Навън температурите са изпитание, както за психиката, така за целия ни организъм, а какво остава за кожата и косата, които са пряко изложени на минусовите градуси. Затова запретнахме ръкави и събрахме за вас най-полезните съвети, които ще запазят красотата ви.

1. Не подценявайте хидратацията

Когато ни е студено предпочитаме да залагаме на по-малко течности, основно под формата на топли напитки като чай. Истината обаче е, че не трябва да забравяте за водата в чист вид, особено сутрин, след ставане. Другото много важно правило е да продължаваме да хапваме сурови плодове и зеленчуци, които също хидратират и правят кожата по-еластична и устойчива на негативни фактори, като студа, например. 

2. Избягвайте горещите душове и вани

Предвид, че в последните дни навън е минимум -10, сме убедени, че единственото, за което мечтаете е, щом се приберете, да вземете горещ душ и да се пъхнете на топло под завивките. За съжаление обаче топлата вода прави кожата ви още по-суха. На какво ли се дължи това? Кожата ви е изградена от протеини и мазнини, които създават естествена бариера, която ви предпазва от вредни влияния. Когато се къпете с твърде гореща вода, тази бариера пада и оставя кожата ви уязвима.  

3. Опитайте сухото четкане 

Сухото четкане е нещо, което или ще ви допадне много или ще ви бъде абсолютно неприятно. То се прилага върху цялото тяло, така че най-добре се спрете на четка с дълга дръжка и с естествен косъм. За оптимални резултати четкайте винаги в посока към сърцето си, това действа чудесно на кръвообращението. Едно от най-полезните свойства на сухото четкане е, че стимулира лимфната система, което от своя страна помага на тялото да се отърве от натрупаните токсини и подобрява циркулацията. Най-добре е да го правите в комбинация с домашно приготвен скраб за тяло, който допълнително ще подобри състоянието на кожата ви. Един от най-лесните варианти за такъв скраб, който се състои само от две съставки и можете да си приготвите сами у дома, е да смесите 1 чаена чаша кафява захар и 1/3 чаена чаша бадемово масло или зехтин. 

4. Балансирайте омега мастните киселини

Тялото ни не произвежда само омега 3 и 6, а те са изключително важни както за функционирането на организма, така и за свежите кожа и коса. Освен под формата на хранителни добавки, можете да ги откриете в по-мазната риба, яйцата и в покълнали чия и ленено семе. 

5. Не забравяйте да се грижите за косата си

Ако косата ви изглежда суха и изтощена, на първо място включете в менюто си полезни за нея храни, които ще я съживят. Такива са авокадото, сок от алое вера, прясноизцедените сокове, киселото мляко и ядките. Мастните киселини и цинкът в ядките ще помогнат и на по-бързия растеж на косата ви. Комбинирайте доброто хранене с прием на Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз, които са особено важни за поддържане на косата и кожата при тези климатични условия. №1 ще запази еластичността на кожата, №8 ще подхрани в дълбочина и кожата, и космените фоликули, №11 ще заздрави косата, кожата и ноктите. Приемайте по 3 таблетки от всяка сол на ден поне 3-4 месеца. Можете да заложите и на полезни маски, като една от любимите ни, която отново е само от две съставки, се прави изключително лесно, просто смесете 1 банан с една супена лъжица мед в блендер. Разпределете равномерно получената смес по косата си и сложете шапка за баня, за да не се изцапате. Изчакайте я да подейства за 15 минути и изплакнете с шампоан.