Ако разполагахме със спасителни пищови, които да ни подсказват как да се държим в дадена ситуация не само в училище, но и в живота, проблемите ни щяха да бъдат значително по-малко, не мислите ли? Представяме ви 4-те вечни правила в любовта, които ни учат как да запазим взаимоотношенията си хармонични, а любовта - дълготрайна:

Не може да принудите някого да ви обича

Хората не са длъжни да се чувстват така, както хората около тях. Това важи с пълна сила и когато говорим за любов. Ако някой не ви харесва, но е луд по вас, това едва ли ще ви накара да се влюбите в него.

Затова е важно да се отнасяме към чувствата и избора на другите хора с уважение. Можете да се самоусъвършенствате и да станете по-добри от преди. След това човекът, към чиято любов се стремите (мъж, жена, баба, дядо, учител), сам ще реши дали заслужавате чувствата му.

Ако ви обичат, непременно ще го почувствате

Всеки знае кога определен човек от най-близкия му кръг има добро отношение и намерения към него. Ако с вас прекарват много време, ако се отнасят с уважение, грижат се за чувствата ви и се опитват да изпълнят вашите желания, то вие няма как да не го забележите. Няма значение в каква форма ще се прояви всичко това.

Но ако ви изолират, ако често търпите отменени срещи, това е повод да погледнете трезво на ситуацията, а не да си измисляте оправдания за изстиващите чувства на партньора, измъчвайки се от въпроса дали всичко е наред.

За да обичаш друг, трябва първо да обичаш себе си

Любовта към самия себе си не е егоизъм или превъзнасяне, а уважение към собствените желания и чувства, грижа за себе си. Това означава, че вие никога няма да се предадете, било то в името на съмнителни удоволствия или в служба на човек, който е безразличен към вас. Любовта към себе си позволява да запазите достойнството си и да постъпвате разумно във всяка ситуация.
Ако знаете как да обичате себе си, значи знаете и умеете да се отнасяте с любов и уважение и към най-близкия си човек, без да го карате да прави нещо против волята си.

Ако не ви обича, няма нужда да се опитвате да го задържите

Тази грешка в отношенията е засягала почти всеки от нас. Колкото и тежко да звучи... нито един човек в света не е длъжен да ви обича вечно, независимо от това дали сте му родили три деца, или построили дворец.

И ако се случи така, че чувствата ви изстинат, замислете се кое е по-добре - да сложите край на старата история и да започнете нова или да задържате до себе си безразличен човек, натрапвайки се като чувал с картофи...