През първата половина на ХХ век работната седмица постепенно започва да се скъсява в по-богатите държави и от 60 часа спада на 40 часа. Мнозина се надяват този процес да продължи и работната седмица да стане дори още по-къса, но това така и не се случва.

Официалната работна седмица си остава 40-часова, но средните работни часове на домакинство се увеличават. Освен това все повече хора работят извънредно. Последиците от това са, че масово хората се чувстват изтощени, напрегнати и стресирани и вярват, че хората в миналото са имали повече свободно време.

От дълго време това да работиш по-малко е признак за икономически и социален прогрес, защото хем си задоволен финансово, хем разполагаш с най-ценния ресурс – времето, времето да правиш каквото си пожелаеш.

Има много аргументи в полза на по-късата работна седмица, въпреки че работодателите настръхват само като чуят такова предложение. Ние все пак искаме да ви споделим най-интересните доводи:

Според икономистите

През 30-те години на ХХ век прочутият икономист Джон Кейнс излиза с теорията, че технологичната промяна и подобрението на продуктивността ще направят възможно съкращаването на работната седмица на 15 часа след няколко поколения.

Биографът на Кейнс – историкът и икономист Робърт Скиделски, също предлага бизнес оптимизация и съкращаване на работната седмица, без това да доведе до намаляване на заплатите или продукцията.

Двамата не са сами – и други икономисти смятат, че работната седмица трябва да се съкрати наполовина. Това ще помогне за разрешаването на проблеми като преработването, безработицата, свръхконсумацията, високите количества въглеродни емисии, ниското качество на живота и липсата на свободно време да се грижим за себе си и просто да живеем пълноценно.

В своята книга „Утопия за реалисти“ белгийският историк Рутгер Брегман изразява твърдението, че 15-часовата работна седмица ще бъде възможна през 2030 г.

А какви са ползите?

Основната полза е, че качеството на живот ще се подобри. Преработването и постоянният стрес застрашават здравето ни, взаимоотношенията с близките ни хора и дори околната среда. А колкото по-добре отпочинали, щастливи и здрави са служителите, толкова по-ефикасно и качествено ще си вършат работата. Вероятно знаете, че японските служители са известни с това, че работят много, понякога по 12-14 часа на ден, и никой не смее да си тръгне от работа преди шефа. Оказва се обаче, че японските служители имат изключително ниска продуктивност. Те може и да работят 12 часа на ден, но не вършат повече работа, тъй като са постоянно изморени или вършат работата си много бавно, защото знаят, че така или иначе ще стоят до късно.

Според специалистите идеалният вариант за нашия мозък е да работим усилено 1 час и да си почиваме 15 минути. 8-часовият работен ден може да е продуктивен само ако си взимаме ефективни почивки, но малко хора го правят. Според едно проучване най-продуктивните служители не работят пълни 8 часа на ден. Те обикновено си взимат 15-20-минутни почивки на всеки 52 минути. Ако не си взимаме ефективни почивки, обикновено вършим работата бавно или се разсейваме със социални мрежи, защото вече усещаме, че не ни се работи. От друга страна, много служители споделят, че биха могли да свършат работата си за 4 часа на ден, ако знаеха, че могат да си тръгнат по-рано.

Група шведски учени са проучили как би се отразил 6-часовият работен ден на медицинските сестри в една болница. Резултатите показват, че сестрите, които работели по 6 часа, два пъти по-рядко си взимали болничен. Те били с 20% по-щастливи и с 64% по-продуктивни от преди. Здравето им също се подобрило значително. Във Великобритания 6 от 10 работодатели са забелязали, че по-краткият работен ден повишава работоспособността на служителите.

Въпреки това бизнесът не е готов да намали работната седмица.

В началото на ХХ век също има много противници на съкращаването на работната седмица. Много малко работодатели подкрепяли профсъюзите, които първо искали 10-часова работната седмица, а след това и 8-часова 5-дневна седмица.

Едно от малкото изключения е Хенри Форд, който осъзнавал, че продуктивността на компанията му ще се повиши, ако работниците му не са толкова преуморени. Днес някои скандинавски държави показват, че е напълно възможно да имаш силна икономика и по-кратка работна седмица.

Вие на какво мнение сте?