Чудите ли се как някои двойки съумяват да останат заедно въпреки всичко – времето, спънките, нервите. Как след 2, 5 и 10 години любовта и привързаността им един към друг е все така силна и вдъхновяваща?

Ще ви издадем няколко тайни. Въпреки че отстрани може да ви изглежда лесно, такива двойки

„работят” усърдно за любовта си.

И двамата партньори полагат усилия и показват обичта си, като правят малки неща един за друг всеки ден, не спират да се ценят, подкрепят и насърчават. Не ви звучи толкова приятно, любовта трябва да идва естествено и без излишно старание, така ли? Линда и Чарли Блум, автори на „Тайните на Големите бракове”, пишат в книгата си, че с течение на времето тези усилия за поддържане на връзката вече не се определят като „работа” и досадни напъни, а буквално се превръщат в труд на любовта, усещат се като:

"подарък и радостна възможност да живеем в любов и хармония, за която се чувстваме благодарни и благословени."

Едно от нещата, които двойките с дълготрайна и хармонична връзка непрестанно правят, е грижата за чувствата на другия. Те безспир работят за емоционалните нужди във връзката си, които са основен фактор за щастието в нея. Изследователи от „Списание за семейните въпроси”( Journal of Family Issues) обясняват емоционалната работа така: "Членовете на семейството работят, за да отговорят на емоционалните си нужди, за да подобрят благосъстоянието си и да поддържат хармонията в дома. Когато емоционалната работа е поделена по равно, както мъжете, така и жените се чувстват богати на емоционални ресурси. Често при дейности като домакинска работа и грижи за децата, разпределението на емоционалната работа става по пол. И жените обикновено са тези, които се борят за да поддържат емоционалния баланс във връзката.”

Изследователите разясняват, че за да имат здрави и дълготрайни взаимоотношения е важно и двамата партньори да работят усилено за емоционалните нужди в семейството. При партньорите, при които се наблюдава неравенство между половете и вложените усилия за емоционално благосъстояние, се наблюдава тенденция за ерозия на брака, която поставя на риск психическото здраве на жените, които са по-склонни да страдат от психологически стрес. Затова

мъжете трябва да се научат да разбират емоционалните сигнали на тяхната партньорка и да й помагат да се освободи от чувствата на гняв, тъга и страх.

Когато партньор от мъжки пол е в състояние да подкрепи своята нежна половинка емоционално, можем да кажем, че той владее уменията, необходими за създаването на дълготрайна връзка.

А сега вижте 4 важни примера за навици, които двойките с хармонична и дълготрайна връзка си създават:

1. Те работят за разрешаването на проблемите

Всеки ден двойките се сблъскват с нови предизвикателства и едва успяват координирано да излязат през вратата за работа, камо ли да им остане време да обсъдят какво ще вечерят. Още по-сериозните проблеми пък са по отношение на финансите, здравето, семейното планиране, социалните ангажименти и т.н. За да се изградят трайни отношения обаче и двамата партньори трябва да имат ясен поглед за бъдещето им заедно. Това например е една обща цел, като погасяване на заем за къща или пък заделяне на средства за пътешествия. Усилията за постигане на тази обща цел не винаги ще са ни приятни и това е съвсем естествено. Важното обаче е, всеки един от партньорите да работи за постигането на целта и да допринася със средства и време наравно с другия.

2. Те общуват открито

Разбира се, че всички разговаряме с партньора си, но когато искаме дълготрайна връзка, всеки един от партньорите трябва да се стреми не само да изкаже мнението си, за да осъществи разговор, а наистина да разбере другия, неговите желания и представи как трябва да се случват нещата. Това не значи да правите компромис със себе си - можете да изразите своята гледна точка, но е важно да поискате от партньора си да доразвие идеята ви с мнението си. Комуникацията е подарък, който можете да дадете на партньора си под формата на отлични умения за слушане. Недоразуменията породени от неглижиране думите на другия могат да бъдат сериозен източник на напрежение и гняв в една връзка. Затова, когато разговаряте, елиминирайте всички възможности за отвличане на вниманието, установете контакт с очи и обсъждайте. Задавайте въпроси за това, което казва партньорът ви, за да може и двамата да сте сигурни, че правилно разбирате думите си. В откритата комуникация присъства и още един елемент – пълното доверие. Трябва да можете да споделите всичко с половинката и да не прикривате информация, независимо от съображенията, които може да имате.

3. Те имат своите специални моменти заедно

Успешните бизнес лидери знаят, че преразглеждането на развоя на ситуациите от работния ден е отлично средство за извличане на ползи и поуки в работата занапред. Когато искате дълготрайна връзка с партньора си, вие също ще трябва да „превъртате” назад, за да видите как е минал деня ви като двойка: Общувахте ли пълноценно? Успяхте ли да разсмеете половинката си днес? Тежи ли ви нещо, което искате да споделите с партньора? Изпитвате ли някакви притеснения, от каквото и да е естество? Какво е това нещо, което можете да направите заедно и би направило деня ви по-прекрасен? Всичко това може да ви се струва маловажно на фона на проблемите и задачите, които имате, но това малко и незначително на пръв поглед упражнение, гради силни основи във връзката ви. Специалните моменти, които си създавате, засвидетелстват любовта и отношението ви един към друг. Освен това, ако често си задавате тези въпроси, ще видите как в нови ситуации ще имате вече готов отговор, базиран на опита ви, които старателно ще сте анализирали във времето. Ако все още се чудите как точно се създава „специален момент”, спрете. Достатъчно е да познавате добре партньора си и да намерите правилния момент, в който да се свържете дълбоко с него. Дали ще се сгушите в него докато спи на канапето, ще го зарадвате с непоискан масаж на ходилата след изтощителния му ден, ще подпъхнете духовита бележка в джоба на сакото му или пък ще аранжирате по забавен начин закуската му – всички тези малки свидетелства на любов и внимание ще свършат работа. Просто помислете какво харесва партньорът ви и му го дайте без да го е поискал.

4. Вричат се отново и отново един на друг

Може да звучи банално, но е факт. Всеки ден, в който избирате да останете с партньора си, всъщност правите избор, плод на вашата любов към него. Нека си го кажем - всички ние имаме свободна воля и можем по всяко време да изберем да бъдем с друг партньор. Кандидати винаги ще има. Фактът, че не го правим, е много важно решение, което дори не взимаме под внимание. Обмислете избора си добре и не пропускайте да покажете на половинката си, че той е напълно съзнателен и желан. Как? С жестове, с думи. Нека партньорът ви знае колко е важен за вас, нека се чувства обичан и ценен и със сигурност цялото това позитивно отношение ще се върне към вас в същите или дори в още по-големи размери.