Омазняването, мъртвите клетки, мръсотията и бактериите могат да запушат порите и да ги направят по-големи. Грижата за кожата ни е от решаващо значение, но понякога можем да се вманиачим. Прекалената ексфолиация и премахване на омазняването, както и непрестанното поправяне на размазания ни грим вредят на порите ни много повече, отколкото всички външни фактори.

Представяме ви 8 козметични грешки, които предизвикват проблеми с кожата ни:

Честа употреба на кърпички за премахване на омазняването

Те могат да ни помогнат през горещите дни, когато кожата ни става по-мазна и се поти. Въпреки това честото им използване ще навреди повече, отколкото ще помогне. В действителност, кожата има нужда от тънък слой омазняване. Като го премахваме постоянно, я принуждаваме да произвежда повече. Това води до запушване и разширяване порите.

Агресивно премахване на черни точки и пъпки

Да, наистина е удовлетворяващо да изстискаме пъпка, но трябва да сме внимателни. По кожата ни има бактерии и пукането на пъпка излага раната на замърсяване. Това може да влоши ситуацията, тъй като дразненето ще се разпространи и ще доведе до разширени пори и белези.

Прекалено ексфолиране

Ексфолирането помага да се премахнат мръсотията, мъртвите клетки и излишните масла, които могат да запушат порите ви. Въпреки това, трябва да го правим само 1-2 пъти седмично. Прекалено ексфолирането може да доведе до суха кожа и отворени пори, които, без естествен слой масло, ще абсорбират прах от заобикалящата го среда и ще станат по-големи.

Дехидратиране на кожата

Сухата кожа води до бръчки и ни кара да изглеждаме по-възрастни. Също така, сухата кожа кара порите да изглеждат по-големи. Просто трябва да изберем качествен тоник и крем и да ги използваме редовно.

Продукти, запушващи порите

Има някои изключително популярни продукта, които се използват в грижата за кожата, но не трябва да се използват за лице. Какаовото и кокосовото масло запушват порите. Те са добри за хидратиране на кожата ни, но могат също да причинят петна и да запазят мръсотията в порите.

Често повтаряне на грима

През деня гримът ни се размазва. Няма нищо лошо в това да го ретушираме малко, но не бива да го правим непрестанно. 

Вредна храна

Млечните продукти, алкохолът и храните с високо съдържание на рафинирана захар са вредни за кожата ни. Те могат да предизвикат възпаление и да доведат до склонност към акне. Те отслабват мастните ни жлези и отворите на космените фоликули, което прави порите ни по-големи. 

Липса на слънцезащитен крем

Излагането на слънце е вредно за кожата ни по много начини. Състарява я и намалява количеството еластин и хидратация. Това кара порите да се разширяват.