Според проучване само около 12% от двойките остават заедно по-дълго от 20 години, но тези, които успяват да поддържат дългосрочна връзка, имат нива на мозъчна активност, подобни на тези, които са се влюбили наскоро! Това означава, че спокойната и тиха любов е отговорът на щастливата вечна връзка.

Вярваме, че да сте част от щастлива двойка изисква усилия и че тихата обич всъщност е най-изпълнимият тип от всички. Разберете защо.

1. Тихата любов не е синоним на скучна и мудна

Изследователят Аарон Бен-Зеев определя спокойните отношения като свободни от отрицателни елементи, като тежки конфронтации, ревност и безпокойство. Това не означава, че развитието ви като двойка спира или че няма вълнуващи емоции и със сигурност това не е застой. Разбира се, все още можете да усещате пеперуди в стомаха, но тихата любов означава преди всичко да се чувствате сигурни и удобно, да изживявате нови етапи от живота, да се развивате лично и като двойка и да се подкрепяте взаимно.

2. Тихата любов означава безопасна среда

Изследователят Арт Арон доказва, че дългогодишните двойки, които съобщават за високи нива на спокойна романтична близост, имат нива на мозъчна активност, подобни на тези на наскоро влюбените! Причината тихата любов да е най-дълготрайна е, защото партньорите се научават да не нарушават границите си, да не губят самообладание, да се въздържат от критика и осъждане, да бъдат търпеливи и толерантни и да създават безопасна и обичаща среда.

3. Тихата любов не е възможна без доверие

Спокойната любов се изгражда при разширено доверие и откритост в замяна на безопасност. С други думи, се съгласявате никога да не се наранявате един друг, от друга страна, агресията от половинката ви е най-болезнена. Без доверие, прозрачност, емоционална подкрепа, разбиране и уважение никога не можем да сме спокойни или да се чувстваме наистина сигурни и обичани.

4. Тихата любов все още е романтична

Както Аарон Бен-Зеев описва за „Psychology Today“, трябва да разберем разликата между романтичната интензивност и дълбочина. Първото нещо са моментните страст и желание. Те са кратки и няма по-нататъшно развитие. Романтичната дълбочина, от друга страна, е непрекъснато преживяване, включващо както интензивност и трайно развитие, така и процъфтяване на всеки от връзката и цялата връзка.

5. Спокойствието е новото вълнение

В днешния свят, който се основава на повърхностни отношения с всички приложения за бързи запознанства и показване в социалните мрежи, дълбоката тиха любов е много ценно нещо. С времето с партньора си правите прогрес на по-дълбоко, по-сложно ниво, научавате нови неща един за друг, имате съвместни дейности и споделяте емоционални преживявания - това носи нещо ново във връзката, без да сте влюбени до безпаметност.

Съгласни ли сте, че тихата любов е най-трайната и може да преживее всякакви трудности?