Има един мит относно начина на живот на французите, който твърди, че всичко, което французите правят - от хранене, през избора на дрехи, до организирането на сватби е странно, дори малко смахнато.

Но освен гореизброените този мит неочаквано включва и родителството. И както се оказва, наистина има няколко отличителни разлики в техниката на възпитание на родителите във Франция и в тази на техните американски колеги. 

Френските родители създават строги граници за своите деца

В книгата „Bringing Up Bebe“ на писателката Памела Дръкерман пише, че френските родители дават ясни насоки на децата си за това какво се очаква от тях и какво е неприемливо поведение още от ранна възраст. Това създава авторитетен родителски стил и не оставя съмнение за това кой командва в семейството.

Децата във Франция се учат на четири „вълшебни“ думички

В САЩ децата обикновено учат две „вълшебни“ думи – „Моля“ и „Благодаря!“. Децата във Франция учат четири – „Моля“, „Благодаря!“, „Добър ден!“ и „Довиждане!“. Въпреки че в Щатите е препоръчително да си учтив, във Франция това е от съществено значение. Дръкерман казва още, че във Франция поздравът „Добър ден!“ показва уважение към човека срещу теб и това е причината тези обръщения да са толкова важни.

Френските деца ядат храна за възрастни

Концепцията за „детско меню“ или „детско хранене“, които обикновено са част от менюто в американските ресторанти, не са толкова често срещани във Франция. Има много малко разграничение между това, което може да се дава на възрастен и на дете. Децата се хранят със по-специфични продукти от най-ранна възраст (като сирене рокфор и пастет), което им дава възможността да развият вкус за храни, които техните американски колеги ще намерят за ужасни.

Децата във Франция ядат и зеленчуци

Зеленчуците обикновено се сервират в началото на храненето, когато децата са гладни, което гарантира, че те ще имат по-голяма мотивация да ги изядат.

Прическите на френските деца не са толкова разнообразни

Френските родители са склонни да подстригват децата си в една определена прическа – класическа къса коса, но в САЩ всичко е позволено.

Френските деца спят спокойно през нощта

В „Bringing Up Bebe“ Дръкерман казва, че родителите във Франция използват метод за приспиване, наречен „Паузата“. Това е техника, в която родителите изчакват няколко минути, преди да отидат при детето си, ако го чуят, че започва да плаче и му дават шанс то да се успокои само и да заспи по-бързо. С течение на времето това може да тренира децата да спят сами през нощта.

Децата във Франция следват графика на родителите си

Американските родители често установяват, че техните уикенди са запълнени от детски дейности, като футболна тренировка, уроци по цигулка или по балет. Според „Say Bonjour to the Lady: Parenting From Paris to New York“, френските родители фокусират своите уикенди около себе си и просто взимат децата си с тях, а ако са достатъчно възрастни, ги оставят да правят нещо сами.

Френските деца се учат на по-голяма самостоятелност и отговорност от по-ранна възраст

Децата във Франция получават много повече свобода и отговорност в сравнение с връстниците си в САЩ. Обичайно е децата във Франция да започнат да ходят сами на училище на 7 години и да се возят без възрастен в обществения транспорт от 11-годишна възраст.

Френските деца ядат по-малко нездравословна храна, отколкото американските

Френските родители обикновено имат практика, в която децата ядат три здравословни хранения на ден, плюс една лека закуска следобед.

Американските деца имат повече индивидуалност

В „The Atlantic“ Меган Мъкадър пише, че стриктният и авторитетен стил на родителство, който е често срещан във Франция, може понякога да се превърне в прекалено суров. Това помага да се сведат до минимум изблиците на гняв и капризност, но може да остави прекалено малка възможност на децата да развият своята индивидуалност.

Френските родители са по-малко критикувани относно родителските си техники

В много отношения вината изглежда като стандартен страничен ефект на американското родителство. (Вероятно поради факта, че в цял свят има хора, посветени на доказването, че всички американски родители са тотални невежи). Във Франция има по-малко очакване от родителите да се справят с всичко и да бъдат навсякъде и затова те са по-малко склонни да се чувстват виновни относно начина, по който отглеждат децата си.

Родителите във Франция не използват храната като подкуп или наказание

Френските родители не използват храната като подкуп, наказание или награда. Това помага на децата им да не развиват силни емоционални асоциации с определени видове храна.

Френските родители не четат толкова книги за родители

Ако се опитвате да подражавате на родителите във Франция, четейки книга, вече сте объркали метода. Според „Today” родителските книги не са толкова често срещани във Франция, колкото в САЩ. Вместо това родителите използват инстинктите си и други културно одобрени техники, което спомага за създаването на по-сроден родителски стил в национален мащаб.

Американските родители са по-търпеливи с децата си

В интервю за „Today” една френска майка заяви, че е впечатлена от това колко внимание обръщат на децата си родителите в Щатите, казвайки: „Майките в САЩ обикновено са по-приказливи и търпеливи и обясняват много повече на децата си“. Това помага на американските деца да изградят силно чувство за самоувереност, както и стабилна връзка с родителите си.

Френските родители имат живот извън децата си

Във Франция родителите са в състояние да имат и да поддържат живот, който не принадлежи изцяло на техните деца. „Това, което френските жени са ми повтаряли отново и отново е, че е много важно никоя част от живота ти – да си майка, служител или съпруга, да не преобладава над останалите“.