Обикновено, когато общуват с мъж, жените рядко съзнателно полагат усилия да бъдат правилно разбрани - но често те се оказват напразни. В този случай ние измерваме представителите на по-силния пол по нашите собствени, женски стандарти, а след това вдигаме ръце, отчаяни да се докоснем до ума на любимия човек. Защо се случва това? Отговорът на този въпрос идва от Алън и Барбара Пийз, автори на книгата “Езикът на взаимоотношенията. Мъж и жена”.

С тяхна помощ много глупави кавги, нелепи пропуски и явни обиди, които понякога възникват при общуването ни с мъжете, могат лесно да бъдат избегнати - стига да обърнете внимание на тези пет съвета, които споделяме с вас днес.

Ето ги и тях:

Не мислете на глас

Умът на жената е програмиран да използва речта като основно изразно средство. Ако човек има пет или шест неща за вършене, той ще се ограничи до една фраза: „Имам нещо за вършене, ще се видим по-късно“. Една жена, от друга страна, най-вероятно ще изброи всичките пет задачи на събеседника си в произволен ред и ще спомене всички опции и възможности (трябва да съм там, да направя това, но ако не се получи, ще се наложи да постъпя по друг начин и дапроменя графика си, така че… и т.н.).

Защо това дразни мъжете:

Търсенето на решение на проблем, което за жеите доста често включва “мислене на глас”, се възприема от мъжа като безкрайно и най-важното досадно бърборене, което трябва да се игнорира.

Как да го избегнем:

За да спре да мисли за проблемите, за една дама съществува само един начин - да говори за тях. Ето защо дори, когато говорим за нашите дела, ние не целим да прехвърлим решението на проблемите си на някой друг и да поставим тежестта им върху раменете му. Затова е достатъчно да кажете на любимия си човек за тази особена женска черта и да осъзнаете, че мълчанието на един мъж съвсем не означава, че на него просто “не му пука” за вас.

Не разговаряйте за няколко неща едновременно

Информационният поток между лявото и дясното полукълбо е значително по-силен при жените, а освен това при дамите има специални области в мозъка, отговорни за речта. Ето защо ние можем да говорим за няколко неща едновременно…и то понякога сливайки ги само в едно-единствено изречение.

Защо това дразни мъжете:

Универсалността на жените може да изплаши мъжа до вас, чийто мозък е способен да следва само една линия на разговора и да обработва информация само по една тема в даден момент. Докато една жена може да започне с една тема, да премине към друга по средата на изречението и след това без предупреждение да се върне към първата, като същевременно споменава нещо напълно несвързано с нито една от тях. Това лесно може да зашемети и обърква човека до вас.

Как да го избегнем:

Ако искате мъжа до вас наистина да ви чуе и разбере, то старайте се да не прескачате от тема в тема. Говорете само за една нещо, което най-много ви засяга в момента и едва тогава преминете към следващото.

Не прекъсвайте

Мъжете се прекъсват един друг само когато са агресивни, чувстват се заплашени или се намират в силно конкурентна среда. Докато дамите, напротив - за нас постоянното включване в разговора, понякога дори по средата на изречението на събеседника, е израз на внимание към човека срещу нас. За съжаление, обаче, често опитите ни да участваме активно в разговора по този начин, за да впечатлим мъжа до нас и да му покажем, че наистина го слушаме, са обречени на провал. Причината е, че представителите на силния пол възприемат това като груба намеса в речта им.

Защо това дразни мъжете:

Фразата на мъжа е ориентирана към решение и той трябва да я доведе до края, в противен случай - разговорът ще му се стори безсмислен. Мъжете не обичат да бъдат прекъсвани по време на разговор и смятат всеки, който прави това, за неучтив, неуважителен или небрежен.

Как да го избегнем:

Опитайте се да разберете мъжете! Причината те да се редуват да говорят е, защото са така устроени, че могат или само да говорят, или активно да слушат. Те просто не са в състояние да правят едновременно и двете. Затова не прекъсвайте мъжа до вас преди поне да е довършил изречението си до край.

Не говорете с намеци

“Увъртането” около темата е чисто женска специалност и има своята определена цел - с помощта на такъв разговор е много по-лесно да се установят отношения и да се постигне съгласие с другите, тъй като в такава реч няма агресия и конфронтация, и разногласия лесно се избягват. Това напълно отговаря на ролята, отредена на жената, като съхранител на семейното гнездо, която е призвана да поддържа хармонията в дома.

Защо това дразни мъжете:

Мъжете се притесняват от липсата на логика и целесъобразност в разговора, и затова понякога обвиняват жените, че просто не знаят какво искат или за какво точно говорят.

Как да го избегнем:

Уведомете ни предварително кога и за какво точно искате да говорите с човека до вас, и какъв въпрос, е важно за вас, да бъде обсъден. Този подход апелира към логиката, присъща на мъжете, и съответства на структурата на техния мозък, позволявайки им да почувстват своята значимост.

Избягвайте въпроси, които започват с “можеш ли да”, защото мъжете тълкуват това като: “Способен ли си?“ и, следвайки тази логика, бързо отговарят с уверено “Да!” - но това, че той е отговорил, че може да направи нещо, съвсем не означава, че в ума му тези думи са свързани с някакво конкретно действие.

Освен това, когато въпросът е поставен по този начин, мъжът остава с впечатлението, че е манипулиран и подмамен да отговори утвърдително.

За да насърчите мъжа до вас реално да предприеме действия, задайте въпроса по различен начин, например: Вместо “Можеш ли ти да ми се обадиш?”, попитайте “Ще ми се обадиш ли довечера?” - това предполага и въпроса дали човекът срещу вас вече има други планове за вечерта. На този въпрос мъжът ще отговори без заобикалки с яното и кратко “да” или “не”. Но дори да чуете отрицателен отговор, помислете дали за вас наистина не е по-добре да получите директен отговор “не” на въпроса си и да знаете как ще протече вечерта, отколкото да чуете “да” на всяко “можеш ли” и да останете объркани в една несигурна безтегловност.

Само помислете - когато един мъж се реши да предложи брак на жената до себе си той винаги ще каже: “Ще се омъжиш ли за мен?”, но никога: “Би ли се омъжила за мен?”. А причината, както вече се досещате е, че мъжете се обвързват с конкретни действия, вместо да губят време с напразни предположения.

Не изразявайте негодувание си с мълчание

Жените използват думите, за да покажат обич и да изградят взаимоотношения, така че често разглеждаме именно словото си като вид награда за човека до нас. Мъжете, обаче, са устроени по различен начин и рядко приемат сериозно “ужасната женска заплаха”, изразяваща се в категорично “Няма да си говоря повече с теб!”.

Защо това дразни мъжете:

Всъщност, наистина ли мислите, че подобна заплаха искрено дразни и наранява мъжа? Едно такова своеобразно “наказание” може да бъде изтълкувано като отлична възможност за него да си почине от неспирното бърборене и дуднене при всяка удобна възможност. Истината е, че можете да сте сигурни, че мъжът до вас възприема поне първите девет минути от вашето мълчание като неочакван бонус под формата на тишина, и спокойствие.

Как да го избегнем:

Колкото и да ви се иска, не бързайте да отворите уста и да изречете нещо преди това време да изтече, иначе мъжът до вас изобщо няма да се почувства “наказан”, ако това е целта на мълчанието ми. Но ако усещате, че сте на път да кажете нещо, за което ще съжалявате или, всъщност, изобщо не мислите, в изблик на силна емоция, то наистина най-добре и за двама ви би било просто да запазите мълчание за няколко минути, докато мислите в главата ви намерят покой и съумеят да се “съберат” отново.