Нормално е да се притеснявате за детето си, когато не се чувства добре. Но важната част е да оцените симптомите му и да се заключи дали те наистина са нездравословни или са просто признак на нещо добро. За да разсеят притесненията ви, лекарите имат какво да кажат за симптомите, които проявяват децата.

Събрахме някои от най-често срещаните здравословни проблеми при децата и попитахме лекарите какво мислят за тях. Ето какво открихме.

Повръщане

Това е симптом, който се случва често, но през повечето време няма нищо общо със сериозните проблеми. Детето ви вероятно или е яло твърде много, или се бори с инфекция. Родителите са склонни да изпадат в паника, но въпреки че е страшно, не е голям проблем. Лекарите не могат да направят много по въпроса и обикновено препоръчват да поддържате детето си хидратирано, да осигурите достатъчно свеж въздух и да има нещо топло на корема.

Запушен нос

Запушеният нос е друг проблем, който се случва често. Децата получават средно около 6 до 8 случая на инфекции на горните дихателни пътища. Родителите обаче се плашат, когато бебето или по-малкото им дете има запушен нос, тъй като това затруднява дишането им, особено през нощта. Лекарите ни напомнят, че подобно нещо може да се лекува лесно у дома. Те препоръчват да използвате физиологичен разтвор на капки или луковица, за да изсмучете слузта.

Болки в стомаха

Болките в стомаха също са често срещано явление и обикновено се случват, когато детето преяжда или консумира храна, която не е полезна за стомаха му. Въпреки че може да е плашещо, не е необходимо внимание от лекаря, стига да не попречи на детето ви да се държи нормално. Някои нови изследвания посочват, че по-малките деца могат да кажат, че имат болки в стомаха, когато всъщност се чувстват стресирани или тревожни, така че би било добре да поговорите с тях.

Диария

Стомашните проблеми се случват чести и диарията може да ги придружава. Не е забавно и родителите и децата не я харесват, но това не гарантира посещение при лекар. Важното, както твърдят лекарите, е да поддържате децата си хидратирани и да се хранят с мека храна. Това може да включва банани, ябълки, хляб и др. Поддържайте коремчетата им топли си и не се притеснявайте, дори ако трае няколко дни. Стига да са хидратирани, ще са добре.

Главоболие

Главоболието се случва при децата толкова, колкото и при възрастните. Но това често не е резултат от нещо сериозно. Както казват лекарите, обикновено е следствие от това, че детето ви е забравило да пие вода, да скача прекалено много или да се стресира върху домашната работа. За да им помогнете, уверете се, че пият вода и че имат шанс да се отпуснат. Лекарите винаги препоръчват почивка, когато децата имат главоболие.

Треска

Треската е знак за нещо друго, което се случва с вашето дете. Това може да е поникване на млечни зъби, стомашен проблем или обикновена настинка. Трудността на ситуацията зависи от температурата. Ако не премине 38.8 градуса, можете да го лекувате у дома. Лекарите казват, че е важно родителите да помнят, че треската е само част от защитната система на тялото и в повечето случаи не е сериозна.

Сънливост

Нещо, което често алармира родителите е, когато децата им се държат по различен начин - особено когато им липсва енергия. Но лекарите имат просто обяснение за това – то вероятно просто расте. Когато преминат през изблик на растеж, могат да спят повече и да се чувстват мързеливи. Докато не се държат така за продължителен период от време и все още са щастливи, с енергични периоди, това е напълно нормално.

Натъртване

Децата често падат и получават синини - това е следствие от по-груба игра. Лекарите казват, че няма за какво да се притеснявате, стига да не е екстремно. Лечението не е необходимо, тъй като синините често отшумяват след няколко дни.

Повече сън

Родителите са наясно, че децата им се нуждаят от повече сън, отколкото те, но не са сигурни колко повече. Лекарите твърдят, че малки деца на възраст между 1 и 2 години се нуждаят от около 11-14 часа сън, заедно с няколко дрямки през деня. Децата на възраст между 3 и 5 години ще спят около 13-14 часа през нощта, без дрямка през деня. Това понякога тревожи родителите, но е напълно нормално.

Възпалено гърло

Възпаленото гърло е болезнено, но не е причина за притеснение в повечето случаи. Обикновено е симптом на настинка, грип или вирус и ще премине в рамките на 10 дни. Топлият чай от мента може да помогне на гърлото на малкото ви съкровище да се почувства по-добре по-рано.

Кашлица

Кашлиците са друг пример за нещо, което звучи страшно, но обикновено не е сериозно. Това е често срещан симптом на вирус и антибиотиците не са необходими. Лекарите препоръчват да прилагате домашни средства и да избягвате храни и напитки, които биха могли да поставят допълнителен стрес върху гърлото.

Обрив

При бебета и по-малки деца обривите са често срещано явление. Обривите от пелени и тези по лицето са безвредни и могат да се лекуват у дома. Според лекарите трябва да сте сигурни, че памперсите на детето ви са сухи през повечето време, че ръцете му са чисти и кожата му е защитена. Посещение при лекаря не е необходимо, освен ако обривът не причинява болка.

Запек

Подобно на диарията и болките в стомаха, запекът може да се случи поради нещо, което детето ви е яло и не е било възприето добре от организма му. Лекарите препоръчват да се пият течности и да се изчака до 7 дни. След това трябва да посетите лекаря си, за да видите дали има нещо, което може да помогне на детето ви.

Срещали ли сте някой от тези симптоми при децата си? Как реагирахте? Споделете с нас в коментарите.

Внимание: Със сигурност не сме квалифицирани да поставяме диагнози. Но ако тези симптоми се отнасят за вашето дете, може би е добре да посетите лекар, за да го прегледа.