Изследванията показват, че инфарктът не винаги е придружен от силна болка. Всъщност, дори може да не разберете, че сте получили такъв! Точно така, 45% от инфарктите – наречени още "тихи", не са придружени от остра болка и познатите за инфаркта симптоми. Но безсимптомен не означава безопасен. В какво се състои опасността от "тихия" сърдечен удар и как може да се диагностицира. Отговорите в следващите редове:

При хората, които са имали асимптоматичен инфаркт вероятността от преждевременна смърт е с 34% по-висока. Работата е там, че инфарктът значително поврежда сърдечния мускул, така че при липса на адекватно лечение, има голяма вероятност от втори инфаркт, който вече може да усетите.
За щастие, асимптоматичния инфаркт все още има някакви признаци. Проблемът е, че повечето пациенти се чувстват „не достатъчно зле”, за да отидат на лекар." Ето на какво трябва да обърнете внимание:

• слаба болка в гърдите, гадене, виене на свят и повръщане;
• безпричинна умора и слабост в цялото тяло;
• киселини в стомаха, задух, дискомфорт в областта на шията и челюстта.
" мълчаливият" инфаркт често протича като отравяне или лошо храносмилане.

Важно е да слушате тялото си, защото недиагностицираният инфаркт може да остави белег върху сърдечната мускулна тъкан. При млади и здрави хора има много малък риск от сърдечен удар. Но ако сте над 35 години и имате генетично предразположение към сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет или наднормено тегло - задължително си направете пълен медицински преглед, включително и ЕКГ. Рискът от инфаркт значително се увеличава от вредните навици като тютюнопушене, небалансирана диета и висок холестерол.

Отнасяйте се по-внимателно към тялото си и положете всички усилия, за да бъдете здрави! Предупредете приятелите си за опасностите от "тихия" сърдечен удар и споделете с тях тази статия!