Преди да преминем към трите стъпки, които ще ти помогнат да разрешаваш на пръв поглед неразрешимите конфликти между теб и партньора ти, ще обърнем внимание на нещо изключително важно. Може би най-важното, което не трябва да забравяш, когато с половинката ти имате разногласия (колкото и сериозни да са те). А именно:

не наричай другия с обидни имена
не го обвинявай
не крещи
не го заплашвай, че ще го напуснеш
не използвай агресия

Всичко това са неща, които знаем, че не трябва да правим. И все пак често правим. Макар да осъзнаваме, че това само ще влоши ситуацията. Няма да ни помогне да намерим решение. А решение винаги има. Стига да сме достатъчно търпеливи, съзнателни и спокойни, за да го видим.

Ето какво още ще ни помогне в този процес:

1. Овладей собствените си емоции

Гневът е емоция, присъща на всяко човешко същество. Трудно е да спреш да се гневиш. Но не е трудно да се научиш да овладяваш гнева си, за да не му позволяваш да взима превес над емоциите, настроението и поведението ти. 

Когато се чувстваш гневна на партньора си, дай си малко време, преди да говориш с него. Дишай дълбоко. Излез навън или просто отвори прозореца и застани до него. Вдишай дълбоко свежия въздух. А след това издишай напрежението, събрало се в теб. Направи го няколко пъти. Направи го, докато не усетиш, че пулсът ти се успокоява и мислите ти започват да изглеждат по-подредени в главата ти.

Едва тогава пристъпи пък разговора. Защото вече си готова не само да говориш, но и да слушаш...

2. Дай си време, за да обмислиш доводите и гледната точка на партньора си

Колкото по-гневна си, толкова по-малка е способността ти да се чуеш думите на другия. А не забравяй, че всяка монета има две страни...

Може би твоята гледна точка наистина е по-правилната в този момент, но вместо да настояваш на това, опитай се да разбереш откъде идва позицията на човека срещу теб. Какво го кара да мисли и да се държи така? А за да го разбереш, трябва да се опиташ да го чуеш. Да усетиш какво стои зад думите и постъпките му. Едва тогава ще знаеш как да протегнеш ръка, как да му покажеш златната среда. Как да го разбереш, за да бъдеш разбрана и ти...

(Ако ти се струва, че това е твърде тежка и изтощителна задача за теб, спомни си, че неслучайно си се родила жена - защото именно ние, жените, сме тези, които притежаваме по-развита интуиция, вродена съпричастност и способност да се поставяме на мястото на другия...)

3. Обясни позицията си, не я налагай

Това може да се окаже не по-малко трудна задача от това да се научиш да чуваш чуждата гледна точка, когато смяташ, че правотата на твоята е просто очевидна. Да не кажем очевАдна.

И въпреки това... въпреки това трябва да намериш спокойствието в себе си. И да обясниш. Без да се налагаш. Да обясниш защо се чувстваш по този начин, от както се притесняваш, какво не ти харесва, какво те кара да изпитваш несигурност, притеснение, обида, разочарование... Обясни своята гледна точка, но... бъди готова обяснението ти да не бъде чуто и възприето веднага. Защото най-вероятно няма да бъде. И защото най-вероятно другият ще има нужда от време, така както и ти, за да осъзнае, че има и друга гледна точка. Че има и друга позиция. Че има и друг човек в тази ситуация... 

И така, ако трябва да обобщим, когато си изправена пред непреодолимо различие с партньора ти, разбери, че:

- щом сте заедно и се обича, няма непреодолими различия, има просто различни гледни точки

- най-добрите съветници в такава ситуация са: усмиреният ум и времето

- в спора наистина се ражда истината...