Психологът и консултант Джералд Роджърс пише тази статия по време на тежък развод. "След това аз загубих жената, която обичах и 16 години брак отидоха на вятъра. Това са думите, в които трябваше да се вслушам още тогава."

1. Никога не спирайте да ухажвате съпругата си

Никога не я приемайте за даденост. Когато сте ѝ направили предложение за брак, вие сте обещали да бъдете човекът, който винаги и отчаяно ще защитава сърцето й. Това е най-важното и свещено съкровище, което някога са ви поверявали. Тя сама ви е избрала. Никога не забравяйте това! Помнете също, че любовта трябва да се доказва всеки ден.

2. Пазете сърцето си

Както сте обещали да защитавате своята любима, е необходимо със същата бдителност да защитавате и своя собствен свят. Обичайте себе си изцяло, обичайте света открито, но запазете специално място в сърцето си, където не трябва да допускате никой друг, освен съпругата си. Нека това съкровено кътче бъде винаги готово да я приеме.

3. Влюбвайте се отново и отново, и отново...

Всичко в този свят се променя непрекъснато. Вие няма да сте същите, каквито сте били, когато сте се оженили, а след пет години всичко ще бъде съвсем различно. Ще се променят възприятията и чувствата ви един към друг. Но не забравяйте нещо важно: тя не е длъжна да остане с вас. Ако не се грижите за сърцето ѝ, тя ще бъде свободна да го даде на някой друг, а след това няма да можете да си я върнете обратно. Опитвайте се да я спечелите отново и отново. Всеки път като за първи път.

4. Опитайте се да виждате най-доброто у нея

Съсредоточете се върху това, което обичате у жена си. Това означава, че онова, върху което се фокусирате има тенденция да расте. Ако забелязвате само грешките ѝ, вие ще ги виждате навсякъде. Ако преместите фокуса към това, което харесвате у нея, след известно време ще разбере, че сте се оженили за най-прекрасната жена на света.

5. Не се опитвайте да я промените

Вашата задача е да обичате жена си такава, каквато е, без надежди и очаквания. И ако все пак се промени, продължавайте да я обичате, без значение дали това ви харесва или не.

6. Поемете отговорност за собствените си емоции

Вашата любима не е длъжна да ви направи щастлив, точно както не може да ви накара да се чувствате и нещастен. Единствено вие сте отговорни за това дали вашата положителна нагласа ще проникне и в отношенията ви.

7. Ако сте разстроени или ядосани, никога не обвинявайте жена си

Това, което се случва вътре във вас, вашите собствени емоции, са си ваша отговорност.

8. Позволете на жена си просто да диша

Когато жена ви е разстроена, не се опитвайте да поправите това. Вашата задача е просто да я прегърнете и да й кажете, че всичко ще бъде наред. Нека тя знае, че я чувате и разбирате - бъдетесигурни, че това ще онзначава много за нея. Това значи, че вие сте този, на когото тя винаги може да разчита. Женската природата е променлива, емоциите подобно на лятна буря лесно избухват, а след това бързо утихват. И ако в тази буря вие останете непоколебим и силен, тя ще може да ви има доверие.

9. Не се страхувайте да изглеждате глупаво

Не се вземайте прекалено на сериозно. Смейте се. И правете така, че и жена ви да се смее от сърце. Смехът смекчава всяка ситуация.

10. Накарайте я да се чувства като кралица

Изучавайте различните езици на любовта заедно. Помолете я да направи списък от 10 неща, които ще й помогнат да се чувства обичана и желана.

11. Бъдете тук и сега

Отделяйте на жена си не само време, но и вниманието и цялата си душата. Направете всичко възможно, за да отстраните от съзнанието си всичко ненужно, за да бъдете с нея на 100%. Отнасяйте се към жена си като към най-важния си и ценен клиент.

12. Бъдете готов да приемете нейната сексуалност

Оставете я да разкрие женската си същност. Нека да знае, че може да ви се довери напълно.

13. Не бъдете идиот

Но и не се страхувайте, ако понякога изглеждате така. Ние всички сме човешки същества, всеки от нас греши - и вашата съпруга също. Допускайте грешки, но и се учете от тях.

14. Дайте на любимата си достатъчно пространство 

На женската всеотдайност можем само да завиждаме. Но понякога е нужно да им се напомня, че трябва да се погрижат и за себе си - това не е лошо. Понякога любимата ви ще се нуждае да отлети от вашето клонче и да потърси нещо, което ще ѝ даде нови сили. И ако ѝ дадете тази свобода, тя ще се върне, за да ви изпее своите най-нови песни.

15. Бъдете уязвим

Бъдете готови да споделяте своите страхове и чувства и бъдете готови да признавате грешките си.

16. Бъдете напълно открити и честни с нея.

Ако искате доверие, трябва да сте готови да споделяте всичко, особено това, което ви е най-трудно и страшно. Иска се кураж и мъжество да позволите на една жена да ви обича напълно, с всичките ви тъмни и светли страни. Свалете маската.

17. Израствайте и се развивайте заедно

Знаете, че ако вашите мускули не работят, те ще атрофират. Същото ще се случи и с вашата връзка. Намерете общи цели и мечти и се движете заедно в една и съща посока.

18. Не се фокусирайте върху парите

Парите – това е просто игра. Подредете нещата така, че това да бъде една отборна игра и няма да ви се наложи да се борите един с друг. Тогава победител ще бъде всеки от двама ви.

19. Научете се да прощавате

Съсредоточете се върху бъдещето, а не върху миналото. Не позволявайте на вашата история да ви държи за заложници. Миналите грешки са без значение, независимо дали са ваши или на съпругата ви – те са като тежка котва, която ще бъде пречка за всеки опит да се движите напред. Прошката – това е свобода.

20. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта!

В края на краищата това е единственият и най-ценен съвет, от който наистина имате нужда. Ако любовта е водещият принцип, върху който се градят вашите отношения, тогава нищо няма да застраши брака ви. Любовта винаги побеждава!