Поверителността се възприема по различен начин по света. Например, в Германия много малко офиси имат отворени врати, докато в Америка това е доста често. Никой обаче няма да се чувства добре с тайно наблюдение, особено по време на частни дейности.

Искаме да ви предупредим - някои търговци поставят скрити камери в своите помещения, но с тези съвети може да успеете да ги забележите.

Сканирайте стаята за подозрителни предмети

Най-лесният начин да намерите скрити камери е да се огледате и да проверите внимателно обкръжението си. Търсенето сантиметър по сантиметър може да помогне веднага да се забележат доста „очевидни“ знаци. Обърнете специално внимание на обекти като декор на стени, лампи, рафтове и др. Всички подозрителни жици, лещи или светлини могат да принадлежат на скрита камера.

Свържете се с Wi-Fi

Камерите за наблюдение обикновено работят с Wi-Fi, така че можете да ги намерите, като се свържете с мрежата, налична в стаята. След това ще трябва да използвате специално приложение, за да видите какви други устройства са свързани към същата мрежа. Внимавайте за устройства, които показват името на производителя на камерата или изброяват неща като „IP камера“.

Използвайте фенерчето на телефона си

Огледалата са едно от най-лесните места за скриване на камера в пробна, така че трябва внимателно да ги проверите. Ако има възможност да изключите осветлението, опитайте да го направите и използвайте фенерчето на телефона си, за да надникнете през огледалото. Светлината, осветена срещу огледало, позволяваща ви да виждате отвъд него, може да разкрие наличието на скрита камера от другата му страна.

Загледайте се в огледалото

Пробните са идеалното място за използване на двупосочни огледала, защото едната му страна ще бъде ярко осветена, а другата може да се държи на тъмно. Така че трябва да поставите очите си срещу стъклото, да блокирате светлината с ръцете си, за да можете да виждате през огледалото и да откриете дали всъщност е двупосочно.

Докоснете огледалото

Когато докоснете обикновено огледало, винаги има малка празнина между пръста и отражението му. Ако го видите, можете да сте сигурни, че огледалото е истинско. Ако обаче пръстите ви се допират в отражението, това вероятно е двупосочно огледало и сте наблюдавани.

Виждали ли сте някога скрита камера на неподходящо място?