Обзалагаме се, че ви се е случвало по цял ден да мечтаете как ще си легнете в топлото легло, но после се прибирате, мятате се на леглото и изведнъж... не ви се спи! Ако ви звучи познато, не сте сами. Постоянният стрес пречи на ползотворния сън и хиляди се борят със безсънието всеки ден.

Въпреки всичко, не бива да се отчайвате – може би има решение на проблемите ви. Днес сме подбрали 16 съвета, с които ще преборите безсънието и освен това ще ви помогнат да се събудите по-лесно на сутринта.

1. Уверете се, че спите достатъчно

Оптималното време за сън варира при всеки човек, но обикновено възрастните се нуждаят от 7-8 часа сън. Ако спите по-малко, недоспиването постепенно се натрупва и това ще се отрази на работата ви. Ако не искате постоянно ще се чувствате сънени на следващия ден – легнете си навреме. Освен това е доказано, че ако цяла седмица не се наспивате, повечето часове сън през уикенда няма да ви помогнат – трябва да се наспивате редовно.

2. Откажете се от кафето следобед

Може да ви се струва изкушаващо да изпиете една чаша кафе следобед, но ние ви съветваме да не го правите. Кофеинът затруднява усвояването на аденозина, който помага за отпускане на тялото и за по-лесно заспиване. Затова забравете за кафето след обяд, а най-добре го пийте само сутрин.

3. Подишайте чист въздух

Ако всяка вечер отивате на разходка преди лягане, това ще се отрази благоприятно не само върху съня ви, но и върху цялостното ви състояние – психическо и физическо. Не се поддавайте на мързела и го правете всяка вечер, за да го превърнете в навик. Доказано е, че само половин час сред природата ви гарантира ползотворен сън през нощта.

4. Изпийте нещо горещо

Най-добре е да завършите разходката с топла напитка. Билковият чай е отличен избор, както и млякото с мед. Все пак внимавайте в тези напитки да няма кофеин, който ще разстрои съня ви, затова избягвайте черния чай.

5. Използвайте правилната възглавница

Според експертите ако позиционирате възглавниците си правилно, това ще ви помогне не само да заспите по-лесно, но и да намалите натоварването върху гръбнака. Ако спите по гръб, сложете възглавници под коленете и кръста. Ако спите на една страна, поставете възглавница между краката ти. Ако спите по корем, сложете възглавницата в долната част на корема.

6. Не спете с домашните любимци

Без съмнение вашият домашен любимец е член на семейството, но да му позволявате да спи до вас, не е добра идея. Според проучванията 64% от хората, които предпочитат да спят с животните си, имат проблеми със съня.

7. Сложете чесън под възглавницата си

Да, звучи странно, но пък е ефективно. Слагането на чесън под възглавницата е трик, познат от древни времената. Този метод е ефективен, защото чесънът отделя серни съединения, които ви успокояват и подобряват качеството на съня ви.

8. Изключете електронните устройства преди лягане

Луминесцентната светлина, която устройствата излъчват, е много по-вредна, отколкото си мислите. Ритмичността на нашия сън се контролира от хормона мелатонин, който започва да се произвежда, когато няма светлина. Ако използвате устройства точно преди лягане, вие затруднявате синтезирането на хормона и по този начин вредите на съня си.

9. Дръжте лавандула в дома си

Лавандулата е известна със своето успокояващо действие. Сложете китка от цветето до леглото си или използвайте ароматни масла и свещи с лавандула.

10. Прочетете листовките на лекарствата, които приемате

Внимателно прочетете листовките на лекарствата, които приемате – може би там се крие тайната за вашето безсъние. Някои лекарства водят до проблеми със съня и дори предизвикват безсъние.

11. Не се въртете в леглото, ако не можете да заспите

Не можете да заспите повече от 20 минути? Не се въртете безсмислено в леглото. Станете и направете нещо приятно. Почетете книга или послушайте успокояваща музика.

12. Следете температурата в стаята ви

Препоръчително е температурата в стаята ви да е около 16-20 градуса. Застоялият въздух и жегата водят до неспокоен сън и чести събуждания.

13. Използвайте спалнята си само за сън

Ако използвате спалнята си за офис, фитнес или игрална зала, мозъкът ви няма да я приема като място за почивка. Най-добре разпределете всички тези дейности в други стаи на дома ви. Спалнята трябва да се използва само за почивка и секс!

14. Починете си през деня

Ако можете да си го позволите, поспете за малко през деня. 10-30 минути са достатъчни, за да се почувствате по-бодри. Препоръчително е да не спите с часове, защото така ще влезете във фазата на дълбокия сън и когато се събудите, ще се чувствате особено мързеливи и небодри. Оставате повечето часове сън за вечерта.

15. Не забравяйте за магнезия

Магнезият играе ключова роля за добрия сън. Експертите съветват да включите в диетата си достатъчно храни, богати на магнезий, или да приемате хранителни добавки, които се пият половин час преди лягане.

16. Не спете със сутиен или тесни дрехи

Тесните дрехи затрудняват кръвообращението и са ужасно неудобни, за да спите с тях. Сутиените спират притока на кръв към гърдите и лимфните възли.