Защо любовта боли? Имаме предвид, наистина

Любовта във филмите е пълна с рози и слънце, но по някаква причина в реалния живот е различно.

Да бъдеш влюбен означава да те боли. Може би не през цялото време, но със сигурност част от него.

Много хора ги боли, защото всъщност са физически или психологически насилвани от партньора си. Днес няма да говорим за това. Ще обърнем внимание за това защо ежедневните, обикновени, любящи взаимоотношения могат да бъдат болезнени.

Отговорите може да ви изненадат!

1. Несигурността за бъдещето

Когато се чудите защо любовта боли, една от най-големите причини е поради несигурността на всичко това. Любовта е чудесна, а когато ни се случи, се чувстваме толкова прекрасно и сигурно. И щастливи. И по някакъв начин свикваме с тези сигурност и комфорт и не искаме да си отидат. За съжаление, в любовта няма гаранции. Знаем това от опит. Сърцата ни са толкова уплашени, че тази връзка ще се окаже като другите и ще ни причини болка. Отново. Така че не знаем бъдещето на връзката си и това ни причинява физическа болка. Тревогата може да причини стомашни болки, разбито сърце, което се усеща реално, объркване и други физически симптоми. Симптоми, които ни причиняват буквална и метафорична болка. Опитайте се да управлявате притесненията си за бъдещето. Никой не знае какво ще се случи и тревогите за това само ще отнемат от щастието, което чувствате в момента.

2. Очакванията за това, което може да бъде

За съжаление неясното бъдеще е това, поради което любовта е болезнена в една връзка. За много от нас да живеем за момента е много трудно. Вместо да се наслаждаваме на това къде сме в момента, планираме напред в бъдещето. Дори и да сте сигурни във връзката си, чудейки се какво може да стане, води до физическа и психологическа болка. Въпросите, които преминават отново и отново в главата ни, го правят. Кога ще го видите отново? Какво ще правим този уикенд? Кога можете да заживеете заедно? Кога ще ви запознае с приятелите си? Отново, притеснението за бъдещето, дори в сигурна, отдадена връзка, може да причини болка. Симптомите могат да бъдат подобни на описаните по-горе. Може също да се почувствате нуждаещи се и залепени за половинката си, нито една от които не е много забавно за партньора ви. Така че, ако постоянно се тревожите за бъдещето, опитайте се да не мислите толкова за него и да се съсредоточите в настоящия момент.

3. Химическата катастрофа

Друга причина, поради която любовта е толкова болезнена, е поради химията на тялото ни. Когато се влюбваме, всички видове прекрасни химикали минават през телата ни. Допаминът, серотинът, окситоцинът и ендорфините се стимулират, когато изпитваме любов и страст. Тези химикали са толкова добри, че по някакъв начин са пристрастяващи. Тъй като телата ни ги произвеждат само в определени моменти, например когато се влюбваме или когато се упражняваме, жадуваме за тях, когато не ги имаме. Знаете ли как, след прекрасен уикенд заедно, се разделяте и чувството е много болезнено? Това е така, защото в тялото ви буквално се оттеглят химикалите, които ви карат да се чувствате толкова добре, и няма да ги почувствате отново до следващия контакт с вашата половинка. Това оттегляне е изключително болезнено и ще направим всичко, за да облекчим болката. Тази нужда води до безпокойство за това кога ще го видим отново и страданието се засилва. Ако преживявате това, е добре да тренирате. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините се генерират от физически упражнения и можете поне временно да получите тези химикали, които преминават през кръвта отново и облекчават болката.

4. Багажът, който носим

Да, всички сме преживели и двете страни на любовта в живота си и за много от нас спомените за това, което е причинило предишно разбито сърце, са реални и все още присъстват в ума ни. В резултат на това донасяме багажа от миналите си отношения в новите си и това може да причини болка. Може би предишните ви гаджета са ви разочаровали. Правили са големи обещания, които не са изпълните, оставяйки сърцето ви разбито. В резултат на това, когато сте в нова връзка, сте постоянно готови да се разочаровате. Понякога е толкова лошо, че обвинявате погрешно новия си приятел, че ви е разочаровал, само за да видите какво ще направи. Този багаж, багажът, който идва от минали взаимоотношения, може да ни причини много болка в новите. И това е опасно, защото не искаме той да се намесва в успеха на новата връзка. Ако пренасяте болка от минали взаимоотношения, опитайте се да я оставите и не я проектирайте върху новия си партньор. Той не е виновен, че друг човек е объркал нещата, така че не го карайте да плаща за него!

5. Разочарованието

Познато ли ви е, когато се влюбите и сте толкова развълнувани, че най-накрая сте срещнали човек, който знае как да се отнася към вас? Годините на търсене в крайна сметка се изплащат! Или? Когато се влюбваме, знаем само, че нашият човек е съвършен. Но тогава, с течение на времето, той разкрива повече за това кой е и научаваме, че може би не е точно този, за които сме го смятали. Не казваме, че се оказва нарцистичен социопат (въпреки че това се случва), но перфектният човек се оказва несъвършен. Може би мъжът, който винаги е държал вратата за вас, понякога не го прави. Или пък е разкрил други негативни свои черти. Може би прекарва повече време на работа в сравнение с по-рано или играе на видеоигри повече отколкото би ви харесало. Когато мъжът, за когото сте мислели, че е съвършен, не се окаже такъв, може да се породи огромно разочарование. Не че не е достатъчно съвършен, за да сте с него, но понякога „пробуждането“ може да бъде грубо. И болезнено.

И така, какво да направите, когато разочарованието ви причинява болка?

Вземете под внимание добрите неща в половинката си (като факта, че не е нарцистичен социопат) и ако е необходимо, обърнете внимание на нещата, които може да не са толкова съвършени. Ако знаете, че видеоигрите ще бъдат проблем, или говорете с него за това как се чувствате по отношение на тях, или изберете да ги приемете като част от живота си.

Така или иначе, не позволявайте на факта, че вашият мъж не е перфектния, за когото сте го смятали, да попречи на щастието ви. Вероятно и вие не сте човекът, за когото и той ви е мислел и въпреки това е останал.

Защо любовта боли? Защо животът не може да бъде лесен и изпълнен с радост?

На някакво ниво това са екзистенциални въпроси, но има и конкретни причини защо. За щастие болката не трябва да бележи края на връзката. Обърнете внимание на нещата, които ви причиняват страдание и предприемете стъпки за тяхното решаване.

Чувствате ли се несигурни относно бъдещето си? Чудите ли се за очакванията? Борите ли се с химически катастрофа или с тежестта на багажа, който носите? Чудите се дали този несъвършен човек е за вас? Обърнете внимание на тези неща едно по едно и болката, която чувствате във вашата връзка, може да се управлява и намали.

Любовта може да бъде прекрасна, но и болезнена. Уверете се, че балансът между двете е равен и можете да живеете щастливо!