Невротоксинът е отрова, действаща на нервните клетки — неврони. Има хиляди хранителни добавки, за които трябва да внимаваш, но тези 5 са най-лошите от всички. А най-страшното е, че липсват задълбочени проучвания как влияят на организма ни, когато се консумират заедно, и едва ли скоро ще бъдат забранени.

Аспартам

Аспартам – пристрастяващ канцерогенен невротоксин. Свързва се с почти 100 различни здравословни проблеми. Аспартамът намалява количеството на серотонина и предизвиква биполярна или маниакална депресия, резки промени в настроението, халюцинации и натрапчиви мисли за самоубийство. Аспартамът може да предизвика сексуална дисфункция при мъжете и е много опасен за бременните жени, защото може да доведе до дефекти в плода.

Аминокиселините в аспартама буквално нападат клетките ти. Те дори преминават естествените защитни механизми на мозъка ти и успяват да достигнат мозъчните клетки, което води до токсична свръхстимулация, позната като „възбудотоксичност” - прекаленото стимулиране на рецепторите в невроните - процес, който води до тяхната дегенерация.

Глутен

Глутенът води до много неврологични заболявания. Когато глутенът навлезе в кръвния поток и достигне мозъка, той предизвиква възпаление. След време това възпаление може да се развие в неврологично заболяване като Алцхаймер, Паркинсон, гърчове и шизофрения.

Алуминий

Алуминият също вреди на мозъка ти. Според проучвания той може да доведе до токсичен оксидативен стрес, т.е. повишаване на количеството на свободните радикали. Освен това той може да се натрупа в мозъка ти, което да доведе до множествена склероза, хронична умора, епилепсия, дефицит на вниманието, Алцхаймер, синдром на Гилен-Баре и други неврологични заболявания.

Мононатриев глутамат

Проучванията доказват, че той е токсичен за мозъка и предизвиква мигрена, защото разширява кръвоносните съдове и влияе на нервните клетки в мозъка.

Мононатриевият глутамат може да спомогне за развитието на Алцхаймер, Паркинсон, Амиотрофична латерална склероза, енцефалит и мозъчни инфекции.

Флуорид

Според нови проучвания флуорида нарушава мозъчното развитие и води до ниско IQ.