Не че интровертите не харесват хората, просто имат нужда често да остават сами със себе си. Докато някои предпочитат да са заобиколени от хора и най-много обичат да се забавляват с приятели, интровертите имат най-различни хобита, които обожават да правят, докато са сами. Затова подбрахме 22 интересни хобита, които можеш да правиш соло и да се забавляваш.

  1. Фотографията. Тя ти позволява да видиш света от различен ъгъл. Можеш да включиш и други хора, но може и да бъде изцяло лично занимание. В момента дори не е нужно да даваш купища пари за много скъпо оборудване, можеш да започнеш, използвайки смартфона си.
  2. Слушай подкастове. Научи повече за света (или избягай от света), слушайки образователни и интересни радио предавания, които има за сваляне в интернет.
  3. Бъди артистична. Няма значение дали притежаваш невероятни умения или просто обичаш да си драскаш и това те успокоява. Бъди амбициозна, запиши се на курсове по рисуване, калиграфия или грънчарство, а ако не ти се ходи на никакви курсове – вземи си една книга за оцветяване, предназначена за възрастни, и се забавлявай.
  4. Научи се да свириш на музикален инструмент. Ако вече знаеш как, посвети част от времето си, за да станеш още по-добра. Но ако никога не си хващала музикален инструмент, въобще не се отчайвай – никога не е твърде късно, за да се научиш. Свиренето на музикален инструмент е страхотно личностно предизвикателство, в което сама си поставяш целите. Ако не искаш да се научиш от инструктор, онлайн има достатъчно уроци и книги, с които да започнеш. 
  5. Пиши. Писането е страхотно хоби за интроверти, защото ти позволява да изразиш себе си както и когато ти искаш. Освен това не включва други хора. Отдели от времето си, за да опишеш мислите си в блог, да сътвориш поема или да напишеш следващия революционен роман – каквото ти е на сърце.

  6. Стани велик готвач. Изпробвай няколко различни рецепти, докато ги претвориш в съвършени ястия, така следващия път, когато искаш да поканиш приятели на вечеря, менюто ще е планирано и изпробвано.
  7. Създай си видео канал. Можеш да споделяш уроци, креативни идеи, музика или просто мнението си. Също като писането на блог, поддържането на видео блог е подходящо занимание за интроверти, защото имат платформа, чрез която да изразят себе си, но имат и достатъчно време да подготвят творенията си, така че да са доволни от резултата.
  8. Индивидуален спорт. Намери спорт или вид тренировка, която обичаш и те амбицира. Можеш да караш колело, да плуваш, да тичаш в парка, да играеш тенис, да танцуваш или да се запишеш за класове, които не изискват много групови дейности. Такива спортове са страхотни за интроверти, защото им позволяват да останат насаме с мислите си и да се стремят към определена цел, която сами си поставят, това ще им подейства ободряващо и удовлетворяващо.
  9. Реди пъзели. Пъзелите са добър начин да размърдаш мозъка си. Освен да редиш типичните пъзели, можеш да решаваш судоку или кръстословици, да редиш кубчето на Рубик или да си избереш по-модерните 3D-пъзели.
  10. Запиши се на онлайн курс. Избери си област, която те интересува, и се запиши на такъв курс. Ако го правиш за удоволствие, няма да се притесняваш за оценки, а само ще се наслаждаваш на новите познания и умения.
  11. Пътувай сама. Ако обичаш да пътуваш, планирай няколко приключения само за теб. Има много предимства на това да пътуваш сам – можеш ти да избереш дестинацията, какво точно да видиш, кога и какво да ядеш. Цялото време е изцяло твое, за да изследваш местната култура.
  12. Научи се да плетешПлетенето е страхотен начин за релакс, така че защо не се пробваш – плетене, шиене, бродиране, каквото ти харесва най-много.
  13. Играй игри. Светът на онлайн игрите е необятен океан, в който интровертите обожават да плуват с часове, но ако това не е за теб, можеш да редиш пасианси, да научиш няколко фокуси с карти или да избереш видео игра по твой вкус, която не изисква да си онлайн.
  14. Градинарство. То ти позволява да си останеш у дома и в същото време да създадеш нещо прекрасно или вкусно и полезно.
  15. Гледай филми. Интровертите имат нужда от огромни количества филми и сериали, защото кой не обича дълги филмови маратони, докато  и излегнат на дивана?
  16. Дейности на открито. Излез навън и се отдай на зареждащи дейности сред природата. Можеш да се катериш, да ловиш риба, да наблюдаваш птици, да гребеш или просто да се разходиш на спокойствие в някоя красива местност.



  17. Медитирай. Медитацията не е никаква глупост. Има безброй медицински изследвания, които показват психическите и физическите ползи да отделяш време за себе си, в което да релаксираш и да забавиш темпото.
  18. Запретни ръкавите. Някой уред се е развалил? Опитай се да го поправиш. Някоя стая има нужда от ремонт? Заеми се. Колата ти не работи правилно? Разрови се и прочети какъв може да е проблемът. Стани още по-сръчна, така ще спестиш пари и ще научиш нови и полезни умения.
  19. Бъди доброволец в приют за животни. Често за интровертите животните са по-приятна компания от хората. Можеш да съчетаеш любовта към животните с благотворителната дейност и да бъдеш полезна на животните. Освен че е удовлетворяващо, такива дейности не изискват много общуване с хора, а само с очарователни котки и кучета.
  20. Научи език. Има страхотни мобилни приложения, онлайн уроци и частни курсове, които ще ти помогнат да научиш нов език. След като го овладееш, възнагради се с едно пътуване до страната, където се говори този език. Освен интересно, това хоби може да ти бъде полезно и в професионален план.
  21. Сглобявай макети. Също като пъзелите и творчеството, сглобяването на макети – от самолети и сгради до кораби и коли – това хоби ще стимулира ума ти и ще ти помогне да релаксираш.
  22. Чети. Може би най-страхотното хоби за всички интроверти е четенето в продължение на безброй часове. То ти позволява да избягаш в друг, вълнуващ свят, а и няма нищо по-приятно от четенето на хубава книга, докато си се настанила удобно в любимото ти кресло.