Както многократно сме доказвали, гримът има огромна сила – той не само може да подчертае добрите ни страни и да прикрие недостатъците ни, но може да ни вдъхне и увереност. Затова и толкова много жени се гримират и се стараят да стават все по-добри в това.

Като при всяко нещо, практиката е изключително важна, както и умението да се учим от грешките си. Затова днес сме подбрали 14 от най-често срещаните грешки при гримиране. Те могат да развалят цялата ни визия, затова трябва да ги избягвате.

1. Слагате фондьотен на суха кожа

Много жени имат суха кожа, а после се чудят защо фондьотенът им не стои добре, а кожата дори изглежда по-зле и сякаш се лющи. За да избегнете този „ефект“, трябва да ексфолирате кожата на лицето веднъж седмично и да използвате овлажняващ крем. А преди да се гримирате, задължително измийте лицето си. Ако кожата ви е много суха, може да нанесете и крем малко преди гримирането. След това поставете праймър и чак тогава нанесете фондьотена. Освен това пудрата и други подобни продукти не се разбират добре със сухата кожа, затова заложете на кремообразните продукти.

2. Матиращо червило върху сухи устни

Също като останалата кожа на лицето, устните имат нужда от ексфолиране веднъж седмично. И не забравяйте да нанасяте овлажняващ балсам, за да не са напукани. Ако сложите червило с матиращ ефект върху сухи устни, това ще подчертае всяка тяхна неравност. Може да ексфолирате устните с мека четка за зъби и захар с няколко капки вода.

3. Не използвате фондьотен за възрастта ви

С възрастта много неща се променят, включително и еластичността на кожата ни. Някои зони на лицето ни увисват, появяват се бръчки. Понякога фондьотенът може да подчертае тези недостатъци, вместо да ги скрие. Затова е хубаво да използвате фондьотен, подходящ за вашата възраст или за конкретните нужди на кожата ви. Например има такива, които хидратират кожата и я подхранват. Други имат антиейдж ефект.

4. Изваждате и прибирате четката на спиралата многократно при ползване

Това е много лош навик, с който съсипвате спиралата си. По този начин вкарвате допълнително количество въздух в тубичката и така спиралата изсъхва по-бързо. Освен това по четката полепва прекалено много продукт. Правилният начин е да извадите четката веднъж и точно преди изваждането леко да я наклоните, за да може да премахнете излишното количество спирала, заради което обикновено миглите се слепват.

5. Не нанасяте фондьотен на врата

Когато нанасят фондьотен, много жени забравят да го прелеят с кожата на врата, което създава неприятна разлика между цвета на лицето и този на шията. Важно е да нанесете от продукта и под челюстта, до към средата на врата, за да няма рязка разлика между цветовете.

6. Пробвате фондьотена на грешните места

Една от най-често срещаните грешки при избор на фондьотен е да го пробвате на вътрешната страна на китката. За съжаление, обикновено лицето и ръцете ни не са в един и същ цвят. Например лицето ви може да е по-тъмно или по-червено от кожата на ръката ви. Най-добре е да тествате фондьотена върху челюстта.

7. Не сменяте фондьотена през лятото

Както сменяме дрехите си със смяната на сезона, така трябва да сменяме и грима си. 9 от 10 души имат с 1-4 тона по-тъмна кожа през лятото заради повечето слънчеви лъчи, което означава, че фондьотенът, който е идеален за зимата, ще ни направи много бледи през лятото.

8. Използвате твърде много лепило върху изкуствените мигли

Не се престаравайте, когато нанасяте лепилото върху изкуствените мигли. Трябва ви само малко количество и освен това е важно да го оставите за няколко секунди, за да поизсъхне, и тогава да поставите миглите. В краищата сложете малко повече лепило, защото нерядко изкуствените мигли се разлепват точно там.

9. Никога не почиствате четките си

Мръсните четки за грим са пълни с бактерии, които могат да предизвикат раздразнение на кожата и появата на акне. Важно е да почиствате четките си веднъж седмично, например с обикновен шампоан, ако нямате специален продукт за почистване на четки.

10. Държите гримовете в банята

Много гримове съдържат естествени масла, които по-бързо се развалят на високи температури, затова е препоръчително да държите кремовете, маските, очната линия и червилото в хладилника, а пък другите гримове дръжте в някое чекмедже например, далеч от слънчевите лъчи.

11. Не се справяте с контурирането

Откакто Ким Кардашиян започна да контурира лицето си, много жени се опитват да следват нейния пример. Но ако смятате, че не ви бива в контурирането, изобщо не го правете, или поне се упражнявайте доста, преди да излезете навън с контурирано лице. В крайна сметка контурирането не е подходящо за ежедневието, а и лицето ви ще изглежда чудесно и без него.

12. Не си извивате миглите

Ако искате да имате страхотни мигли, не бива да пренебрегвате това страшно устройство извивачката за мигли. Първо, не бива да стискате прекалено, за да не се получи странна извивка. Второ, трябва да задържите десетина секунди и тогава да нанесете спирала. Трето, никога не бива да извивате миглите след нанасянето на спирала, защото по този начин те могат да залепнат и да откъснете няколко косъмчета.

13. Не слагате слънцезащитен крем преди фондьотена

Много жени подценяват вредните свойства на ултравиолетовите лъчи, а експертите препоръчва, ако ще стоите продължително време навън, да нанесете първо слънцезащитен крем, а след това фондьотена. Дори самият фондьотен да има защита, тя обикновено е доста малка. Освен това слънцезащитният крем ще хидратира кожата и е чудесна основа за грима, стига да попива добре и да е прозрачен.

14. Прекалявате с рисуването на веждите

Доказано е, че красивите вежди могат да направят лицето ни по-привлекателно, затова е хубаво да им обръщате внимание и да ги запълвате с подходящ молив. Но недейте да се престаравате, защото твърде изрисуваните вежди стоят много грубо върху женското лице и определено не го правят по-привлекателно.

Експертите препоръчват на блондинките да попълват веждите си с малко по-тъмен нюанс от естествения им цвят, а брюнетките могат да заложат на цвят, който е достатъчно близък до техния.