Децата винаги са любопитни за нещата, които ги заобикалят, а в наши дни е много трудно да ги предпазите от всичко, което им предлага интернет. Ето пет начина за реакция, когато децата ви попитат за секса.

1. Изслушайте какво имат да кажат

Не се опитвайте да избегнете разговора. Изслушайте какво искат да знаят. В зависимост от възрастта им, може изобщо да не знаят за какво питат. Като ги изслушате преди да реагирате, показвате на децата си, че могат да говорят с вас за всичко.

2. Не изпадайте в шок

Това е изключително важно. Ако реагирате остро, не просто може да ги изплашите, но и да ги накарате да вярват, че сексът е нещо лошо. Това не е вярно, тъй като сексът е важна част от живота. Бъдете спокойни и подходете с разбиране.

3. Обяснете им така, че да разберат

Някои родители разказват на децата си всичко за секса, когато биват попитани. Това е грешка и може да създаде доста объркване. Съобразете си отговора спрямо годините им.

4. Задавайте им въпроси

След като ги изслушате е най-добре и вие да зададете разни въпроси. Първият въпрос трябва да е дали те имат още въпроси. След това ги попитайте защо искат да знаят за това. Така ще разберете дали просто са любопитни или някой друг им е говорил за това.

5. Бъдете откровени и искрени

В подобни ситуации е най-добре да бъдете честни. Ако не сте готови да говорите с децата си за това, им кажете, че все пак ще го направите, просто не в точния момент.