Независимо от обстоятелствата, разделите винаги са трудни и изискват доста усилия, за да бъдат преживени. Първото, което безспорно е добре да направиш, е да си дадеш нужното време преди да се впуснеш в нова връзка. Има обаче и няколко здравословни стъпки, през които е добре да преминеш, преди да успееш да излекуваш сърцето си. 

1. Дай си ясна сметка защо сте скъсали

Не се вглъбявай в тази задача до безкрай, но направи списък на нещата, които не са те удовлетворявали във връзката ти. Разбира се, всички сме съгласни, че в отношения между двама души винаги има две страни и тук не става въпрос затова да обвиняваш себе си или другия - приеми, че всеки човек в живота ти е урок и винаги е добре да си дадеш сметка какъв точно е бил той. 

2. Далеч от очите, далеч от сърцето

Това е една от най-очевидните стъпки, която да предприемеш, но повечето хора ги правят трудно. Много е важно възможно най-бързо да се разделиш с всичко, което ти напомня на него - ваши общи снимки, негови вещи, непотребни подаръци като плюшени играчки, например. Добре е да изчистиш енергията в дома си максимално, ще ти бъде доста по-лесно да се съвземеш и да продължиш напред.

3. Сложи граници в комуникацията ви

Ако постоянно си пишете и се чувате всъщност не сте скъсали, такова протакане може да ти причини много болка в бъдеще. Особено, ако единият от двамата таи надежда, че отношенията ви биха могли да продължат. Скъсали сте заради конкретни причини (погледни списъка си) и въпреки че все още изпитвате чувства един към друг, не е необходимо да комуникирате много често. "Чистата" раздяла, в която се съсредоточаваш само върху себе си и своето бъдеще може да те спаси от доста негативни преживявания, така че ограничи чуването по телефона до максимум веднъж на седмица, като постепенно увеличаваш времето. Ако му позволиш да се появява в живота ти, когато си пожелае, това най-вероятно ще се случва винаги в моментите, в които си готова да продължиш напред. Подобно поведение ще те дърпа назад, а никой няма нужда от валс в отношенията си - това води само до разочарование и болка. 

4. Дай си срок

Крайният срок, в който да преживееш любовно разочарование може доста да ти помогне. Нормално е за известно време да се затвориш у дома и да страдаш, но не е здравословно този период да продължава твърде дълго време. Колкото по-бързо успееш да се върнеш към ежедневния си ритъм на живот, толкова повече време ще имаш да се наслаждаваш на свободата си. 

Навън има десетки интересни хора, които можеш да срещнеш. Вярвай, че най-доброто тепърва предстои и че следващият човек, който срещнеш ще бъде нов старт в живота ти. 

5. Прави нови неща

Обикновено, когато сме във връзка, правим грешката да загърбваме себе си, спираме да правим нови и разнообразни неща, защото прекарваме страшно много време с партньора си. Създаваме си общо ежедневие, в което рядко се намира време за приключения. Раздялата е чудесен подтик да започнеш да се занимаваш с хобитата, за които досега не ти е оставало време. Запиши се на спорт, който искаш да опиташ отдавна, разполагай с уикендите си както пожелаеш, направи си СПА ден у дома, в който да се погрижиш за себе си.