Кожата на ръцете ни трябва да се примирява с много неща всеки ден. Сърбежът, сухотата и дразненето са често срещани симптоми за много хора, които могат да се влошат, когато прекаляват с дезинфектантите или мият ръцете си твърде често. Но благодарение на прости домашни процедури, които лесно могат да бъдат включени във вашия режим на красота, е възможно да спасите ръцете си, без да полагате прекалено големи усилия.

Съставихме списък от съвети и природни средства, които ще ви помогнат да поддържате ръцете си меки и красиви, без значение на какво сте ги „подложили“.

Нанасяйте овлажнител всеки път, когато миете ръцете си

Кожата губи влага в рамките на 60 секунди след като измиете ръцете си, така че е важно да я овлажнявате веднага след всяко измиване. Леко мократа кожа е идеална за „запечатване“ на влага. Затова изберете гъсти, мазни кремове за ръце с подходящите съставки. Петролатумът, диметиконът и различните видове масла ще създадат бариера за кожата ви, задържаща водата, докато хиалуроновата киселина и глицеринът ще добавят малко влага.

Какво да направите: След като ги измиете, нанесете лосион или крем върху леко мокрите си ръце. Опитайте се да не докосвате нищо, докато не са напълно сухи, за да оставите крема да се абсорбира от кожата ви. Не забравяйте, че мокрите ръце могат да прехвърлят микробите по-лесно, така че е по-добре да не бързате.

Използвайте интензивно „лечение“ през цялата нощ

През нощта е идеалната възможност да овлажните сухите си ръце, като позволите продуктите да останат върху кожата много по-дълго. По този начин продуктът може да се абсорбира през цялата нощ, което може да има по-дълготраен лечебен резултат.

Какво да направите: Изберете хранителен или овлажняващ крем за ръце или лосион и внимателно го нанесете върху кожата си. Можете да замените крема с естествени овлажнители като кокосово масло, масло от жожоба или гел от алое вера. След това си сложете памучни ръкавици и лягайте.

Не забравяйте да ексфолирате кожата си

Ексфолиацията помага да се отървете от мъртвите кожни клетки, подобрява обновяването на кожата и кара кремовете да се абсорбират по-добре в нея, което засилва ефекта им. За повечето хора е достатъчно да ексфолират 1-2 пъти седмично. Ако забележите зачервяване на кожата, сърбеж или дразнене след ексфолиране или ако кожата ви вече е твърде възпалена, бъдете нежни и я оставете да заздравее преди да включите тази процедура в рутината си.

Какво да направите: Можете да си направите ексфолиант у дома. Вземете 2 с. л. кокосово масло и го смесете с 2 с. л. захар. Нанесете тази смес върху кожата си, масажирайте една минута и я изплакнете с вода. Можете също да смесите захар с всяко овлажняващо масло по ваш избор, като жожоба или масло от гроздови семена и да добавите етерични масла или малко витамин Е.

Опитайте хидратиращо накисване на ръцете

Накисването на ръце е друго интензивно лечение, което може да помогне за облекчаване на сухотата и да направи кожата ви по-хидратирана. Изберете естествен овлажнител, с потупване изсушете ръцете си след банята и го нанесете върху кожата си.

Какво да направите: Вземете чаша овесен прах и 3 с. л. зехтин. Поставете всички съставки в леген, пълен с топла вода и ги смесете. Накиснете ръцете си в тази смес за 10 минути. Зехтинът има овлажняващ ефект благодарение на витамин Е, а също така защитава кожата ви от инфекция. Овесът омекотява кожата и спомага за поддържането ѝ хидратирана.

Обърнете внимание на това как миете ръцете си

Миенето на ръцете ви твърде често може да разруши защитна бариера на кожата ви, което да причини сухота и дразнене. А продуктите с грешни нива на рН и неправилни техники на измиване само допринасят за увреждането ѝ, което може да я накарат да изглежда люспеста.

Какво да направите: Избягвайте да миете ръцете си с гореща вода, защото тя просто изсушава кожата и не е по-ефективна срещу микроби, в сравнение с хладката или студената вода. По-добре е да изберете хидратиращ течен сапун и да избягвате твърд сапун, тъй като високите му нива на pH могат да причинят дразнене на кожата. Когато сушите ръцете си, не оказвайте прекалено голям натиск - просто ги потупвайте, докато изсъхнат.

Какви трикове използвате, за да поддържате ръцете си хидратирани?