1. Какво ще се случи, ако не мога да забременея веднага? Вие може би искате да обмислите осиновяване, щом започнете опити за забременяване, които не дават успех. Но той от своя страна може да очаква да опитате всички възможни терапии, независимо колко струват. Със сигурност трябва да обсъдите и да постигнете съгласие по това трудно, но много важно решение.

2. Как ще издържаме детето финансово? Дори и двамата да сте работили винаги, един от вас може да се наложи да остане у дома, щом бебето се роди. Двама човека и едно малко безпомощно създание, които се издържат само с една заплата може да стане повод за доста лишения и трябва да решите какво бихте могли да пожертвате.

3. Ако изследванията покажат, че бебето ще има увреждания, какво ще направим? Повечето бебета се раждат напълно здрави, но какво се случва, ако скрининга покаже, че бебето ви има увреждания? Ще обмислите ли прекратяване на бременността? Ако решите да го родите, можете ли да си позволите – финансово и психически, да се грижите за дете с особени нужди? Решението как да действате в подобна ситуация е изключително деликатно, но може да спаси връзката и психиката и на двама ви.

4. Кой ще се грижи за бебето ни? Ако и двамата се нуждаете от работата си, да оставите бебето при пенсионираната ви майка може да ви изглежда правилния ход. Но ако партньорът ви се надява, че неговата майка ще получи тази чест? Или ако семействата и на двама ви живеят далеч и трябва да помислите за детегледачка или ясла? Трябва да знаете кой вариант е осъществим, защото решението може би ще промени начина, по който разчитате бюджета си.

5. Как ще си разделяме родителските задължения? Да изчакате, докато не спите 6 поредни нощи, за да разпределите кой какво ще прави, е ужасна идея. Затова предварително разяснете хипотетични ситуации като: Ако вие кърмите, може ли партньорът ви да сменя памперсите? Ако го храните с изкуствена храна, вие ли ще поемате всяко хранене или ще се редувате?

6. Каква част от живота на детето ни ще бъде религията - и коя? Само защото партньорът ви не е против пасторът от детството ви да ви бракосъчетае, не означава, че ще е толкова въодушевен той да кръщава и детето ви. Опитайте се да постигнете взаимно съгласие и по отношение на седмичното богослужение и религиозните празници. Ако двамата изповядвате различни религии, обмислете как ще обясните това на детето си, без да засягате половинката си.

7. Ще го обрязваме ли? Ако имате момче, трябва да се сблъскате с тази гореща тема. Много татковци искат синовете им да изглеждат точно като тях. Други пък искат напълно обратното, защото самите те биха предпочели това за себе си. Не може да знаете какво очаква, докато не го попитате и няма много време да го обсъждате след като бебето се роди - и има пенис.

8. Къде ще отгледаме децата си? Един от вас може да иска да замени големия град със спокойно малко градче, преди да приветствате първия си наследник. Може и двамата да искате да заживеете по-близо до родителите си (или по-далече - вижте номер 9). Няма по-добро време да вземете това решение още преди раждането.

9. Колко помощ искаме, за колко дълго и от кого? Нетърпеливите баба и дядо, които искат да се нанесат при вас за 2 месеца и да сменят всяка пелена, могат да бъдат дар... или проклятие.Решете колко точно помощ искате от тях - преди да те да са си направили планове.

10. Как не искаме да кръщаваме детето си? Бъдещият татко може да иска синът му да се казва като него, а вие може да искате да носи вашата фамилия. Целта е да направите компромис - при това предварително, защото не бихте искали да водите този спор в болницата. 

11. Какво раждане искаме? Раждане у дома във ваната може и да е мечтата ви, но може би партньорът ви смята, че е по-безопасно да го направите в болницата. Проучете възможностите и вземете решение кой е най-добрият вариант за вас. Където и да раждате, ако мисълта роднините ви да присъстват в този момент ви кара да искате да останете бездетна, партньорът ви трябва да приеме решението ви.

12. Децата ще спят ли в нашата стая - или легло? Ако сте твърдо против това да отворите вратите на спалнята за децата си, а партньорът ви смята, че това е правилното решение, по-добре да го обсъдите, преди и двамата да сте отчаяно изморени.

13. Кой ще бъде настойник на децата ни, ако нещо ни се случи? Може би не искате дори и да помислите за това, но осигуряването на сигурността на детето ви е на първо място, затова е добре да обмислите завещанието си.

14. Колко строги ще бъдем? Децата от съвсем ранна възраст се научават кого да попитат, ако искат да получат нещо. Поговорете си колко точно строги ще бъдете по отношение на гледането на телевизията, сладкото и всички други детски пороци - и как ще бъдете винаги на една позиция.

15. Как ще наказваме детето си? Обсъдете тактиките, с които сте съгласни - и онези, които в никакъв случай няма да използвате. Например моментът да научите, че партньорът ви одобрява пляскането, не е когато детето ви вече е в скута му.

16. В какво училище ще учи детето ни - частно или държавно? Причината да искате да обсъдите това рано? Това засяга живота ви и всеки един разход, защото както ви напомнят заемите: плащането за образование е наистина скъпо.

17. Колко органично/ веган/ природосъобразно ще се храним? Кърменето, платнените пелени и приготвянето на домашна бебешка храна е само началото. Ако това е важно за единия от вас, трябва да бъде важно и за другия. Но ако това да бъдете органични фермери не е толкова важно, колкото да бъдете спокойна майка - споделете това с половинката си.

18. Ще последваме препоръките на педиатрите за имунизация, нали? Добре, това дори не е въпрос. Просто го направете.

19. Как ще подходим, ако детето ни има различна сексуалност? Може ли да предложим с любов и разбирателство? Но дори и да знаете, че бащата на детето ви ще го обича безусловно, ако той има по-възрастни роднини, които не биха приели добре гей или транссексуално внуче, измислете начин как да се справите с това.

20. Как ще опазим връзката си стабилна? Напълно невъзможно е да бъдете добри родители, ако сте нещастни и изтощени от това, че се редувате кой ще будува нощем, кой ще почисти повърнатото, ще смени пелените и ще нахрани бебето. Но измежду всички тези родителски задължения, все пак трябва да водите и смислени разговори - и да правите секс от време на време - за да останете щастливо женени. Изберете как ще поддържате искрата: дали с месечни срещи, годишен уикенд (или седмица) на почивка или час преди лягане за разговор, който не включва децата.