и да се чувстваш страхотно по време на бременността.

1. Тренирай редовно

Редовните тренировки са изключително полезни, но по време на бременността трябва да са по-малко интензивни. Леките тренировки ще те поддържат в добра форма и ще ти помогнат да се справиш с промените в тялото ти, те ще те предпазят от високо кръвно налягане и други усложнения. А след като родиш ще ти е по-лесно да свалиш натрупаните килограми.

Най-добрите тренировки за бременни са:

  • Ходенето
  • Плуването
  • Йогата
  • Пилатесът

Можеш да тренираш и други спортове, но най-добре се консултирай със своя лекар, защото някои от тях могат да са твърде рисковани за бременни жени. Карането на ски, язденето, катеренето, тенисът, гмуркането и подобни изобщо не са подходящи за бременни жени.

2. Провери състава на козметичните продукти

Всичко, което поставяш на лицето си по време на бременността, може да се отрази на бебето, така че избирай продукти, които са напълно безвредни. Заложи на продукти с натурални съставки и провери какви продукти трябва да избягваш по време на бременността. Например експертите препоръчват да се избягват продукти с витамин А (ретиноиди), защото високите нива на този витамин могат да доведат до родилни дефекти у бебето.

3. Промени начина си на хранене

Докато си бременна, трябва да се стараеш да ядеш възможно най-здравословно.

Яж храни, богати на фибри: зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, кафяв ориз и овесени ядки.

Междинните хранения също трябва да са полезни: кисело мляко, плодове и пълнозърнести бисквити.

Можеш да ядеш риба, но избягвай онази, в която обикновено има много живак. Най-добрите варианти са сьомгата и скаридите.

Стой далеч от суровите меса и риби, които съдържат бактерии.

Избягвай кофеина и изкуствените оцветители.

Недей да се храниш „като за двама“. Трябва да приемаш допълнителни 300-500 калории на ден, а не да увеличиш храната двойно.

4. Как да се справиш с мускулните крампи

Мускулните крампи са често срещан проблем по време на бременност. Можеш да намалиш болката чрез масаж или като поставиш торбичка с лед върху засегнатото място. Освен това трябва хубаво да раздвижваш мускулите преди тренировка и преди лягане, ако искаш да избегнеш крампите. Пиенето на много вода и балансираната диета също ще ти помогнат да се справиш с проблема.

5. Пий много вода

Пий поне 10 чаши вода на ден и винаги носи бутилка с вода с теб. По този начин ще предотвратиш прилошаванията и ще поддържаш нивата на амниотичната течност в здравословни граници.

Недей обаче да пиеш преди лягане, защото така ще ти се наложи да ставаш няколко пъти през нощта. Спри да пиеш течности един час преди лягане.

6. Внимателно избирай спа процедурите

Много е важно да си почиваш по време на бременността и да се поглезиш, но избягвай горещите вани и сауните, защото прегряването е много опасно за бебето. Някои етерични масла (като розмарин и жасмин) са забранени по време на бременност, защото могат да предизвикат контракции, както и други проблеми. Когато си запазваш час, задължително кажи, че си бременна.

7. Лети разумно

Най-безопасното време за летене обикновено е между 14-ата и 28-ата седмица от бременността. Тогава рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане и общо неразположение е най-малък. Но все пак е по-добре да се консултираш с твоя лекар и да уведомиш персонала за състоянието си. На борда на самолета не забравяй да пиеш много вода и да ставаш на всеки половин час, за да се разтъпчеш. Избери място до пътеката.

8. Заложи на природните лекарства

През този период е важно да използваш възможно най-много природни лекарства, за да се справиш с гаденето, киселините в стомаха и запека. Киселите или ментови бонбони, както и джинджифилът помагат при гадене.  Упражненията и топлата вана (но не гореща) могат да помогнат при запек. Ако имаш киселини, можеш да хапнеш малко кисело мляко или да изпиеш чаша мляко с мед. Освен това, ако си предразположена към киселини, избягвай мазните, пържените и пикантните храни.

9. Носи слънцезащитен крем

По време на бременността кожата е много по-чувствителна към слънчевата светлина, затова използвай слънцезащитен крем, носи шапка и слънчеви очила. Някои лекари дори препоръчват да не стоиш на слънце и в никакъв случай да не се печеш на плажа.

10. Избери правилната поза за сън

Да спиш по корем е просто невъзможно. Не бива да спиш и по гръб, защото тежестта на матката оказва натиск върху гръбнака и върху основни кръвоносни съдове, което затруднява притока на кръв. Най-безопасната поза е да спиш на една страна със свити колене. Някои казват, че трябва да спиш на лявата си страна, защото по този начин до плацентата достигат максимално количество кръв и полезни хранителни вещества, но за това твърдение няма сигурни научни доказателства.

11. Отиди на пазар за обувки

Центърът на тежестта ти ще се промени, а ходилата и глезените ти ще се подуят. Много често по време на бременност ни трябват по-големи обувки, така че, вместо да се мъчиш със старите, отиди на шопинг за нови.

12. Вярвай в себе си

Бременността предизвиква страх и притеснение във всяка жена. Просто запомни, че ти и твоето променящо се тяло сте красиви. Ти си здрава, правиш всичко по силите ти и можеш да се справиш с бременността и раждането. Бременността е нещо естествено и тя ще ти донесе много радост.