За младите родители новороденото бебе е крехко същество, което със страх биха взели в ръце. Без съмнение, едно от най-големите изпитания за самообладанието и спокойствието за майката и таткото обаче, си остава първата баня на малкото човече. Затова днес решихме да ви представим някои от най-големите заблуди, които превръщат този процес от приятен ритуал в истинска тежест за цялото семейство:

1. Новороденото трябва да се къпе само с преварена вода 

Не, не е така. Според повечето педиатри, за къпането на новороденото е необходимо да се използва най-обикновена чешмяна вода. Бебчето не се нуждае от чак толкова високо ниво на стерилност. Единственото нещо, което трябва да се запомни, е че е добре да се внимава да не се намокри пъпната раничка. А за останалото - не усложнявайте живота си с досадно всекидневно преваряване на вода. Детето ви няма нужда от нея, а от вас.

2. Трябва да добавите калиев перманганат във водата 

Няма никаква нужда от това. Антисептичният ефект от подобен слаб разтвор клони по-скоро към нула, отколкото да дезинфекцира. Имайте предвид, че калиевият перманганат изсушава и оцветява кожата, лесно се предозира, а дори и много слаб разтвор може да причини химическо изгаряне, в случай, че попадне в окото.

3. Температурата на водата не трябва да е по-ниска от 37 градуса

Според някои педиатри, оптималната температура за първото къпане трябва да е 33-34 градуса, а други са убедени, че детето може да изтърпи и нагрята до 37-38 градуса... Идеята на банята, освен да измие бебчето ви, е да накара малкото същество да се отпусне и влюби в самата процедура, така че по-добре не се опитвайте да го сварите във водата. Теорията, че при температура от 37-38 градуса повърхностните мазнини се разтварят, порите се отварят и кожата се изчиства, е добра за хора, които имат акне. Кожата на вашето новородено обаче, няма нищо общо с това!

4. Внимавайте по време на къпане водата да не попадне в ушите на бебчето ви, за да не направи отит

Въпреки че звучи доста възможно, водата не може да попадне в евстахиевата тръба, която е причина за отит при бебетата. Отговорна за този проблем е хремата. Все пак е добре да предпазвате ушичките на детето си от струята на водата, особено когато миете главичката. Достатъчно е ръката ви да е мокра и съвсем внимателно да измиете ушната мида. Единствените части от тялото, които не трябва да се потапят във водата, са носа и устата на детенцето ви.

5. Новородените трябва да се къпят само вечер и то преди лягане 

Това е вярно, но само донякъде. Смята се, че след къпане бебетата се отпускат и настройват по-добре за хранене и сън. Но има и такива деца, които стават по-превъзбудени и не искат да ядат или да спят. Ако подозирате, че и вашето е едно от тях, отложете процедурата за сутринта или за по-рано през деня. Няма смисъл да къпете бебето си винаги вечер, ако това не е полезно за нервната му система и спокойствието на цялото семейство.

Забележка за мама:

Педиатрите препоръчват използването на специални средства за къпане на бебето, но не повече от 1-2 пъти седмично. Докато бебчето ви не е толкова активно, няма нужда да ги използвате често. Това не важи за процедурата подмиване, която се извършва под течаща вода и със специален бебешки сапун или гел за тяло.