Колкото по-дълга е една връзка, толкова по-ценна е за нас и толкова по-трудно ни става да я прекратим, дори и да е станало наложително. Това не се отнася само за любовните връзки, но и за тези с приятелите ни. Дори и хубавото приятелство от миналото може да отслабне през годините и накрая да се окаже вредно и за двете страни.

Независимо дали се познавате от 1 година, или от 10, ако забележите, че ваша приятелка проявява няколко от тези качества, може би е време да преосмислите взаимоотношенията си.

1. Не се радва на успехите ти

Веднага може да разпознаете лошата приятелка по първоначалната ѝ реакция за вашия успех. Например тя може да се опита да смени темата, като се оплаче от своите неуспехи: „Браво, ти вече си имаш гадже, а аз съм все сама!“, „Браво, че си са те повишили, а моята работа е кошмар, чудя се дали пък и аз да не си сменя работата“. Или пък сменя темата, като се опитва да измести фокуса върху своите успехи.

Това води до: Ако реакцията към успеха ти е негативна, може да се почувстваш виновна и да се опиташ да ѝ помогнеш. А всъщност изобщо не си ѝ длъжна и заслужаваш човек, който ще обърне внимание на постиженията ти и искрено ще се радва за теб.

2. Тя ревнува сякаш е гаджето ти

Приятелката ти не се радва, когато излизаш с други хора. Ако си излязла с общи познати без нея, това се превръща в повод за сръдни и безпочвени обвинения.

Това води до: Или ще се чувстваш виновна и ще започнеш да я мъкнеш навсякъде с теб, или ще се опиташ да ѝ обясниш като на дете, че не е права и че имаш и други приятели освен нея. Но според психолозите тази стратегия е обречена: тя няма да прояви разбиране, а ще продължи да се сърди.

3. Чувстваш се изтощена, след като си разговаряла с нея

Много често не забелязваме, когато след среща с приятелка се чувстваме уморени и дори имаме главоболие. Обикновено го отдаваме на нещо друго, но според психолозите емоционалният дискомфорт може да доведе и до физическа болка, така че не е изключено приятелката ти да ти действа като енергиен вампир.

Това води до: Ако забележиш, че се чувстваш зле след разговорите ви (без да сте се карали), сети се дали се е случвало и друг път. Ако отговорът е „да“, дай си почивка от тази приятелка.

4. Криеш някои неща от нея

Естествено, не е казано, че трябва да си споделяте всичко, но промяна в интересите, лоши спомени с нея или други неясни чувства могат да те направят по-потайна, въпреки че преди сте си споделяли всичко. Явно има някаква причина вече да не я чувстваш толкова близка.

Това води до: Ако не можеш да говориш за чувствата, проблемите и личните си преживявания с нея, много скоро изобщо няма да имате общи теми за разговор.

5. Обажда ти се по всяко време на деня, за да се оплаква от проблемите си

Приятелите обикновено са първите хора, които търсим, когато имаме нужда от емоционална подкрепа, но лошите приятели злоупотребяват с добрината ни. Тази твоя приятелка постоянно ти се оплаква, понякога ти звъни късно вечер и иска цял час да си говорите, докато се почувства по-добре, въпреки че ти може да си заета. И това не се случва от време на време, а постоянно, защото животът ѝ е низ от драми, много от които са силно преувеличени. Подкрепата е много важна при близките приятели, но ти не си личният терапевт на приятелите си.

Това води до: Очевидно е, че тази твоя приятелка обича да драмазитира и колкото повече я изслушваш и се връзваш на историите ѝ, толкова по-често ще те търси, за да ти разказва още по-дълги небивалици. Бъди твърда понякога и ѝ кажи, че си заета.

6. Изтъква преимуществата си, като набляга на недостатъците ти

Тя изглежда силна и уверена, носи скъпи и стилни дрехи, но критикува всички около себе си, включително и теб. Прави физиономии като види чантата ти, шегува се „чистосърдечно“ с прическата ти, снизходителна е към работата ти или направо ти казва, че си скучна. Най-вероятно тя самата има много ниско самочувствие и се опитва да го прикрие, като обижда останалите.

Това води до: Чувстваш се по-малко уверена и по-нерешителна, когато си с нея. Много скоро приятелството ви ще се превърне в досадно задължение.

7. Тя копира поведението ти, прическата ти, дрехите ти, дори гаджето ти

Тя може да копира начина ти на говорене, стила ти, грима ти и дори може да си намери гадже, което прилича на твоето. Когато говориш с нея, сякаш чуваш собствените си думи и идеи. Може би не го прави нарочно и е много вероятно да не го прави със зла умисъл, просто много те харесва и иска да бъде като теб, което си е един вид комплимент. 

Това води до: Тя ти се възхищава и те възприема като идол и източник на вдъхновение. Нищо не може да измисли сама, а винаги следва твоите стъпки. Въпреки че това е много трогателно, тя по-скоро е твоя фенка, отколкото приятелка. Ако това не ти пречи, може и да продължиш взаимоотношенията си с нея.

8. Тя драматизира постоянно и говори само за собствените си проблеми

Тя постоянно говори за това колко гаден е животът ѝ. Около нея винаги се случват някакви драми, за които тя никога няма вина. Когато ти се опиташ да споделиш нещо, тя извърта темата, за да сподели собствената си болка. Психолозите смятат, че лесната обидчивост и склонността да виждаш само негативното в живота са симптоми на невроза.

Това води до: Много скоро негативното ѝ настроение може да зарази и теб, освен това ще ти е все по-трудно да намираш тема за разговор, която да не нервира приятелката ти.

9. Тя се опитва да бъде по-добра във всичко, а приятелството ви прилича на постоянно състезание

Щом ѝ кажеш „Виж какви обувки си купих! Бяха намалени и струваха само 30 лева!“, тя ти отвръща с „А аз пък вчера си купих маркови обувки от еди-къде си, но и твоите обувки не са лоши...“ Въобще каквото и да кажеш, тя казва нещо, с което да надскочи твоето постижение, независимо колко голямо или малко е то.

Това води до: Би трябвало приятелите да са равнопоставени, а вашата връзка прилича на едно постоянно състезание, в което печеливши няма.

10. Тя те използва

Ако редовно те моли да я закараш някъде, да ѝ дадеш пари назаем или да ѝ свършиш някаква професионална услуга, за която не възнамерява да ти плати, това е много лош знак. Такива хора виждат останалите като пионки, с които да постигнат собствените си цели.

Това води до: Колкото повече ѝ помагаш, толкова по-често ще те търси. Научи се да казваш „не“ и не ѝ позволявай да те използва.

11. Тя те критикува често и е твърде откровена

Ако я попиташ „Зле ли изглеждам?“, надявайки се на отрицателен отговор и малко окуражаващи думи, тя ти отговаря с „Да, тази рокля ти стои много зле, а и трябва да си оправиш прическата“, може да го отдадеш на лошото ѝ настроение, но не и ако го прави постоянно. Тя почти никога не казва нищо положително за теб, направо да се чудиш защо те е избрала за своя приятелка. Или пък пред гостите ти няколко пъти ще повтори „Ох, колко уморена изглеждаш, направо ще заспиш на масата“. Според психолозите с това поведение хората компенсират собствените си недостатъци.

Това води до: Разумната критика може да ни помогне да станем по-добре, но ако някой се опитва да се почувства по-добре, като те обижда и използва, е време да прекратиш взаимоотношенията ви.

12. Тя ти дава лоши съвети нарочно

„Зарежи го! Не ти е нужен!“, това ще ти каже лошата приятелка, когато се опитваш да ѝ споделиш за малък спор между теб и любимия ти. Такива „разумни“ и „мили“ съвети показват, че вероятно ти завижда за връзката ти.

Това води до: Някой ден ще ти даде лош съвет в най-неподходящия момент (когато ти е писнало и си много разстроена) и може да го последваш.

13. Зарязва те в мига, в който си хване гадже

Нормално е да я виждаш по-рядко, когато е обвързана, но ако напълно те пренебрегва и изчезва от живота ти, определено не е най-добрата приятелка, която можеш да имаш. Тя не връща обажданията ти, измисля си оправдания, за да не се виждате, пропуска важни поводи, а ако се видите някога, задължително води и приятеля си, въпреки че просто сте седнали да изпиете едно кафе. Ако си говорите, темата на разговор винаги е гаджето ѝ. Когато обаче скъса с него, изведнъж почва да те търси постоянно и иска да се виждате през ден.

Това води до: Ако се опиташ да бъдеш директна, тя вероятно ще си помисли, че ревнуваш и няма да те отрази. Общо взето ти не си особено важна за нея, а те използва, когато ѝ е скучно и няма какво друго да прави.