След тази възраст определено се променяш физически и психически.

Винаги съм била в синхрон с тялото си – знаех кога съм го пренатоварила, кога имам нужда от интензивна тренировка, за да се поизпотя малко, кога трябва да разпусна и да изпия едно-две питиета. Въпреки това не бях подготвена за промените, които настъпиха, когато станах на 25.

Преди рождения ми ден някои по-възрастни приятели се шегуваха с мен: „изчакай и ще видиш“... какво щях да видя ли? Болежките, бръчките, качването на килограми – всички тези неща, които се случват, когато си на около 25. Оказа се, че техните подмятания не бяха шеги, а самата истина.

Ето затова искам да ви споделя всичко, което се промени в тялото ми след тази възраст, както и няколко съвета от професионалистите, които трябва да ни помогнат да се справим с жестоката реалност.

1. По-бавният метаболизъм

Някога можех да ям огромни количества бисквити и това по никакъв начин да не се отрази на тялото, настроението или енергията ми. За съжаление, това изцяло се промени, когато станах на 25.

Според експертите повечето хора забелязват забавянето на метаболизма с възрастта и осъзнават, че трябва да се постараят повече, за да поддържат формата, която са имали като по-млади. Тази промяна се дължи най-вече на промените в хормоналните нива и на това, че с възрастта губим мускулна маса. Освен това гените и начинът ни на живот също оказват съществено значение.

Вгледай се в начина си на хранене и започни да се храниш по-здравословно. Замени преработената и готова храна за домашно приготвените и естествени храни. Те ще те заситят за по-дълго, независимо какъв метаболизъм имаш. Естествено, добре е и да си физически активна, защото физическите упражнения поддържат нивата на мускулната маса и засилват метаболизма.

2. Ужасният махмурлук

Пиенето просто става по-трудно след  университета, а махмурлукът е просто зверски. Оказва се, че проблемът не е в това, че съм станала по-скучна и изведнъж съм се превърнала в голяма моралистка, която е осъзнала, че маргаритите не са за нея. Не, всъщност проблемът се крие в черния ни дроб, който разгражда токсините от алкохола все по-бавно с възрастта. Освен това имунната система отслабва и по този начин по-трудно се възстановяваме от всякакви „травми“.

3. Липсата на енергия

Край на дните, в които след работа тичаше до фитнеса, после отиваше на вечеря и накрая на бар... особено когато следващият ден не е събота.

Според експертите с напредването на възрастта силата и издръжливостта ни намаляват и не можем да тренираме толкова интензивно. Освен това по-трудно се възстановяваме след тежко физическо натоварване. По-старите ни стави също не работят както някога и затова се чувстваме по-схванати.

Най-важното е да слушаш тялото си и да нагодиш тренировките си към него.

4. Бръчките и сухата кожа

Нормално е дори на такава ранна възраст да забележиш първите признаци на остаряването, които са в резултат най-вече на вредното влияние на слънцето. Някои експерти дори твърдят, че 90% от състаряването на кожата се дължи именно на излагането ни на слънце, а останалите 10% са в резултат на гените и движенията на мускулите ни. Бръчките на челото например често са в следствие на движенията на мускулите. Ако прекаляваш с мимиките, по-скоро ще ти се появят такива бръчки.

Но дали бихме намалили мимиките си? Едва ли. Ето затова е важно да носиш слънцезащитен крем, да не излизаш в най-горещите часове на деня и да се грижиш за кожата си.

5. Изтъняващата коса

Една трета от всички жени около тази възраст забелязват, че косата им пада по-често и в по-големи количества. Този косопад може да се дължи на употребата на медикаменти, заболявания или стрес. И е съвсем нормално да си стресирана на тази възраст, в която започваш да си задаваш сериозни въпроси за кариерата, брака, децата и въобще за целия живот, който ти предстои.

В крайна сметка е важно да се научим да живеем в новото си тяло и да се грижим за него, тогава проблемите ще бъдат много по-малко.“

Никол Фратанджело