Ако ви привличат тайнствени места, необичайни сгради и древни легенди - списъкът, съставен от Dama.bg, със сигурност ще ви се стори интересен. Дори и да не се докоснете до паранормалните явления, отличните снимки и страхотни впечатления са ви гарантирани.

Островът на куклите (Isla de las Muñecas), Мексико

Според легендата, в канала край острова се е удавило малко момиченце, чийто дух никога не успял да намери покой. Поне така казва Хулиан Сантана Барера. Мъжът открил кукла близо до мястото на гибелта му и оттогава започнал да събира този зловеща колекция, за да успокои духа на починалото дете. Това продължило 50 години - до смъртта на самия Хулиан. Независимо от суеверието, витаещо над Острова на куклите, той се посещава от много любопитни туристи.

Свещената гора (Sacro Bosco), Италия

Парковият ансамбъл "Свещената гора" е построен през 1548-1580 година в град Бомарцо. Поръчител на мрачния парк е херцог Пиер Франческо Орсини. В светата гора се намират 30 скулптурни произведения: като Херкулес, Афродита, кучето Цербер, сирени, падащата къща и портите на ада. След няколко века на забвение паркът е реновиран и отново отваря врати за посетители през 1954 година, когато той получава още едно име – „Градината на чудовищата".

Градът призрак Сентрал (Centralia), САЩ

През 1962 година станал инцидент, който превърнал тази град в призрачно място (между другото, там са заснети някои сцени от филма „Silent Hill”). Пламъците избухнали от депо с отпадъци, разположено в яма на изоставена въглищна мина. Разпространили се във въглищата и започнал подземен пожар, който продължава и до днес. Но дори това не спира любителите на екстремния туризъм, фотографите и журналистите.

Планината на Кръстовете (Kryžių kalnas), Литва

Планината на кръстовете, която се намира в близост до литовския град Шауляй, напомня на старо гробище. В действителност тя е на хълма, който се превръща в място за поклонение на католиците. Хората вярват, че ако оставят тук кръст, техните желания ще бъдат изпълнени и ще имат късмет. Според легендата, първи поставил кръст един фермер, чиято дъщеря била много болна. Скоро след това момичето се възстановило, а на хълма започнали да се появяват нови кръстове.

"Ръката на пустинята” (Mano del desierto), Чили

11-метровата скулптура е инсталирана на юг от град Антофагаста, дълбоко в пустинята Атакама. Според автора Марио Иразабал, този впечатляващ паметник символизира самотата, несправедливостта и безпомощността. Печалното място е много популярно, то редовно се посещава от туристи, като тук заснемат клипове и реклами. За съжаление, някои посетители не могат да се въздържат от вандализъм, затова ръката трябва да се почиства периодично от графити.

Гората Аокигахара, Япония

Разположена в подножието на вулкана Фуджи, Аокигахара, в превод "Море от дървета", е известна още като "Гората на самоубиийците". Мрачното място е просто идеално за филм на ужасите, защото тук са станали повече от 500 самоубийства от 1950 година досега. Властите правят всичко възможно, за да предотвратят смъртта на гражданите. Вместо табелки „Не замърсявайте!" в гората висят обяви с молба да помислят за роднините и близките си. Навсякъде са изписани телефонните номера на служби за психологическа помощ. Провежда се денонощно видеонаблюдение.

Градът призрак Кангбаши, Китай

Кангбаши е наречен градът призрак, защото там не живее почти никой. Новият град така и не бил заселен, заради прекалено високите цени на недвижимите имоти и други финансови проблеми. Не можем да кажем, че той е съвсем пуст, все пак в него живеят около 20 хиляди души. Но като се вземе предвид факта, че той е бил проектиран за 2 милиона жители, това създава илюзията за напълно пуст и призрачен град. Казват, че там може да се срещнат по-често туристи (особено фотографи), отколкото местни жители.

Езерото Спот лейк (Spotted Lake), Канада

Езерото се намира в Британска Колумбия, близо до град Осойос. Превежда се като "Петнистото езеро", а индианците го наричат Клилук и му приписват мистични свойства. Необичайният вид на езерото се обяснява с високата концентрация на магнезиев сулфат, сребро, калций и титан. Въпреки че е любопитна туристическа дестинация, публичният достъп до него е доста ограничен. Може да се види отблизо само след специално разрешение на старейшината. Но нищо не пречи да се полюбувате на Клилук от самата магистрала, която се намира съвсем наблизо.

Газовите кратери Дерваза (Derweze), Туркменистан

Вечно горящите газови кратери Дерваза или "портите на ада" са се образували през 1971 година. Тогава група съветски учени (геолози) са открили газови находища в района, поради което са предприели сондиране с надежда да отрият и нефт. В резултат големи подземни кухи пространства (каверни) са колабирали, образувайки тези кратери. Според преценката на геолозите, газът е трябвало да изгори в рамките на няколко дни, но огънят продължава вече цели 46 години и привлича туристи, фотографи и изследователи от цял свят.

Костницата в Седлец (Kostnice v Sedlci), Чехия

Костницата в Седлец или Църквата на Вси Светии - гробището в предградията на чешкия град Кутна Хора е известен с това, че вътрешността на сградата е украсена с човешки кости. Гробището не било в състояние да побере всички мъртви, така че през 1400 година е построен параклисът на гробницата, която се използва за съхранение на останките. По-късно, през XIX век всички кости и черепи били почистени, избелени и използвани за вътрешна украса.

Остров Повелия (Poveglia), Италия

Повелия е един от островите на Венецианската лагуна. Злокобни истории витаят в миналото му, когато някога дори и рибарите не го доближавали, за да не уловят в мрежите си човешки кости. Островът дължи мрачната си слава още от времето на Римската империя, когато там били изолирани болните от чума. Същото се случило и по време на чумната епидемия през XIV век. През 1922 г. на острова била построена психиатрична болница. Още след откриването й пациентите започнали да разказват, че са видели призраците на болните от чума, но никой не повярвал на разказите им и всички били смятани за луди. Пациентите разказали, че виждат призраци и били подложени на медицински експерименти от един от лекуващите лекари, който по-късно полудял и след като и на него започнали да му се привиждат призраци, паднал от камбанарията. Островът е съвсем безлюден и до днес.

Гората Хоя Бачу (Padurea Hoia), Румъния

Гората на запад от румънския град Клуж-Напока си е спечелила репутацията на местност със силна паранормална активност и множество необясними събития. Съществуват сведения за призраци, мистериозни явления, дори за НЛО. Хоя Бачу носи името на овчар, който изчезва безследно заедно със стадото си. Повечето хора, които живеят в близост, се страхуват да влизат в гората, понеже вярват, че ако стъпят там, никога няма да се завърнат у дома. Много от местните жители, които са били достатъчно смели да навлязат в Хоя Бачу, се оплакват от физически наранявания, обриви, гадене, мигрена, изгаряния, депресия и други необичайни усещания. Електронните устройства спират да функционират или се отчитат неизправности. Някои изследователи на паранормалното обясняват това с наличието на силна свръхестествена енергия.

Мостът Оувъртън (Overtoun Bridge), Шотландия

Мостът Оувъртън във Великобритания има славата на едно от най-злокобните места на земята - наричат го Мостът на кучетата самоубийци. Всички те са скочили на едно и също място – пространството между последните два парапета от дясната страна на моста. Учените нямали обяснение за странното поведение на животните, които без никаква видима причина политали към смъртта си, докато Дейвид Секстън не установил, че на мястото, където кучетата скачат има огромно количество следи от урина на норки и мишки. Това вещество им влияе силно, особено на ловните и по-дългоноси породи - като лабрадори, коли и ретривъри, като ги кара да се хвърлят безсмислено от моста.

 Ако все пак сте решили, че искате да се насладите на красотата и мистерията на тези места, можете да намерите изгодни оферти за екзотични екскурзии.