„Не искам да имам деца“ – фраза, която звучи толкова простичко, а винаги предизвиква вълна от реакции, особено пък ако е казана от жена. Сякаш самата дързост да изречем подобно нещо ни отнема правото да се наречем „истински жени“.

От хилядолетия е прието, че жената трябва да стане майка, за да изпълни мисията си в живота, и ако не успее да го направи, сигурно има нещо сбъркано с нея. А ако пък това е съвсем съзнателен избор, хората клатят съчувствено глава и отговарят с „Не се притеснявай, един ден ще мислиш по-друг начин / това е само временна фраза / майчиният инстинкт в теб просто още не се е пробудил / да минат още няколко години и ще искаш да имаш деца“. Или пък започват да я увещават с фрази като „децата са най-голямата радост на света!“, а майка ѝ/баба ѝ/леля ѝ/свекърва ѝ/съседката най-редовно я пита няма ли най-накрая да си народи няколко деца.

Но жените, които не искат да имат деца, си имат куп причини за този избор. Независимо дали другите ги смятат за „егоистични“, „неоснователни“, „глупави“ и прочие, това в крайна сметка е личен избор.

Решихме да се поразровим из онлайн пространството и да се допитаме до жени, които не искат да стават майки, така събрахме 20-те най-често срещани причини жените днес да не искат или да не бързат да стават майки:

1. „Искам да се наслаждавам на живота.“

Децата са голяма отговорност и, честно казано, голямо бреме. Те променят живота ти из основи и те лишават от голяма част от свободното ти време. Затова и много жени не са готови да направят такава крачка. Те искат да пътуват по света, да имат целия уикенд за себе си, да се наслаждават изцяло на компанията на партньора си. Искат да спят до късно в почивните дни и никой да не ги ограничава. Други пък искат да се посветят на кариерата си, която им доставя огромно удоволствие.

Тази причина се изтъква както от жените, които никога не искат да имат деца, така и от тези, които предпочитат да изчакат поне до 30-годишна възраст.

2. „Половинката ми е моето семейство.“

Някои жени казват, че нямат нужда от деца, защото вече имат прекрасно семейство, състоящо се от тях и тяхната половинката. Такъв е случаят на 43-годишната журналистка Доун-Мария. Тя споделя, че щом разберат, че не е майка, хората я питат защо или веднага решават, че има здравословни проблеми. „Писнало ми е да бъда съдена, казва тя. Писнало ми е от хората, които се отнасят с мен така, сякаш съм се провалила като жена само защото никой не ме нарича „мамо“.

3. „Виждаме колко се измъчват нашите приятели.“

Много бездетни двойки имат приятели с деца и по този начин могат да видят и двете страни на медала – от една страна, децата носят много радост и са големи сладури, от друга страна, да бъдеш родител е голямо предизвикателство, особено ако детето не е от най-послушните. Покрай ужасяващите разкази за детските бели, търсенето на подходяща детска градина/училище и уморения вид на приятелите им много жени се отказват да преминат през същото.

4. „Нищо не ми липсва.“

Някои двойки бързат да сключат брак и да имат деца, но други могат да са заедно от години и да не усещат подобна нужда. „Не би трябвало да искаме да имаме деца само защото обществото си мисли, че задължително трябва да станем родители“, казва 30-годишната Рут, която е пиар. „Постоянно чувам неща от сорта на „няма да мине много време и една малка Рут ще тича покрай вас“, сякаш това е единствената логическа стъпка, след като се омъжиш.“

5. „Не искам тялото ми да се променя.“

Бременността, раждането, кърменето – всички те оказват влияние върху тялото ни и за повечето жени е изключително трудно да си върнат предишната форма. Много жени приемат тази промяна като малката цена, която трябва да платят, за да станат майки, но за други, като модели и актриси например, тя е твърде висока.

6. „Не мога да си представя, че ще бъда майка.“

У някои жени майчиният инстинкт е много силен. Те мечтаят да станат майки още като малки момичета, а когато пораснат, бързат да се омъжат и да станат родители. Но някои жени просто не си представят да станат майки и не смятат, че ще бъдат добри в това. Като Софи от Белгия. Тя споделя в своя блог, че хората често ѝ казват, че един ден ще си промени мнение и ще иска да има деца. „Казват го така, сякаш имам някакво заболяване, което един ден ще отшуми“, споделя Софи.

7. „Харесва ми да съм сама.“

Много жени днес стават все по-самостоятелни и не изпитват нужда нито да имат деца, нито да имат партньор на всяка цена, а се радват на това, че могат да взимат всякакви решения, без да се съобразяват с другите.

8. „Планетата и без това е пренаселена.“

Това е един от най-големите проблеми днес, защото ресурсите на планетата ни са ограничени. Някои жени смятат, че е егоистично да искат да имат деца, когато планетата вече е пренаселена и толкова много хора живеят в мизерия.

9. „Имам толкова голям избор.“

Днес имаме огромен избор от възможности за това как да живеем живота си. Можем да се посветим на кариерата си, да сбъднем мечтите си, да обиколим света, да помагаме на хората в нужда. Понякога децата просто не се вписват в плановете ни, когато искаме да живеем на пълни обороти.

10. „Ще бъда лоша майка.“

Някои жени избират да нямат деца, защото смятат, че няма да се справят добре със задълженията си на майка. „Виждали ли сте как се държат днешните деца? Не мисля, че ще мога да се справя с тях“, споделя една жена онлайн. Някои от тези жени са имали прекрасни майки за пример, но пак не смятат да поемат по същия път: „Майка ми даваше всичко от себе си за децата и внуците си, но не мисля, че аз притежавам същата страст, която тя имаше към отглеждането на деца“, казва друга жена.

11. „Кариерата ми е по-важна.“

Все повече жени се фокусират върху кариерата си, отколкото върху майчинството, и искат да се изкачат по корпоративна стълбица, докато са все още млади.

12. „Имам заболяване, което не искам да предам на децата си.“

Една много основателна и благородна причина да не искаш да станеш майка, ако знаеш, че детето ти ще наследи същите здравословни проблеми, с които ти се бориш цял живот.

13. „Не харесвам деца.“

„През живота ми много пъти съм се сблъсквала с деца и всеки път преживяването е странно и плашещо, казва една жена. Децата винаги са ме влудявали. Мога да понасям децата само когато са тихи, скромни и интелигентни. Разбира се, те не могат да са такива през цялото време и тези изисквания са твърде високи, затова логичното решение е да нямам деца.“

14. „Децата излизат много скъпо.“

Децата са огромен разход – нещо, което доста хора не осъзнават, а после се чудят как да отглеждат многодетното си семейство.

15. „Не искам да взимам решения, които няма да мога да променя.“

Да кажем, че си купите книга, която сте чакали с нетърпение, но накрая се е оказало, че никак не ви харесва и нямате намерение дори да я дочете. Какво ще направите? Най-вероятно ще я зарежете да хваща прах на някой рафт или ще я подарите на човек, който може да я хареса.

Само че няма как да постъпите по същия начин с едно дете, когато решите, че майчинството нещо не ви допада. Разбира се, остава жестокото решение да оставите детето си в сиропиталище. „Не искам да се нагърбвам с нещо, което никога няма да мога да променя, казва една жена. Ако искаш да имаш деца, трябва да си отдадена напълно и да си 100% сигурна, че го искаш, а на мен понякога ми е трудно да се грижа дори и за себе си, какво остава за дете. И когато слушам, че майчинството е най-тежката работа на света, още по-малко искам да стана майка.“

16. „Бременността и раждането ме плашат.“

Бременността рядко е напълно безпроблемна и приятна, но обикновено е поносима. В някои случаи обаче е истински кошмар, а раждането дори и в наши дни представлява сериозна опасност за женското здраве. Особено ако вече имаш заболяване, което ще направи целия процес още по-рискован.

17. „Не искам никой да е зависим от мен.“

Дори когато живееш с половинката си, той не е зависим от теб, но едно дете ще разчита изцяло на теб през следващите 18 и повече години. От раждането му ще трябва през цялото време да мислиш за него и да съобразяваш всичките си решения с него. „Страх ме е да си помисля, че едно малко човече ще порасне в мен и после ще разчита на мен да взимам най-правилните решения“, споделя една жена.

18. „Светът е гадно място.“

Светът все още е изпълнен с насилие и обществени проблеми като корумпирани политици, дискриминация, бедност и т.н. Затова и има жени, които не искат да имат деца в такъв свят.

19. „Предпочитам един ден да осиновя дете.“

Някои жени не искат да раждат, но все пак притежават майчин инстинкт. Такива жени също смятат, че светът е пренаселен и в него има твърде много деца без родители, които се нуждаят от обич.

20. „Просто не искам да имам деца.“

Наистина ли ни трябва валидна причина да не искаме да имаме деца? Някои жени просто не искат да имат деца и усещат, че не им е писано да станат майки. Нима трябва да ги съдим или да се опитваме да променим мнението им?