"Успешните майки не са тези, на които всичко им се отдава без борба и страдания. Те просто никога не се предават, независимо от трудностите и препятствията!"

Шарън Джейнс

1. Отделят време за себе си

Да, животът на една майка включва стотици памперси, безкрайно очистване и готвене. Но успешните майки винаги намират време за себе си. Дори и това време да равно на 10-тина минути между поредното хранене на мъника и приготвянето на вечерята. Направи нещо за себе си - четене на книга, топла вана, разговор с приятелка... Важно е да се чувстваш пълноценна и в пълна хармония със себе си поне за малко. И да, позволи си онова малко шоколадово сладкишче, което те гледа от рафта в кухнята. Ти си майка, която е на пълен работен ден и го заслужаваш! 

2. Научили са се да се усмихват

Никога не забравяй да се владееш и дори и най-напечените и непридвидими ситуации, възприемай с чувството си за хумур. А ако понякога ти се прииска да заплачеш, поплачи, но не проявявай слабост. Детето ти е рисувало по тапетите? Голяма работа, развихри се и създай цвете например. 

 

3. Правят си график

Той ще те спаси от ежедневния хаос. Просто включи в списъка важните задачи за деня, почистването на кухнята и приготвянето на храната за всички членове на семейството. Ще видиш колко по-бързо ще се справиш и колко по-доволна от себе си ще си.

4. Живеят!

Остави детето на майка си, мъжа си или сестра ти, а ти излез с приятелки. Нормално е в началото да чувстваш дискомфорт и постоянна нужда да позвъниш у дома, за да видиш всичко ли е наред, но ще видиш, че след време ще усетиш вкуса на свободата и почивката от рутината.

5. Молят за помощ

Дори и понякога да ти изглежда, че си сама в проблемите и задачите си, то свикни с мисълта, че това не е така. Помоли за помощ най-близките си, които могат да ти дадат съвет или просто да те успокоят с няколко мили думи.