Мръсотия, мизерия, престъпност – това са първите неща, които ще ви хрумнат, докато задрасквате Индия от списъка ви с мечтани пътешествия, но не бързайте толкова – Индия е страна с богата история, криеща много източна мъдрост. Културата, храната и природата със сигурност заслужават вашето внимание, защото тази държава може да впечатли и най-опитните пътешественици.

Днес сме ви подготвили няколко интересни факта за Индия, които може би ще ви накарат отново да я върнете в списъка ви с бъдещи пътешествия.

1. Пъстротата на живота

В Индия си съжителстват над 400 етнически групи, а в страната има предимно млади хора – половината от населението са мъже и жени под 25 г. Според конституцията на Индия в страната има 21 официални езика, но се говорят около 1600 езика, ако броим и диалектите.

Може да видите жени в сарита, а може да ги видите и по дънки и тениски. По-възрастните хора носят лунги – парче плат, което се увива около тялото. Като цяло животът в Индия е много пъстър и може да видите всякакви хора.

2. Уникална флора и фауна

Много туристи се надяват да видят слонове, когато отидат в Индия, но те са много скъпи животни, които само най-богатите хора могат да си позволят. Освен това слоновете са огромни, така че не е рационално да притежавате слон. Затова пък камилите са по-евтини и в някои райони на Индия може да ги видите в изобилие.

Кравите, както може би знаете, са свещени животни според индусите. Не е необичайно да видите крава да се разхождат по улицата, без да бъде закачана. Ако убиете крава в Индия, ще бъдете съдени сурово от местния закон. Например може да получите 10-годишна присъда в някои райони на Индия. Само мюсюлманите, християните и малка част от останалите индийци се хранят с телешко.

Но вие сигурно няма да отидете в Индия заради кравите, тъй като те, по наше мнение, хич не са интересни. Затова пък страната е дом на много редки животни и растения. 1/3 от флората се среща само в този район на света, така че имате възможност да видите някои уникални растения.

3. Транспортът

Изобщо не ви препоръчваме да шофирате в Индия, защото там и да има правила, те не се спазват особено. Вместо това всеки надува клаксон, когато иска да завие или да мине отнякъде.

Публичният транспорт е много евтин, но затова пък е много некомфортен и претъпкан. Ако платите повече обаче, може дори да попаднете на автобус или влак с климатик.

Но ако искате да пътувате в разкош, може да заложите на един от най-луксозните влакове в света – „Махараджа Експрес“, в който гарантирано ще се почувствате като истински махараджа. Вагоните на експреса са 5-звездни и затова нощувката е повече от солена, но определено това е най-добрият влак в тази част на Азия.

4. Има какво да се види

Мумбай е и най-богатият, и най-бедният град в Индия – тук можете да видите и небостъргачи, и най-мизерни гета.

В Джайпур може да видите най-големият слънчев часовник в света.

Може да видите и няколко известни храма: Тирумала Венкатешвара, пещерите Елора, храм Сомнатх, Каши Вишванатх, Яганатх, храм Минакши, Нелумбо и други. В страната има и много красиви джамии – над 300 хиляди.

Разбира се, няма как да пропуснете и Тадж Махал, който е бил построен от 20 хил. работници за 30 години.

5. Храната

Индийците обичат пикантната храна, богата на подправки. Дори и да ги помолите да не слагат много подправки, ще получите порция, пълна с кимион, астефетида и гарам масала.

Голяма част от населението на Индия се състои от вегетарианци, затова изобилието от зеленчуци и плодове е голямо. Тук ще откриете дебели, тънки, малки и големи, червени, жълти и зелени банани. Имаме добри новини и за почитателите на мангото – в Индия се провежда годишен фестивал на този плод.

Чиниите също могат да ви изненадат. В Северна Индия използват купички, направени от глина и листа, но не защото искат да са еко, а защото са много по-евтини. На юг пък могат да ви поднесат ястието и направо върху бананово листо.

6. Напитките

Бутилирана вода ще намерите много лесно, но ако ви се пие нещо по-силно, може и да изпитате затруднение. Алкохолът не е официално забранен в цялата страна, но на него не се гледа с много добро око. Но ако много ви се пие, със сигурност ще намерите бар, в който да ви го сервират. В някои регион обаче е наистина забранен, но и там може да го купите нелегално в някои хотели и ресторанти.

Задължително трябва да опитате и чай масала – черен чай с прясно мляко, към който са добавени множество индийски подправки.

7. Медицината

Индия е родината на Аюрведа. Това не е просто медицински метод, а цяла философия.

Процедурите включват лечебни масла, билки, сокове, масажи и билкови лекарства. Не е нужно да имате някакво заболяване, за да си подарите един такъв масаж или да се запознаете с ползите от различните билки.

8. Танците

Ако сте гледали индийски филм, то със сигурност знаете, че индийските танци са невероятни. Движенията в тях могат да символизират всичко: хора, животни, растения, емоции. Всеки жест има символично значение, но и последователността е много важна.

Един от най-старите танци – Бхарата натаим, е на около 3000 години. Това е солов танц, изключително сложен за изучаване, преподаван предимно на момичета и едва в последно време и на момчета.

Катхакали пък се изпълнява само от мъже. Костюмите и грима на танцьорите са много детайлни, а лицата им са скрити зад маски или са изрисувани като такива.

Манипури пък е популярен танц от Северозападна Индия, в който често се разказва за любов.

В Индия има около 8 класически танца и десетки други народни танци.

9. В търсене на смисъла

Много хора отиват в Индия, за да открият смисъла на живота в древната мъдрост, скрита в културата на страната.

Ако търсите духовно изживяване, посетете ашрам – уединено място за живеене, където мъдреците живеят в мир и спокойствие сред природата. В днешно време се сформират и международни ашрами, в които хора от различни националности се отдават на духовни практики под ръководството на духовен учител (гуру). Жителите на ашрама медитират, правят йога, рецитират мантри, слушат лекции, запознават се с различни духовни учители и т.н. В Индия има хиляди ашрами.

10. Островите и потъналите кораби

Около бреговете на най-малкия щат в Индия – Гоа, ще откриете 8 острова, които привличат гмуркачи от цял свят. В дългата история на Индия има множество случаи на корабокрушения край нейните брегове. Стотици арабски, португалски и английски кораби ви очакват край бреговете на страната.

Ако пък не искате да се гмуркате за потънали съкровища, може просто да си лежите на плажа. Тук водата е топла през цялата година.

11. Останките от древни цивилизации

Онези, които обичат древната история, определено трябва да посетят Индия.

В Хампи ще откриете останките на древни градове, дворци, храмове и други сгради – почти цялата човешка история може да се открие на това място, защото градът е един от най-старите в света.

12. Индийците също клатят глава за „да“

В България много хора клатят главата си за „да“ и кимат за „не“, което напълно обърква западните туристи. Е, в Индия правят абсолютно същото нещо, така че ще се разберете без проблеми.

Ето още някои дребни, но интересни факти:

Хората в Индия стават много рано – към 5-6 ч. Тогава температурите са по-ниски и може да се свърши повече работа, докато в най-горещите часове на деня е трудно да се работти.

В Северна Индия дори най-богатите семейства се хранят на пода. Интересното е, че те имат маси и столове, но много семейства трупат разни неща върху тях, а пък се хранят на пода.

Използвайте само дясната ръка за „здравей“ или за да платите. Лявата ръка се смята за „нечиста“.

Дори семействата, които нямат много пари, организират огромни и пищни сватби. Младоженците не канят просто приятели и роднини, но всички хора, които познават дори бегло. Затова броят на гостите често варира от 300 до 1500.

13. Мръсотията?

Всички знаем стереотипа, че в Индия е много мръсно, но това не е така навсякъде. Често улиците в Индия са доста мръсни, но домовете на хората са изключително чисти. Градовете, в които има много туристи, обикновено са добре поддържани.

14. За бакшишите

В някои страни бакшишът е направо задължителен (САЩ), в други не е прието да се оставя бакшиш (Япония), а в Индия бакшишът е по ваше усмотрение, но е прието да се оставя бакшиш от 3 до 10%.

15. Киното

Индийците много държат на своето кино и около 1600 филма се правят всяка година! Това е страната с най-продуктивната кино индустрия.

16. Храната е много евтина

Един обяд с пилешко или риба може да ви струва само 1-2 лева, а чаят – 40 стотинки. Храната в индийските курорти е много по-евтина от много други по света.

Къде да отидете?

Зависи какво искате да правите:

  • Гмуркане, плуване, риболов – остров Сейнт Джордж;
  • Гмуркане за професионалисти, потънали кораби – Гранд Айлънд;
  • Богат подводен свят – остров Нетрани;
  • Аюрведа – щат Керала;
  • СПА – южните градове на Гоа;
  • Партита, клубове – северната част на Гоа;
  • Страхотни плажове – Западна Индия, Гоа;
  • История – Делхи, Хампи.

Aко събудихме страстта ви за екзотични пътувания, не пропускайте да се възползвате от най-добрите оферти още сега!