Коко Шанел е казала „Модата е преходна, но стилът е вечен“. В същото време обаче има купища правила и препоръки, които трябва да следваме, за да изглеждаме елегантни, затова е лесно да прекрачим границата между личния стил и безвкусицата.

За щастие, има някои основни насоки, които много могат да ни помогнат във всякакви ситуации:

Ако не сте сигурни дали два цвята ще си подхождат или с какво точно да съчетаете дадена дреха, използвайте спектрален кръг, за да добиете представа. Срещуположните цветове се допълват идеално. Бялото и черното отиват на всички цветове.

Не се страхувайте да носите едноцветни тоалети. Дрехите в един цвят издължават силуета визуално, особено ако са в различни нюанси на един цвят.

Ако обичате дрехи с хоризонтално райе, но мислите, че добавят някой и друг килограм върху фигурата ви, „ограничете“ ги, като ги съчетаете с незакопчано сако или яке. Същото се отнася и за панталоните с вертикално райе, които могат да направят дупето по-обемно – и тях можете да съчетаете с дълго яке или сако.

Когато носите тоалет в неутрални цветове, като черно, бяло, тъмносиньо или бежово, заложете на по-ярки аксесоари. Можете да изберете например чанта или обувки в различен контрастен цвят, който обаче да си подхожда с тоалета ви.

Определете каква е формата на тялото ви (дали е пясъчен часовник, обърнат триъгълник, круша и т.н.) и открийте знаменитост със същата форма на тялото. Разгледайте тоалетите на тази звезда и съберете идеи. Все пак тя най-вероятно е работила със стилист, който е знаел какво да предложи точно за нейната фигура.

Преди да излезете с новата бяла рокля, погледнете се в огледало на дневна светлина. Обикновено слънчевата светлина прави белите дрехи дори по-прозрачни, отколкото са на изкуствена светлина. Ако материята е много тънка, вероятно всички ще видят бельото ви, което не е много приятно. Ако ще си купувате бяла рокля, най-добре заложете на рокля от качествена материя с подплата.

Не обличайте дрехите веднага след като сте ги изгладили, защото, докато са още топли, те са доста податливи и от движенията ви може бързо да ги намачкате. Изчакайте няколко минути, докато материята се охлади и изсъхне.

Съчетаването на различни шарки си е истинско предизвикателство, но има няколко основни правила, които ще ви помогнат в повечето ситуации:

  • точките си подхождат с райе;
  • райето си подхожда и с флорални шарки;
  • две флорални шарки могат да си подхождат, ако цветовете се допълват;
  • едната шарка трябва да е доминираща, а другата да я допълва.

Три аксесоара веднага ще придадат повече стил и класа на тоалета ви: черни слънчеви очила, кожена чанта и кожени обувки.

Ако ви е трудно да съчетавате цветове, запомнете едно правило, с което ще изглеждате възможно най-елегантно – в облеклото ви не трябва да има повече от 3 цвята.

Разровете се в гардероба ви – вероятно в него съществуват много повече комбинации, отколкото подозирате. Пробвайте пред огледалото различни артикули, които досега не сте съчетавали. Може пък да се получи нещо доста интересно.

Не трябва винаги да избирате дрехите според възрастта ви, а по-скоро според фигурата ви, въпреки това има някои дрехи, които не са подходящи за всяка възраст. Например късите плисирани полички изглеждат добре на 20-годишно момиче и стоят доста странно върху 40-годишна дама.

Купете си дълги и тесни колани, които се съчетават по-лесно с повече панталони. Могат да бъдат използвани и за туники, ризи и жилетки, за да създаде по-различен тоалет.

Не е нужно да носите дизайнерски дрехи, за да изглеждате стилно. Кейт Мидълтън редовно носи по-евтини облекла и никой не би се досетил.

Ако не знаете как да се облечете, заложете на черни панталони с бяла тениска и червено червило. Такова съчетание е подходящо за работа, за кафе с приятелки и за среща с любимия.

В гардероба ви задължително трябва да има качествена бяла риза, която просто отива на всичко. Тя трябва да е снежнобяла, без никакви жълтеникави нюанси. Имайте предвид, че белите дрехи правят зъбите ви визуално по-жълти, затова е хубаво да съчетаете белите дрехи с червило, което пък ще направи усмивката ви визуално по-бяла, такива например са по-тъмното червено с лилави нотки или тъмнорозовото.

Спокойно можете да носите любимата ви лятна рокля и през есента, просто я съчетайте с дънково яке или пуловер с поло яка.

Ако сте си купили нов чорапогащник, който постоянно се смъква, но още ви е жал да го изхвърлите, пробвайте да обуете бельото ви над чорапогащника. Това ще го задържи на мястото му. Не ви препоръчваме често да прибягвате до този трик, ако чаропагащникът не е от естествена материя и няма памучна подплата на чатала, защото изкуствените материи и влагата увеличават риска от бактериални и гъбични инфекции.