Много често при взимането на интериорни решения се влияем от емоциите и сърцето си, без да се замисляме за практичността. Така „масата на мечтите ни“, която сме видели в някой каталог или в Пинтерест, се превръща в досадна пречка, която нямаме търпение да нарежем на малки трески, с които да запалим камината, която нямаме...

Днес сме подбрали едни от най-популярните интериорни грешки, които допускат хората, подлъгани от сладките блогърски снимки или от холивудските филми.

1. Всяка стая в различен стил

Когато обзавеждате дома си, винаги помнете, че той е една цялост. Трябва да има плавен преход от една стая в друга и помещенията да имат поне нещо общо помежду си. Ако стаите са твърде различни, няма да се чувствате комфортно – напротив, по някое време може да започне да ви дразни.

2. Детските мебели

Типично детските мебели (като леглото под формата на състезателна кола) изглеждат толкова очарователни на снимка, но не са добра идея в реалността. Основният проблем е, че децата много лесно и бързо менят мнението си. Днес ще купите на детето си легло с любимите му герои, а след няколко месеца, те въобще няма да са му интересни. Най-добре е да купите по-стандартни мебели, които детето няма да надрасне съвсем скоро, а да придадете чар на стаята с помощта на играчките и декорациите. По този начин няма да ви се налага често да преобзавеждате стаята.

3. Стъклените маси

Стъклените маси придават елегантност на стаята, но те не са особено практични, дори могат да са опасни, ако имате деца. Освен това постоянно трябва да ги чистите, тъй като върху повърхността им си личи всеки пръстов отпечатък. Ако искате да имате по-свежа и елегантна стая, може да добавите метални елементи към интериора или да купите стилно огледало. Пък масата нека е дървена.

4. Фототапети и рисунки върху стените, тавана и пода

Много хора харесват подовете с оптически илюзии, изрисуваните тавани или стените, украсени с фототапети. Но запомнете, че при тези интериорни решения границата между кича и изкуството е много тънка. Обикновено подобни рисунки привличат твърде много внимание и изглеждат доста евтино. Да не говорим, че много бързо омръзват и след време дори вие няма да искате да гледате към фототапета на стената. По-добре е стените ви да са в по-традиционни цветове и да ги украсите по друг начин, например с картини или саксии, които се махат много по-лесно, когато ви омръзнат.

5. Да следвате всяка мода

Ако следите отблизо модата в интериора и се влияете от най-новите тенденции, ще похарчите един куп пари и ще си скъсате нервите. Модата постоянно се променя и няма смисъл всеки сезон да купувате нови мебели или нови аксесоари за дома ви. Единственото, което ще постигнете, е да създадете пълен хаос. Изберете стил, който харесвате, и се опитайте да го следвате.

6. Неоновите светлини

Неоновите светлини изглеждат забавно, но придават усещането, че сте в нощен клуб, а не във вашата уютна и комфортна спалня. Ако искате по-интересно осветление в спалнята, може да закачите гирлянди от лампички, чиято нежна светлина създава романтична и нежна атмосфера.

7. Минимално количество цвят или твърде много цветове

Разбира се, че първата ви мисъл е да обзаведете спалнята си в любимите ви цветове, но е много важно да постигнете баланс. Твърде ярките цветове могат да са малко разсейващи и дори напрягащи, но пък липсата на цвят ще придаде една сухота и скука на дома ви. Експертите съветват да изберете по-неутрални цветове за стените и да придадете на стаята живост с помощта на цветни детайли.

8. Телевизор в рамка

Не знаем защо, но някои хора поставят телевизорите си в рамки сякаш са произведения на изкуството, което е леко нелепо. Ако искате да скриете телевизора, има специални подвижни панели за целта, но най-добре просто го оставете така.

9. Балконът като килер

Много хора ползват балкона като килер – там държат инструментите, разни вехтории, бурканите от баба... Каква пропусната възможност! Вместо балконът да е един грозен склад, придайте му малко уют и го превърнете в място, където можете да прекарвате време със семейството си. Ако мястото не го позволява, може да го превърнете и във вашето комфортно местенце за четене. Просто не се страхувайте да придадете живот и стил на това подценявано място от дома ни.

10. Лошото прикритие

Искате да прикриете нещо в дома си? Не го слагайте зад перде или завеса, независимо колко скъпа и елегантна е материята. Опитайте се да му намерите място в гардероба или сложете всичко на открито.

11. Бежовото

Бежовият цвят е смятан за неутрален и сигурен избор – как можеш да сбъркаш, ако избереш бежово? Проблемът на бежовото е, че той е наистина един сигурен и затова – доста скучен цвят. Ако прекалите с него - домът ви няма да изглежда стилен, а безличен, защото бежовите стени с бежови мебели не правят впечатление. Ако харесвате светлите стаи и тонове – заложете на светъл цвят като основа и добавете ярки детайли в интериора, които ще придадат живост на стаята.

12. Мебели с принтове и картини

Мебелите с ярки принтове наистина могат да съсипят интериора ви, особено ако са няколко на брой. Те също могат да изглеждат евтино и да внесат дисхармония в стаята. Ако искате да бъдете креативни, по-добре заложете на интересните малки декорации, вместо на огромните шарени мебели.

13. Огромните гардероби

Всяка жена си мечтае за огромен гардероб, който с лекота да побере всичките ѝ дрехи. Затова първата ви мисъл е как да купите гардероб, който да заеме цялата стена, независимо колко голяма е тя. Ние всъщност не сме противници на големите секции, но понякога няма смисъл от тях. Първо, така ще ви е по-лесно да държите много излишни вещи, които не ползвате, вместо да ги изхвърлите или дарите. Второ, такива секции заемат много място, без да придават уют или елегантност на стаята. Затова е важно да избирате секцията или гардероба с мисъл, без да се прехласвате по огромните размери.

14. Душ кабините

Някога душ кабините бяха изключително модерни, но днес не е така. А и трябва да се съгласите, че по-тесните кабини са доста клаустрофобични. По-добре е да имате стъклен кът за къпане, който е много по-семпъл, заема по-малко място и не толкова задушаващо тесен.