Филмовото изкуство е пълно с трикове, за които дори не подозираме. Днес ще ви разкрием някои от тях и сме сигурни, че след това ще погледнете на тези филми с нови очи.

1. Статистите, които не говорят

Статистите са много важни за създаването на един филм, защото без тях много от сцените щяха да изглеждат нереалистично. Когато виждаме главните герои в някое заведение, на заден план се виждат статистите, които също са увлечени в разговор. Истината обаче е, че те не говорят, а само си отварят устата. Всеки звук по време на снимките се записва с мощни микрофони, ето защо статистите не бива да говорят. Те са професионалисти в това да си отварят устата и да се правят, че водят разговор. И естествено – не бива да поглеждат към камерата.

2. Странните звуци

Професионалистите, отговорни за звуковия дизайн на един филм, са много изобретателни хора. Например ревът на назгулите от „Властелинът на пръстените“ е създаден чрез няколко пластмасови чаши, търкани в стъкло. За хорър филмите много често се използват зеленчуци. Чупенето на кости и подобни пукащи звуци се създават чрез чупенето на зеленчуци, най-вече на моркови.

3. Разширените версии

Разбира се, много често се заснемат повече сцени, отколкото накрая виждаме. Ето защо при някои филми на ДВД се пуска и разширена версия, която е по-близка до режисьорското виждане за проекта. Например всеки от трите филма от поредицата „Властелинът на пръстените“ има разширена версия и общото количество на допълнителните сцени е почти три часа... това си е цял един филм!

Разширената версия на „Титаник“ е 5 часа! В нея характерите на героите са още по-развити, например капитан Смит казва на моряците да се върнат и да спасят още хора от потъващия кораб. Освен това е заснет и алтернативен край с възрастната Роуз, който с право не е приет добре. Може да го видите тук. 

4. Зеленият екран

Всички сме виждали или чували за зеления екран, който се използва при заснемането на филми. Благодарение на компютър зеленият фон лесно се премахва и на негово място се слагат други изображения. Всъщност екранът може да е във всякакъв цвят, но зелено и синьо се използват най-често, защото между тях и човешката кожа има най-силен контраст.

5. Децата и хорър филмите

Всички сме гледали хорър филми, в които играят деца, и сме се питали – не е ли прекалено стресиращо за едно дете да участва в подобни филми. Истината е, че всичко, което виждаме на екрана, се представя на детето като игра – режисьорът ги кара да тичат с някаква кукла, да разливат чаши с червен сок, просто да си говорят с актьорите и т.н. В много случаи децата дори не разбират, че участват в хорър филм. На самата снимачна площадка няма нищо страшно, хорърът се получава по-късно – при обработката на филма. Например Дани Лойд от „Сиянието“ разбира, че е участвал във филма, когато навършва 16 г. и е гледал филма за първи път.

6. Замъците и градовете

Много често действието във филмите се развива в измислени градове, замъци или цели светове. Интересното е, че тези места невинаги са създадени чрез компютърни ефекти. Понякога те съществуват, но под формата на макети. Космическите кораби в първите филми от „Междузвездни войни“ също са макети.

7. Любовните сцени

Любовните сцени не се снимат лесно. Ето защо режисьорите предпочитат да ги заснемат накрая, когато актьорите вече са се опознали и са свикнали един с друг. В конкретния ден актьорите репетират сцената многократно, докато са все още облечени, а снимачният екип се свежда до минимум. Все пак има случаи, в които актьорите предпочитат да не участват в такива сцени и за целта се викат дубльори. Такъв е случаят в „Антихрист“ на Ларс вон Триер

8. Сцените в огледало

Тези сцени също не се заснемат никак лесно от техническа гледна точка. Но все пак има и някои трикове. Например камерата трябва да бъде под специален ъгъл, за да не се отразява в огледалото. Джеймс Камерън пък залага на друг подход в „Терминатор“. В сцената с огледалото Шварценегер и близначката на Линда седят в далечния край и той гледа към огледалото, докато дубльорът на Шварценегер и Линда стоят по-близо до камерата. Ако не знаехте, никога нямаше да забележите.

9. Яденето

Героите ядат, но актьорите – не. Някои сцени изискват множество дубли, представете си какво ще стане, ако актьорите наистина ядяха! Особено когато не говорим за едно парче чипс, а за цяла вечеря, както е по сценарий. Ето защо актьорите отхапват от храната, дъвчат и я изплюват.

10. Повръщането

Добре, от храната минаваме на нещо по-неприятно. Случва се в някоя сцена да се наложи героят да повърне и в такива моменти към врата на актьора се прикачва специална торбичка с яхния или спагети. За да задействат „повръщането“, те просто стискат торибчката.

11. Костюмите

Понякога се случва едни и същи костюми да се използват многократно в различните филми. Сетете се например за „Карибски пирати“, „Игрите на глада“, „Железният човек“ и т.н. Дизайнерите на костюми са едни от най-изобретателните хора на снимачната площадка. Наскоро например дизайнерката на „Игра на тронове“ сподели, че за наметалата на мъжете от Нощния страж е използвала черги от ИКЕА, които приличали на животински кожи.

12. Цигарите

Актьорите не пушат истински цигари на снимачната площадка, вместо това само се правят, че пушат, или пък използват цигари с билки. Понякога актьорите толкова се вживяват в ролята си, че стигат до известни крайности. Например актьорите от „Злите мъртви“ решили наистина да пушат марихуана и в крайна сметка не могли да заснемат каквото и да било.

13. Карането посред нощ

Ако гледате филм, в който героят кара през нощта, се вгледайте в пътя. Мокър ли ви се струва? Това е така, защото влажната повърхност отразява повече светлина и създава по-добър контраст.

14. Облаците

Драматичните облаци се правят със специална машина, която „инжектира“ мляко или боя в резервоар с вода. Корабите на извънземните лесно могат да се заменят с фризби. Резултатът е наистина впечатляващ и никога не бихте предположили, че това не са облаци, а мляко.

15. Водните сцени

Всички впечатляващи сцени с вода се снимат в специални басейни. Включително и „Титаник“. Тук може да видите как са създадени някои от декорите във филма:

16. Много неща не са това, което изглеждат:

Кокаин – мляко на прах, витамини или пудра захар.

Кръв – царевичен сироп, примесен с боя за сладкиши.

Стъкло – специално стъкло от захар или много тънка пластмаса.

Бира – ябълков сок.

Силен алкохол – оцет.

Лед в чаша – желатин.

Пот – розова вода или глицерин.

17. Снегът

Снегът също не е истински. Има компании за изкуствен сняг, които създават този мразовит ефект с помощта на машини.

18. Тайната на специалните ефекти

За финал трябва да кажем, че специалните ефекти, декорите и прочие се пазят в тайна до премиерата. Ето защо на снимачната площадка не се допускат лични камери и записващи устройства. Всеки, който нарушава правилата, може да бъде изгонен или уволнен. И това наистина се е случвало. Например наскоро една жена, която е работила по „Дивергенти 2: Бунтовници“, сподели снимка от снимачната площадка и моментално беше уволнена и вече е в черния списък. Едва ли някога отново ще си намери работа в това студио.