Когато чуят името на тази страна, повечето хора се сещат за бившия Съветски съюз и Втората световна война. Знаем и за напрежението между САЩ и Русия, за отношенията им от Студената война и за борбите за власт, които продължават и до днес. Рускините пък често са асоциирани с „булките по пощата”, които се омъжват така, за да избягат от бедността. Те обаче са по-традиционни и семейно ориентирани от много от американките. Руснаците пък приемат доста насериозно идеята да намерят своята бъдеща съпруга и затова не е никак учудващо, че често ходят по срещи.

Ето кои са 15-те най-интересни факта за създаването на семейство и отглеждането на деца в Русия:

1. Населението намалява заради спада в раждаемостта

В Русия в момента има демографска криза и жените в детеродна възраст се насърчават да имат повече деца. Страната все още изпитва „ефекта на махмурлука” от възхода и разпадането на Съветския съюз. Ниският ръст на населението е един от проблемите на страната поради висока смъртност, ниска раждаемост, високи нива на прекъсване на бременността и ниски нива на имиграция. Според Thought Co населението на Русия достига своя връх в началото на 90-те години (към края на съществуването на Съветския съюз), тогава то е 148 милиона души. Днес в Русия живеят приблизително 143 милиона. Бюрото за преброяване на населението в САЩ изчислява, че населението на Русия ще намалее до едва 111 милиона до 2050 г. Това е спад с 20% или около 30 милиона души. Страната поощрява раждаемостта. Инвестирани са 500 милиарда рубли (8,6 милиарда долара) през следващите три години за ипотечни субсидии и плащания на нови и разрастващи се семейства. Ще има „допълнителни стимули за раждане на второ и трето дете”.

2. Много рускини раждат в САЩ

Подобно на Китай, рускините раждат в САЩ и след това се връщат вкъщи. Целта е децата им да имат американско гражданство. Да родиш в САЩ или в Маями е признак на висок социален статус в Москва. „Детето получава право да живее и работи в САЩ“, съобщава NBC News. „И когато навърши 21 години, може да помогне на родителите си да спечелят зелена карта“. Америка иска да осуети тази тенденция за гражданство и настоява да се премахне „верижната миграция“ във Вашингтон, тъй като много богати рускини наемат скъпи апартаменти в Маями. Това е и причината районът Съни Айлънд Бийч да бъде наречен „Малката Русия“. В момента туризмът с цел раждане е напълно легален, стига да не се лъжат имиграционните и застрахователите.

3. Ражданията у дома не се препоръчват

През март 2018 г. известни станаха снимките на рускиня, която ражда в Червено море в Египет, докато е била на почивка. Според Daily Mail бъдещата майка е отишла на екскурзия точно с тази цел. Естественото раждане съществува отдавна, но днешните майки предпочитат това във вода повече от всякога. Русия обанече не насърчава естественото раждане поради нивото на висока детска смъртност и демографския проблем. Правителството иска това да става в болници под медицински надзор. Много майки по света избират домашно раждане. В Русия тази практика не е лицензирана от държавата, нито се признава от лечебното заведение - всяка замесена акушерка може да бъде обвинена в престъпление, а семейството да бъде посетено от Агенция за закрила на детето.

4. Ролята на семейните ценности

Руската култура е традиционна и се придържа строго към семейните ценности. В тази страна не се приемат различната сексуална ориентациая и феминизмът, тъй като се смятат за заплаха за обществения морал и брака. В доклад от юни 2014 г., озаглавен „Концепцията за държавна семейна политика за периода до 2025 г.“ са отразени ниската раждаемост, многото разводи и отслабването на семейните връзки. Новата политика се стреми да отстрани социологическите предизвикателства, пред които е изправена Русия, като опише традиционните семейни ценности, както държавата ги разбира - брак с цел отглеждане деца, въз основа на взаимно уважение между всички членове на семейството. Макар че Русия е по-прогресивна от останалата част на света, където разводите са повече и възрастта за сключване на брак нараства, тя все пак дълбоко се стреми да запази семейството. Според Russia Beyond ценностите за първи път започват да се променят в големите градове, където младите хора често се женят, но нямат деца. В останалите региони ранните бракове и отглеждането на деца остават популярни, най-вече в малките градове с нисък стандарт на живот.

5. Традициите са по-важни от иновациите

Русия е страна, пълна с интелектуалци и нови технологии и има потенциал за големи постижения след постсъветската епоха. Съществува обаче култура на нетолерантност, която пречи на развитието на творчеството. Според Financial Times някои от най-блестящите предприемачи в страната - като Павел Дуров, основателят на VKontakte (наречен руския Фейсбук), са отстранени от бизнеса, напускали страната или са в затвора. Руските пропагандни закони са осъждани в чужбина. Това означава, че хората, идентифициращи се с различна ориентация, се държат под внимателно наблюдение и са склонни да станат жертви на престъпления. Макар че Русия е направила много подобрения през годините, те все още са стари. Културата на нетърпимостта намалява растежа на творческите индустрии, за сметка на далеч по-малка част от икономиката, независимо от талантливия народ.

6. На неомъжените жени не се гледа с добро око

Тъй като ролята на жените в Русия е предимно да родят и да отгледат деца, се приема, че се нуждаят от мъж, който да им осигури добър живот. На малкото жени, които имат извънбрачни деца, се гледа като на неспособни да запазят интереса на мъжа. Жените обаче имат по-голям достъп до работа и образование още по време на комунистическия режим, който се стреми да им даде възможности и да увеличи равенството между половете. Срещите в Русия са много различни от тези в САЩ. Руснаците обикновено излизат с някого с перспектива за дългосрочни взаимоотношения и срещите са „портал“ за брак. Повечето руснаци се омъжват в началото на 20-те си години, обикновено през първите години след като са завършили университет. Често се смята за унизително, ако си необвързана дълго време и полчаваш нисък социален статус, независимо от финансовото положение или професията. Въпреки че някои неженени двойки могат да живеят заедно, се предпочита първо да се сключи брак.

7. Новороденото не се показва публично през първия месец

Спазват се няколко ритуала, когато за първи път бебето се отведе у дома. Рускините следват „протокол“ през първите 40 дни, когато активността е сведена до минимум. Не се правят никакви празненства, свързани с новия член на семейството преди той да се е появил на бял свят. Новороденото не се показва публично през първия месец, не се препоръчват и посещения и у дома. Не се позволяват посетители около бебето до 3-месечна възраст. Тържествата се правят 40 дни след като бебето се е прибрало вкъщи. През този период на малкото се прави масаж, а на майките се препоръчва да го изнасят на чист въздух за няколко часа всеки ден, разбитра се, сами.

8. Не казват, че са бременни, докато не започне да им личи

Въпреки че повечето бременни не съобщават радостната вест, докато не са поне в третия месец, някои рускини изчакват дори по-дълго. В Русия тази новина се съобщава чак след като започне да им личи. Според Discover Russia това суеверие е свързано с предотвратяване на лошо влияние, което може да се отрази на бебето. 

9. Бременните жени не трябва да се подстригват

В Русия има суеверие, според което бременните жени, които са подстригали косата си, могат да родят преждевременно. Въпреки че не всички вярват в него, много жени се радват на дълга и красива коса в този период. Спорен е въпросът дали жените трябва да се боядисват, докато са бременни. Въпреки че боята не е свързана с вродени недостатъци при хората, експертите не я препоръчват през първите 3 месеца. Друго руско суеверие е, че момичетата крадат красотата на майка си. Ако пък една жена стане по-красива по време на бременността си, тогава ще има син. През този период кожата може да стане блестяща или да се появи акне в зависимост от хормоните, а полът на детето няма значение. Да ви звучи познато?

10. Бабите и дядовците имат важна роля в отглеждането на децата

В Русия не е необичайно три поколения да живеят под един покрив. Бабите и дядовците са важни за отглеждането на децата, защото се смята, че могат да предават на внуците си мъдрост и имат специална връзка. „Основната разлика между руските баби и дядовци и тези в Америка и Европа, е в идеята, че в Русия те трябва да помагат, понякога дори без да са попитани, защото внуците са и тяхна отговорност", пише Таня Майер от Russian Style. Руските баби обикновено се грижат за внуците си през лятото, докато родителите им работят в града. Тъй като страната все още разработва система за грижи за деца, тя не е напълно достъпна и повечето руснаци не могат да си позволят бавачки. Ето защо бабите са близо до децата през първите няколко години.

11. От бащите не се очаква да се грижат толкова за отглеждането на наследниците си

Те не се допускат при съпругите си по време на раждане. Всъщност, могат да „посрещнат“ новороденото си дете, но едва след като майката и бебето са напуснали родилния дом. Отговорността за отглеждането на детето е основно на жената. Не е необичайно много майки да си стоят у дома, докато съпругът им работи и е глава на семейството. Ето защо руснаците нямат отпуск по бащинство. Въпреки че семействата с двама работещи родители са се превърнали в норма, все още жената се грижи за децата и домакинската работа. От мъжете се очаква да бъдат по-силни и да носят парите. 

12. Никой не се допуска в болницата 7 дни след раждането

Руснаците са много внимателни, когато става дума за oпазване на новородените от микроби. Майките остават в болницата поне една седмица след раждането. През това време бащите и близките членове на семейството имат право да ги виждат само през стъклен прозорец. Това е медицинската предпазна мярка, за да се гарантира, че няма бактерии около новородените, докато имунната им система не свикне с външния свят. Според Ask a Russian по-голямата част от жените предпочитат да родят в болница, където могат да останат от 5-7 дни след раждането. Комфортът в нея зависи от стандарта ѝ. Частните болници наподобяват хотел, докато държавните често са претъпкани и майките вероятно искат да си тръгнат възможно най-бързо, въпреки че според Expatica те получават много добри грижи от медицинския персонал. След като майката се прибере вкъщи, сестрата от болницата я посещава няколко пъти, за да провери дали всичко е наред.

13. Майчинството е 30 седмици

В Русия майчинството е 30 седмици, а в САЩ - 10. Лекарят издава необходимите документи и медицинска бележка за 140 дни, тя се дава във финансовото министерство и в рамките на 10 дни се получават парите за отпуск по майчинство, твърди Russia Beyond. След изтичане на този период майката получава месечна помощ, докато детето не навърши година и половина. Тази сума зависи от заплатата ѝ. Освен това има еднократна сума за раждане на първо дете до 16 000 рубли (280 долара). За второ дете тя е 450 000 рубли (8 000 долара). Ако има трето бебе, получава допълнителни предимства като безплатен обществен транспорт и жилищна помощ. Ако майката обаче няма гражданство, не получава нито едно от тези предимства, дори да има повече от едно дете.

14. Дори след като родят, рускините се грижат за себе си

Рускините са смятани за най-красивите жени в света. Те прекарват много време в грижа за външния си вид и това не се променя с появата на бебето, за разлика от майките в САЩ. В Русия жените държат на грима, косата, тялото си и се обличат добре – умеят да подчертават женствеността си, за да е верен съпругът им. За тях красотата е лесно постижима за всяка жена, която отделя време и усилия.

15. Килограмите се следят внимателно

В Америка много бременни използват състоянието си като извинение да се хранят с бързи храни и сладолед и не се притесняват да качват тегло, защото „ядат за двама“. Бъдещите майки в Русия са внимателно наблюдавани за качените килограми. Здравословното състояние по време на бременност и правилното хранене са важни в руската култура и лекарите не препоръчват бременните да ядат бърза храна, без значение колко са изкушени. Това обяснява защо са в много добра форма скоро след раждането. Гледката на висока, слаба блондинка с перфектен маникюр, бутаща бебешка количка по улиците на Москва е често срещана. Лекарите редовно претеглят бременните жени, за да се уверят, че наддават от бременността, а не от преяждане, което е опасно и за бебето, и за майката. Ядат се много зеленчуци, пресни плодове, зърнени храни, супи, извара и йогурт.