1. Кърми, ако можеш. Не просто заради всички полезни съставки на кърмата, но и заради физическия контакт – бебето ще усети сърцебиеното ти, ще свикне с миризмата ти и ще се чувства по-сигурно заради прекия физически контакт. Ползите от кърменето са безброй.

2. Гледай бебето в очите, докато го храниш с шише. Ако поддържаш контакт с бебето ти, то бързо ще запомни коя си и какво означаваш за него.

3. Масажирай го. Според експертите масажът има много ползи за бебетата – подобрява съня и моторните умения на детето, засилва имунната система и облекчава коликите. Освен това ще се чувстваш като супергероиня, когато бебчето ти започне да се смее и гуга от удоволствие.

4. Дръж телефонът си далеч. Точно в този момент семейството, приятелите и колегите ти ще те разберат, ако не им отговаряш на съобщенията веднага. Отдели повече внимание на бебето си.

5. Гледайте се в огледалото заедно. Бебето ти още не разбира какво означава „отражение”, но това няма значение. Бебетата обичат да гледат човешките лица и това ще е един добър начин да го запознаеш с неговото собствено личице.

6. Слушай сърцебиенето му. Помниш ли колко развълнувана беше, когато чу сърцебиеното му на онези сонограми? Сега можеш да слушаш това сърчице всеки път, когато пожелаеш.

7. Спи, когато и то спи. Не се чувствай гузна, ако си лягаш още в 19.00 ч. Отпочиналата майка е щастлива майка, а това е добре за детето ти.

8. Направи нещо мило за партньора си. Може да не го осъзнаваш, но бебето се учи от връзката ти с любимия. Не пренебрегвай бащата на детето, направете си една специална вечеря, за да заздравите връзката си.

9. Не се тревожи за развитието на детето ти. Знаем, че е изкушаващо да питаш Интернет кога трябва да се случи определено събитие, но всяко дете се развива със свое темпо. Ако постоянно мислиш за бъдещите етапи, ще изпуснеш сегашния сладък момент.

10. Поддържай пряк физически контакт. Това малко бебче е било в теб в продължение на 9 месеца и този контакт сигурно липсва и на двама ви. Кенгуруто е идеален начин да държиш бебето близо до теб и да наблюдаваш пулса и дишането му.

11. Отговаряй на всеки плач. Особено през първите три месеца. Бебето ти трябва да знае, че ти си там за него и го пазиш. Ако се отзоваваш на всеки плач, това ще развие доверието му към теб.

12. Стани експерт в увиването на бебето. Ако увиваш бебето си правилно, то ще спи по-спокойно и добре, така че – трябва да се упражняваш.

13. Наслади се на аромата му. Бебетата миришат прекрасно, особено на техните майки. Никой още не е измислил как да запази този специфичен аромат в шишенце, така че му се наслади, докато е още под носа ти.

14. Полюлей го още малко. Бебето ти тъкмо е заспало и ти си уверена, че можеш да го пренесеш успешно в креватчето, но почакай малко. Полюлей го още малко в тъмната, тиха стая. Тези моменти ще ти липсват много, затова се потопи в тях.

15. Играйте си на модно ревю. Признай си, сърцето ти се разтопява всеки път, когато видиш бебето си в нови дрешки, нали? Никой няма да те съди, ако понякога правиш модни ревюта само за твоите очи.

16. Поддържай дневник. Първата година на бебето ти ще изтече за секунда! А с времето спомените избледняват, затова си записвай всички мили моменти. Един ден детето ти ще ти е благодарно и може би ще се смее на тези събития, от които няма никакъв спомен.

17. Запознай го с плюшените играчки. Няма как да не се забавляваш с първите срещи на бебето ти с плюшените играчки. То ще ги пипа, души и дори... опитва на вкус. Представи му няколко плюшени играчки и наблюдавай коя му е любимата, може да ти е от помощ, когато се опитваш да го приспиш.

18. Чети му приказки. Никога не е твърде рано да създадеш един запален читател. Получаваш бонус точки, ако се вживееш и си преправяш гласа за всеки герой.

19. Успокой гневните изблици. Няма какво да се лъжем, всички деца плачат. Когато си много напрегната, опитай се да дишаш дълбоко, за да се успокоиш, иначе бебето ти ще усети твоето напрежение и ще плаче още повече.

20. Направи си график. Бебетата бързо развиват навици и се чувстват по-сигурни, когато се следва постоянен график.

21. Излезте на разходка. В приключенско настроение си? Отидете до зоологическата! Не чак толкова приключенско? Кафенето на ъгъла също върши работа. Излезте на разходка, за да си напомниш, че светът не е спрял да се върти и освен това тези първи разходки са толкова забавни.

22. Измисли му прякор. Ти си му майка, така че можеш да измислиш какъвто прякор си пожелаеш. Може това обръщение да е тайна между вас двамата.

23. Направи си плейлист с любими песни. Избери пет любими песни, пускай ги от време на време на бебето ти и пей заедно с изпълнителите. След известно време бебето ти ще започне да се включва със свои звуци и ще се разтопиш от удоволствие. Освен това е добре бебето да чува гласа ти.

24. Извади твоите бебешки снимки. Може би бебето ти е наследило твоите очи, устни или тръпчинки. Виж дали си приличате и всяка малка сходна черта ще те накара да се почувстваш още по-свързана с детето ти.

25. Забавлявай се с времето за хранене. Когато настъпи моментът да захранваш детето си с по-твърда храна, не се притеснявай за цялата бъркотия. Вместо това се фокусирай върху радостта на детето ти и вълнението му да опита нови вкусове и миризми.

26. Лигави се. Няма защо да се държиш сериозно около бебето си, прави смешни физиономии, издавай глупави звуци или се плези, бебето ще те възнагради с безброй усмивки.

27. Зарежи бъркотията. Всеки ден ще трябва да избираш между чист дом или повече гушкане с бебето. Според нас гушкането е по-важно, не е нужно да чистиш всеки ден.

28. ​Стресирана си? Говори с бебето ти. Първите дни на майчинството са тежки и стресиращи, но можеш да говориш за тях с новия си най-добър приятел – бебето ти. То обожава да слуша гласа ти, а ти ще се успокоиш.

29. Гледай от забавната страна. Някои дейности, свързани с бебето, не са от най-забавните. Например сменянето на памперси. Опитай се да гледаш от забавната страна на нещата – пей си, смей се на случващото се и гледай позитивно.

30. Целувай го. След няколко години детето ти ще бърше раздразнено всяка целувка и ще те гледа с онзи обвиняващ поглед. Но сега бебето ти е безпомощно пред тези прояви на любов, така че – давай, целувай го на воля!