Какво да правим, ако наистина сме в такава? Нездравословната връзка е изморителна и трудна. Със сигурност го усещате, ако сте с някой, който не е за вас. Предполагаме, че се чувствате объркани и емоционално нестабилни?

Една от най-нездравословните връзки е свързана с емоционалната злоупотреба. Проучвания показват, че това са най-вредните отношения между двама души. Да нараняваш с думи и действия е в пъти по-унижаващо и този, който доминира в такива онтошения има нужда да контролира жертавата си.

Емоционалната злоупотреба може да съществува във всякакъв тип отношения. Може да се прояви в офиса и между „приятели“. Ако се намирате в такава ситуация, не забравяйте, че не вие сте лудите!

Ето главните признаци, по които да я разпознаете.

1. Някой постоянно ви напомня какви са слабостите ви и къде грешите. Не забравяйте, че всеки човек греши и това са абсолютно нормални неща и нямат нужда от натякване.

2. Използват пола ви като начин да изтъкнат, че не се справяте – няма значение от какво естество.

3. Омаловажават мечтите и желанията ви.

4. Не смятат, че можете да вземете най-правилното решение за себе си.

5. Обвиянват вас за проблемите си, за науспехите и като цяло – за нещастието си.

6. Ще ви накарат да се чувствате зле, ако искате да прекарате време с приятелите си или се занимавате с нещо забавано.

7. Обвиняват ви в неща, които не са истина и постоянно искат доказателство за чувствата ви към тях.

8. Контролират финансите (когато става въпрос за домакинство), за да могат да контролират действията и постъпките ви.

9. Настояват, че винаги са прави и че вие грешите постоянно.

10. Карат ви да се чувствате така, сякаш не сте достатъчно добри за тях и че трябва да сте благоадрни, че сте в живота им.

11. Унижават ви в присъствието на други хора.

12. Не искат да слушат за болките и притесненията ви.

13. Омаловажават проблемите ви и постоянно подчертават, че техните са по-лоши.

14. Карат ви да се чувствате виновни за всичко.

15. Ако сте сбъркали, постоянно ви го натякват.

16. Говорят често за минали ситуации.

17. Игнорират ви.

18. На моменти са зли и често шегите им ви обиждат.

19. Ядосват се, когато говорите за семейството си и отказват да прекарват ваканциите си с тях.

20. Постоянно ви се обаждат или пишат, когато не сте с тях.

21. Заплашват, че ще се самоубият, ако си тръгнете.

Какво да направим, ако имаме такива отношения?

1. Бъдете осъзнати

Важно е да знаете всичко за човека, който оказва натиск върху вас. Най-важното е да спрете да вярвате на всички глупости, които са ви наговорили. Изборът да си тръгнете е изцяло ваш. Помнете, че колкото по-дълго сте в тези отношения, толкова по-трудно ще ги преодолеете после.

2. Ако решите да си тръгнете, осъзнайте грешката си

Случва се да изберете неподходящия човек. Няма нищо страшно в това. Сега вече знаете с какво не бихте направили компромис. Ще осъзнаете колко много хора са минали през това, макар много от тях да не искат да говорят за случилото се. Някои се срамуват, но повярвайте, че разговорите помагат.

3. Спомнете си кои сте били

Как сте се чувствали преди да започнете тези отношения? Какво ви караше да се усмихвате и да изпитвате щастие? Помните ли мечтите си и целите си? Лесно е да загубите себе си, вжното е да намерите начин да съберете парченцата и да продължите.

4. Установете какво търсите оттук нататък

Спомнете си кои са били нещата, които са ви притеснявали в тази връзка, а вие не сте им обърнали внимание? Бъдете наясно, че няма как да промените мъж! Няма как да промените и човек. Задайте си въпроса, защо сте допуснали толкова много грешки. Направете си списък, колкото и абсурдно да ви звучи, закачете го на видно място, за да не го забравяте.

5. Не очаквайте, че щастието ще дойде веднага

Възстановяването от подобни отношения е бавно и трудно. Просто посрещайте всеки следващ ден – дишайте бавно и спокойно! Фокусирайте се върху настоящето – няма как да върнете времето, нито да разгадаете бъдещето. Представете си, че почиствате стая. Тя трябва да бъде подредена, пребоядисана и реоорганизирана.

6. Научете се да се доверявате на себе си отново

Всички правим грешки. Повтаряйте на себе си, че сега сте по-мъдри и започвайте деня си с позитивни мисли. Не забравяйте, че всичко ще бъде наред! Бавно и постепенно ще връщате силата си и ще се научите да си вярвате отново.

7. Повярвайте, че там някъде има някой по-добър за вас

Лесно е да се отдадеш на самосъжаление. Колкото и лошо да е било – знайте, че ви чака нещо много по-красиво и смислено! Някой, който си заслужава, някой който ще ви разбира, подкрепя и ще ви обича, защото това сте точно вие. Няма да очаква от вас да бъдете перфектни през цялото време. И ще бъде до вас, независимо от обстоятелствата.

8. Ако решите да си тръгнете, прекратете всички контакти с бившия си

Това означава – край на „безобидните“ обяди и вечери или кратките съобщения за „лека нощ“. Не проверявайте профила му, не гледайте снимките му – нямате нужда от социалния му живот. Това няма да ви позволи да продължите.

9. Позволете си да се чувствате самотни

Раздялата никога не е лесна, дори когато вие сте взели решението да си тръгнете. Нямате представа колко хора не събират смелост да го направят, защото ще се чувстват самотни. Да се почувствате сами е част от процеса. Когато приключвате връзка, вие всъщност скърбите. Но когато този процес приключи, ще сте научили нещо! Бъдете сигурни, че ще се чувстате по-добре отколкото в нездравословна връзка.

10. Не забравяйте защо сте се разделили

Най-вероятно началото е било хубаво и това е причината да останете толкова дълго. Ако трябва, напишете си списък и си напомняйте защо. Хората сме усторени, така че да помним хубавите неща.

Скъпи дами! Не забравяйте колко хубави и стойностни сте. Няма да бъде лесно и когато стигнете до момента, в който няма да имате сили да продължите, си припомнете колко смелост се изисква, за да предприемете всичко това.

Дали сте си шанс – тази връзка не е била за вас! Позволете си да изпитате щастие!

Ако усещате, че не се справяте сами, не се притеснявайте да се обърнете към специалист. Всеки има нужда от помощ, понякога! Не се страхувайте да я потърсите и приемете. И не забравяйте – всичко ще бъде наред!