Знаете ли, че това дали един брак ще просъществува зависи изцяло от поведението и желанието на двамата партньори. Има много и различни неща, които можете да направите, за да съсипете или заздравите брака си. 

Въпреки това изследователи са забелязали, че има само четири поведения, които могат да доведат до развод. А, за да се спасите от него, просто трябва да знаете кои са и да ги избягвате. 
Това е мнението наексперти, които могат само за 15 минути да прецентят с до 90% точност дали след 5 години една двойка все още ще бъде заедно.

Цифрите не лъжат.

И така, как е възможно един експерт да предскаже с такава невероятна точност кои взаимоотношения са създадени, за да издържат на изпитанието на времето? Тук не става въпрос за гадаене или догадки. Изследователите са идентифицирали списък с четири основни поведения, които водят до развод, и които трябва да избягвате, ако искате да имате дълъг и щастлив семеен живот: обвинение, ескалация, обезсилване и отчуждение.

Хубавото е, че това са заучени поведения, които можете да промените с малко усилия и като ги замените с нови навици, които да подобряват връзката ви всеки ден.

Ето кои са 4-те поведения, които в 90% от случаите водят до развод:

Обвинение

Казано по-просто, едно от най-убийствените неща във всеки брак е склонността да приписвате вина или да отправяте обвинения към партньора си - особено когато не знаете всички факти. Много по-добре би било да зададете въпрос, с който да научите какво точно се е случило, отколкото директно да отправяте обвинения.

Ако искате да имате качествена, любяща връзка, научете се да си мислите най-доброто, а не най-лошото. Когато сте грациозен човек, който се отнася с другите справедливо и с уважение, дори когато понякога правят грешка, това създава желание у тях да бъдат още по-добри и да оправдаят вярата ви.
Хората често се държат по начин, който да оправдае очакванията ви към тях, така че е добре да обърнете внимание на хубавите качества на партньора си, ако искате да имате любяща връзка.

Ескалация

Човешките емоции под натиск са склонни да достигнат до едно от двете неща. Те или се потискат, или се оставят да избухнат. Това е тясно свързано и с обвинението.

Когато оставите емоциите ви да ескалират и избухнат, вие започвате да разщитавате ревностно тезата си, а това често води до прехвърляне на обвинението към отсрещната страна. Това поведение е не просто непродуктивно... но е и напълно разрушително.

Един фундаментален въпрос е достатъчно мощен, за да премахне голяма част от разрушителната сила, която тази енергия използва: "Искаш ли да си прав, или искаш да си влюбен?" Когато попаднете в конфликт, винаги се движете първо в посоката на разбирането, а след това към разрешаването на проблема.

Инвалидиране

Този навик – подобно на другите – просто засилва динамиката на победа и загуба, която, както стана ясно по-рано, в крайна сметка ще завърши с една окончателна загуба в 90 процента от случаите. Когато инвалидирате партньора си, това води до отслабване на силата му по някакъв начин. Често това се прави като се фокусирате върху негативните аспекти, предположения и предрасъдъци.

Това поведение може да бъде много ефективно в краткосрочен план, но има вероятност да унищожи нечие самочувствие в дългосрочен. За това е добре да знаете следното: ако прилагате често това поведение върху партньора си, най-вероятно ще печелите почти всички спорове помежду ви, но в крайна сметка може да изгубите войната, когато той не може да издържи повече и просто реши да си тръгне.

Ключово разбиране, което може да измести тази динамика завинаги, е основното признание, че като човешки същества всички ние правим най-доброто, което можем с това, което имаме в момента. Нормалните, емоционално здрави хора не се събуждат сутрин и не обмислят как ще задоволят само собствените си егоистични нужди, докато нараняват и разочароват другите през този ден.

Отчуждение

Този навик се изразява в рутинно оттегляне или изоставяне на усилията за разрешаване на проблем. Понякога това е пасивно-агресивно поведение, като да замълчите и да откажете да говорите с партньора. Друг път е по-откровено, като затръшване на вратата на излизане, което дава на партньора усещането за изоставяне.

Ако искате връзката ви да издържи изпитанието на времето, от вас зависи да я насочите в посоката, в която искате да върви. За да оцелеете като двойка в тези предизвикателства, трябва да работите заедно като екип, а не да се борите един с друг. 

Ако видите себе си или връзката си в някой от тези сценарии, бъдете сигурни, че играете опасна, скъпа и много рискована игра. Има причина тези токсични навици да причинят развод в рамките на пет години в 90 процента от времето. Освен това тези навици могат да бъдат толкова дълбоко вкоренени, че дори да се разделите и да откриете друг партньор, те отново ще се появят.