Понякога отказването от някои храни и напитки води до бързи физически симптоми, които ти показват, че тялото се приспособява към промените. Ако спреш кафето, най-вероятно ще получиш главоболие. Спреш ли захарта очаквай да се чувстваш изтощена с дни. Но в повечето случаи тези странични ефекти отшумяват с времето. В други – тялото ти казва, че нещо постоянно му липсва или диетата ти съдържа вредни компоненти. Причината може да е, че ядеш грешните храни, не се храниш достатъчно или ти липсват жизненоважни елементи.

В следващите редове можеш да прочетеш за физически признаци, които не са нормални и показват, че нещо в начина ти на хранене не е наред. Обърни им внимание и се замисли за хранителните ти навици, дали не е време да ги промениш?

1. Постоянно си уморена

Вероятен виновник: Ниски нива на желязо.

Желязото е основен минерал, който ти доставя енергия – той помага при транспортирането на кислорода, за да може тялото ти да върши задачите си ефективно. Но когато приемаш ниски количества желязо, енергията ти намалява – тялото ти не може да произвежда достатъчно червени кръвни телца, които да транспортират кислород и да държат тялото ти „заредено”. Затова един от основните симптоми на анемията е умората.

Решението: Ако се чувстваш като зомби, зареди се с желязо от червеното месо, пилешкото, свинското, рибата, бобените култури, тъмните зеленолистни и граха. Според препоръкитe жените между 19 и 50-годишна възраст трябва да приемат около 18 мг желязо дневно. Ако се притесняваш, че имаш анемия, направи си стандартни кръвни изследвания. При констатиране на ниско ниво на желязо, можеш да приемаш таблетки за целта. Но не го прави, ако не си сигурна, че имаш анемия, защото прекалено много желязо води до запек, повръщане, гадене, коремни болки и припадъци.

2. Много си раздразнителна

Вероятен виновник: Може би не приемаш достатъчно калории.

Гладът е съвсем реална причина за раздразнение. За да си заредена с енергия и в същото време да имаш здравословно ниво на захарта, трябва да ядеш достатъчно калории. За здравите жени приемът на калории не трябва да е под 1200 калории, иначе ще си намръщена цял ден. Трябва да се отбележи, че вероятно ще ти трябват повече калории, в зависимост от нивото ти на активност.

Решението: Ако си активна личност, цели се между 1500 и 1800 калории на ден, за да запазиш това тегло, а за да свалиш килограми – около 1400 калории.

3. Имаш запек

Вероятен виновник: Не ядеш достатъчно фибри.

Фибрите помагат на храната да преминава по-лесно през чревния тракт. Ако не ядеш достатъчно, системата се задръства.

Решението: Ако не си свикнала да ядеш много фибри, започни бавно, защото рязката промяна може да доведе до подуване, газове, болки и дори диария. Опитай да ядеш повече бобови растения, овесени ядки, трици, ечемик, леща, цитруси, ябълки, малини, круши, авокадо, грах, артишок и броколи. Добре е да следиш колко фибри приемаш, според препоръките жените под 50 г. трябва да приемат 25 г фибри на ден.

4. Чувстваш се потисната и имаш признаци за депресия

Вероятен виновник: Липса на въглехидрати.

Да извадиш въглехидратите от диетата си, ще помогне да свалиш килограми, но води и до ниски нива на серотонин, хормонът на щастието.

Решението: Ако държиш на екстремно нисковъглехидратната диета, трябва да ядеш често през деня, за да не пада кръвната ти захар. Но най-добре е да не изключваш напълно въглехидратите от менюто си – японците са пример, че могат да се ядат много въглехидрати и това да е полезно. Ако си спряла да ядеш въглехидрати и сега отново искаш да започнеш – началото трябва да е бавно, иначе кръвната ти захар ще се покачи в екстремни нива и ще качиш килограми. Яж добрите въглехидрати – пълнозърнест хляб, ябълки, сладки картофи или кафяв ориз. Разбира се, ако се страхуваш, че имаш депресия, не се притеснявай да се свържеш с психолог.

5. Косопад

Вероятен виновник: Липсват ти много важни микроелементи.

Жизненоважните елементи като протеини, желязо, витамин Е, магнезий, селен и мед оказват влияние върху цялото ни тяло, тяхната липса води до засилен косопад.

Решението: За да подобриш състоянието си, започни с добавяне на повече зеленчуци и плодове към диетата ти. Те са пълни с витамини и минерали, които са важни за растежа на косата ти. Трябва да се съсредоточиш върху протеините (страхотни източници са пилешкото, пуешкото, свинското месо, рибата, ядките, киселото мляко и яйцата). Все пак косата ти е съставена предимно от протеини и без основната съставка тя губи блясъка си. Също така недей да забравяш желязото – тиквени семки, бобови култури, лещи, спанак. Косопадът може да е причинен и от липсата на желязо.