Няма значение дали е лято, или зима – трябва да пием достатъчно течности. Водата ни помага да пречистим тялото си от токсините, забързва метаболизма, подпомага отслабването, подобрява храносмилането, поддържа кожата ни здрава и още какво ли не.

Въпреки всички тези ползи, много хора забравят да пият достатъчно вода. Една от основните причини е, че останалите напитки са малко по-изкушаващи и вкусни. Затова днес ви представяме три рецепти за цветни, вкусни и полезни напитки, които определено не са скучни и ще ви помогнат да пиете достатъчно вода през деня.

1. Вода с череши и лайм

Време за приготвяне: 15-20 минути

Необходими продукти:

  • 10 череши
  • 1 лайм
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

  • Почистете черешите от костилките и ги нарежете на половинки.
  • Нарежете лайма на средно големи парчета.
  • Сложете парченцата лайм и черешите в шише с 1 литър вода.
  • Оставете напитката да престои 15-20 минути.

Ползи:

  • Черешите ни помагат при вътрешни възпаления, диабет, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и кашлица.
  • Лаймът е чудесен източник на витамин С, той може да облекчи симптомите на артрит, стимулира храносмилането, предпазва ни от косопад и ни помага при кашлица или настинка.

2. Кокосова вода с киви

Време за приготвяне: 10 минути

Необходими продукти:

  • 7 резенчета киви
  • 2 чаши кокосова вода
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне:

  • Сложете парченцата киви в контейнер, съдържащ 2 чаши кокосова вода и добавете водата.
  • Оставете напитката да престои 10 минути в хладилника.

Ползи:

  • Кивито намалява риска от образуване на тромбоза и увеличават нивата на добрия холестерол.
  • Кокосовата вода е пълна с естествени електролити и калий. Тя регулира кръвното налягане, намалява лошия холестерол и ни зарежда с енергия.

3. Вода с диня и пъпеш

 Време за приготвяне: 20 минути

 

Необходими продукти:

  • 15 кубчета диня
  • 10 кубчета от пъпеш „Медена роса“ (може и да се замени с канталуп – оранжевите сладки пъпеши)
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

  • Сложете парченцата от динята и пъпеша в шише с 1 литър вода.
  • Оставете напитката да престои 20 минути в хладилника.

Ползи:

  • Динята може да ни предпази от диабет, сърдечно-съдови заболявания и от дегенерация на макулата (централната част на ретината).
  • Пъпешите от типа „Медена роса“ са богати на витамин А, В и С, както и на антиоксиданти и калий, заради което ни предпазват от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Канталупът пък е пъпешът, който съдържа най-много бета каротин, т.е. той ни предпазва от дефицит на витамин А и подобрява имунната система.