Повечето знаменитости имат стройни и стегнати тела. Някои успяват без проблем да се поддържат във форма, докато други трябва да се вземат в ръце, за да се отърват от излишните килограми. Всички те, по правило, се допитват до съветите на диетолози и треньори, които познават много професионални трикове. Днес решихме да ви разкрием тайните на специалистите, с които е възможно да постигнете отлични резултати у дома:

1. Откажете се от яйцата на закуска

Знаете ли, че организмът ни много трудно преработва яйчения белтък сутрин? Ето защо само няколко часа след като сме хапнали отново изпитваме глад, а ръцете ни сами посягат към сладки неща, които бързо да запълнят енергийните запаси. Запомнете - омлетът и пържените яйца трябва да бъдат отложени за втората половина от деня.

• Предразположеният към напълняване Чанинг Тейтъм прекарва във фитнеса по 3 часа всеки ден, за да поддържа тялото си в перфектна форма, като също така се придържа към здравословното хранене, въпреки че има слабост към фастфууда.

2. Започнете деня не с кафе, а с чаша топла вода с лимон

Лимоните допринасят за здравето на черния дроб, тъй като в тях има много различни ензими и витамин С. Топлата вода разхлабва червата и насърчава пълното прочистване. Най-често количеството на лимонов сок във водата зависи от теглото на човека: от четвъртинка до цял плод. Съветваме ви да бъдете внимателни -  този метод е подходящ само за хора, които нямат проблеми със стомаха.

• За да стане супергерой, актьорът Крис Прат прекарва половин година на строга ниско въглехидратна и безалкохолна диета, като всеки ден отделя поне 4 часа за тренировки.

3. Пийте смути, а не сокове

Смутитата дават на тялото енергия за по-дълго време, при това съдържат малко калории. Те помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Това е така, заради освобождаването на ценните вещества при смилането на плодовете и зеленчуците, които се абсорбират напълно от тялото. Друго важно правило, което трябва да спазвате, е да пиете на малки глътки, като дъвчете, в противен случай ще се сдобиете с подут стомах.

• Певицата Фърги винаги се е отличавала с елегантна фигура, но след раждането, трябваше да положи доста усилия, за да си върне предишната форма. Резултатът е постигнат чрез ежедневни кардио тренировки, джогинг и правилно хранене.

4. Не приемайте големи количества протеини

За много хора, които искат да отслабнат и да поддържат теглото си, протеинът се превръща в основна част от диетата. Но помислете - може би трябва да преразгледате менюто си, защото използването на големи количества протеин има лошо въздействие върху черния дроб.

• За да получи поредната желана роля, Дрю Баримор се сбогува с излишните сантиметри от талията си. Актрисата дава предимство на правилното хранене. Дрю се занимава с гореща йога, прави дълги разходки и дори посещава уроци по танци в стил хип-хоп.

5. На всеки 10 дни променяйте типа упражнения

Чували ли сте, че мускулите ви свикват с едно и също натоварване и така става по-трудно да получите резултата, към който се стремите? За да постигнете максимален ефект от тренировката, е препоръчително на всеки 9-10 дни да променяте типа на упражненията, в съответствие с вашата програма. Основно внимание обърнете на помощните мускулни групи: това позволява на тялото да не трупа мускулна маса, а да изглежда сексапилно и женствено

• След дълга пауза в кариерата си, Бритни Спиърс успешно се завърна на сцената. Днес Бритни тренира 3-4 пъти седмично, като заниманията ѝ продължават около 40 минути. Тя обръща много внимание на кардио натоварването и на тичащата пътечка. Певицата промени и начина си на хранене: диетата ѝ стана по-разнообразна, съобразена с натоварването ѝ.

6. Тренирайте сутрин

Повечето хора предпочитат вечерните тренировки, но вие по-добре забравете за тях. Или поне ги сведете до минимум, тъй като в противен случай ще получите обратния резултат: растежът на мускулите ще се забави поради липсата на хранителни вещества.

• Перфектен пример е певицата Кристина Агилера, която за пореден път успяа да победи наднорменото тегло. Тя напълно се отказва от вредните продукти, като всяка нейна сутрин започва с джогинг, след това 90-минути потене във фитнес залата, а понякога и йога. 

7. Не се увличайте по енергийните напитки и протеиновите барчета

Все още ли смятате, че вашето барче се състои от протеини? А какво ще кажете за това, че вкусът му напомня по-скоро на шоколад или бисквитка, отколкото на нещо полезно? Със сигурност има захар и може би малко пречистен белтък с лошо качество. Но барчето не може да се сравнява с полезната риба, нетлъстото пилешко, яйцата или ядките... Многото енергийни напитки пък съдържат голямо количество захар и натрий, а в някои има дори и кофеин, който може да попречи на храносмилането. Разбира се, те предизвикват рязък прилив на енергия, но също така и бърз спад впоследствие.

• Актьорът Джон Хил успя да отслабне с цели 40 килограма! Основната му мотивация бимото момиче, а пълният отказ от алкохол, фастфуд, газирани напитки и сладкиши, се превръща в неговия най-голям съюзник в тази мисия. Сега Джон води здравословен начин на живот и спортува редовно.

8. Планирайте менюто и тренировките си

Много по-добре е да се придържате към определен хранителен план за седмицата, отколкото да се мъчите с диети. Например, ако искате да вечеряте в ресторант, си струва да разгледате предварително какво ще изберете да похапнете по-късно: въглехидрати или протеини. Например, ако искате пиле - изберете пиле и броколи, а не пиле с картофи.

• Зак Галифианакис показа отличен резултат в борбата с излишните килограми. Това струваше много усилия на художника, защото трябваше да изостави любимата си бърза закуска и алкохолни напитки. Днес Зак сам се хвали, че често ходи пеша и е заменил асансьора със стълбите. 

9. Изберете интензивни тренировки

Тренировките с висока интензивност засилват метаболизма. Но преди да преминете към тях е добре да посетите лекаря си и да се уверите, че ускоряването на сърдечната честота няма да ви навреди. Ако всичко е наред, определете максималния си сърдечен ритъм. За да направите това, трябва да извадите възрастта си от 220 и да умножете резултата с 0,7 за начинаещи и 0,75 за по-опитни в спорта.

Най-подходящите упражнения за "повишаване" на пулса са следните: едноминутно тичане по движеща се с висока скорост бягаща пътека, скачане на въже или бягане на място, може да добавите и кикбокс. Кардио тренировките е добре да изпълнявате на празен стомах сутрин, когато е идеалното време за горене на мазнини.

• За ролята на Тор, Крис Хемсуърт се готви цели шест месеца. За да изгради мускули, актьорът се фокусира върху силовите тренировки, както и върху високо протеиновата храна (месо, пиле, яйца), протеинови шейкове, непреработени въглехидрати. Крис постоянно изчислява калориите и количеството мазнини, протеини и въглехидрати, които приема. И резултатът не закъснява!

10. По-добре 15-минутни тренировки на ден, отколкото нищо

Разбира се, пълноценните тренировки дават най-добър резултат. Но ако нямате достатъчно време, редовните 15-минутни тренировки също могат да ви доближат до желаната фигура.

Съветваме ви да пиете около половин литър вода преди и след тренировка. Не пропускайте и закуската - тя трябва да бъде най-калоричното хранене за целия ден.

• Кели Озбърн никога не е била слаба, но изглежда, че наскоро ѝ омръзна и тя се зае с тази дълго чакана помяна. Първата точка в борбата бе отказът от фастфуд. Също така, Кели рязко намали консумацията на макарони, бял хляб и захар. Редовните уроци в тренажор с инструктор доближават все повече звездната наследница на Ози до хубавото и стегнато тяло.

11. Яжте повече фибри

Използвайте най-малко 5 грама фибри във всяка порция, която ще помогне на тялото ви да забави усвояването на захарта. Жена до 50 години трябва да консумира 25 грама фибри на ден, а мъж до 50 години - 38 грама. 

• След бременността Айшвария Рай не може дълго време да възвърне предишната си фигура. Но все пак актрисата успява да наложи волята си и да постигне огромен резултат. Тя нарича своята диета „тайната за стройна фигура”, като в менюто ѝ отсъства месото, за сметка на морската риба, зеленчуците, плодовете, ориза и ядките. Актрисата обожава подправките, известни с това, че помагат в горенето на мазнините.

12. Здравословна бърза храна

За съжаление, ние невинаги имаме възможност да подготвяме храната си бързо и качествено. В такива случаи си струва да имаме запас от полезни заготовки, които могат да се комбинират с пресни зеленчуци и плодове. Например зърнени храни, които могат да се комбинират със свежи съставки.

• Адел споделя, че новата ѝ фигура е резултат от редовни занимания със спорт. Промените засягат и храненето: певицата се опитва да не яде мазни, пикантни и богати на въглехидрати храни, а също така е изключила захарта от менюто си.

13. Правете гимнастика, при тива без да ставате от леглото

Какво мислите за идеята да лежите и едновременно с това да пъвате и отпускате коремните си мускули? Идеално за дните, в които ви помързява! Не бързайте и не забравяйте да дишате правилно. Повторете 10-15 пъти. След това опънете мускулите на прасеца, 15 пъти бързо и 15 пъти бавно. Тези упражнения спомагат да се ускори метаболизмът и е добре да бъдат изпълнявани всяка сутрин.

• Джанет Джаксън знае много ефективни начини за отслабване и именно благодарение на тях за кратко време успява да се приведе в невероятна форма. Основен акцент певицата поставя върху редовното и активно спортуване: 45 минути на ден, 5 дни в седмицата. Джанет не е поддръжник на диетите и предпочита изключително здравословната храна.

14. Не се доверявайте на обезмаслени храни

Съветваме ви да премахнете от диетата си храни, които са с ниско съдържание на мазнини или напълно обезмаслени. Избягвайте и онези, на чийто етикет е написано, че в тях има малко или няма почти никаква захар. В такива продукти липсват много хранителни вещества и трудно биват усвоявани от организма.

• След филма "Дневникът на Бриджит Джоунс" на Рене Зелуегър ѝ се налага да отслабне. Актрисата спазва диетата на Аткинс, чиято същност е в това да се ограничат въглехидратите и да се обърне по-голямо внимание а протеините. Рене яде често на малки порции и пие по 2 литра вода на ден. От тренировките актрисата е фен на сутрешния крос, плуването, колоезденето и йогата.