Може би имаш свободен дух, но си заобиколена от свикнали с комфорта хора? Или авантюристичната ти душа едва се побира в комфортна ти зона? А може би независимостта ти се е разраснала? Тогава може би си непокорна жена.

Клариса Пинкола Естес поставя основите на този женски архетип в „Жената, която тича с вълците“. Алисън Напи написа епична поема, озаглавена "Дивата жена не е любима, тя има връзка с природата“.

„След като се влюбиш в себе си, играта им свършва.“ ~ Аламир Гард

Ето и петте конкретни признака, че може би си непокорна жена:

1. Ти си смела уязвимост

„В крайна сметка искам сърцето ми да бъде покрито с белези.“ - Андреа Гибсън

Във всяка жена има непокорна страна, независимо дали тя е наясно с нея или не. Може просто да се изисква по-дълбока уязвимост, за да я открие. Смелостта е първата добродетел на дивата жена. Както казва Мая Ангелу: „Без кураж не може да практикуваш последователно всяка друга добродетел.“ Като непокорна дама осъзнаваш, че дълбоката уязвимост е ключът към смелостта. Поради тази причина желаеш да станеш пулсираща уязвимост. Първо за себе си и на второ място за другите. Уязвимостта ти е толкова силна, че осветява пътя към дивата природа. Между тези светове ти блестиш, топла и ефирна. Склонна си да се подложиш на болезнени изпитания с идеята да се развиеш. Дори ако това означава да получиш белези и да не отговориш на общоприетите възгледи.

2. Въплъщаваш майката природа

„С дивата природа като съюзник и учител виждаш не чрез две очи, а чрез многото очи на интуицията. С интуицията сме като в звездна нощ, гледаме света през хиляда очи. Дивата жена свободно владее езика на сънищата, образите, страстта и поезията. ” ~ Клариса Пинкола Естес

Ти си олицетворение на майката природа - мъдра, страстна и сръчна. Понякога дори надхитряш себе си, ти си всяка жена и всяка жена си ти. Единственото нещо, което може да замести културните ти прояви са твоите естествени такива. Възстановяваш и интегрираш изгубената връзка между природата и културата. Ти си могъщата Шакти (утробата), в която е семето на Шива (Космосът). Ти си цъфтяща радост, ти си мека и търсена, но знаеш как да бъдеш отговорна с такава сила. Знаеш, че единственият учител, по-голям от майката природа, е болката. Именно заради това интуитивно разбиране и чрез способността ти да се адаптираш и преодоляваш трудностите, си в състояние да превърнеш болката в сила и след това да я споделиш със своите любими хора.

3. Ти си непримирима любима, коятосъбужда дивото в другите

„Няма изискана красота без нещо необичайно.” ~ Едгар Алън По

Ти си сексуална и не се страхуваш да се изразяваш чувствено. Някои ще те мразят, други ще те обичат, така че няма значение какво мислят тези, които не те харесват. Ти си страхотна любима и светът е по-добър заради това. Обичаш по начина, по който природата обича, без съжаление и недоволство. Някои хора се опитват да помрачат радостта ти, но ти просто ги отминаваш с усмивка и грация. Не можеш да бъдеш опитомена. Съблазънта ти е съживяване за света. "Ако искаш да бъдеш разкъсан, ела. Бъди повален откровен и погълнат. Ще те подпаля в огъня си. Няма да те оставя, както си дошъл: добре облечен, с пуловер, който издържа на студа. Ще те оставя гол и язвим. Ще те оставя заобиколен от сови, ястреби и цветя, които цъфтят само когато никой не гледа.”(Обри Маркъс)

4. Осъзнаваш, че жените са по-силни от мъжете

"Тя завладява демоните си и носи белезите си като криле." ~ Атикус

Осъзнаваш, че половете не са равни и никога не са били. Жените са по-силни от мъжете във всяко едно отношение, освен в едно - физическата сила. И дори тогава жените могат да понесат повече болка, отколкото мъжете. Забрави за парите, вещите, военната мощ – това са крехки и претенциозни сили. Истинската сила е способността да създаваш и поддържаш живот. И нито едно животно не създава по-силен живот от жената. Всички дами са наблюдатели на тази плодотворна сила. Но ти разбираш това, което повечето хора не знаят. Монетата има и обратна страна: „с голямата сила идва и голямата отговорност.“ Тъй като дамите са по-силни от мъжете, те трябва да са по-отговорни от тях. Това не означава, че мъжете не трябва да носят отговорност, а просто, че отговорността им е вторична, докато тази на жената е основна. Ти си тук, за да научиш другите дами как да бъдат по-отговорни със своята сила.

5. Ти си източник на „дълбокото познание“

“Във всяка жена има едно диво и естествено създание, мощна сила, пълна с добри инстинкти, страстна креативност и вечно познание.” ~ Клариса Пинкола Естес

Разбираш, че жените имат дълбока, интуитивна мисъл, която повечето мъже нямат. Имаш достъп до друга система от знания, която малцина мъже развиват - това, което Клариса Пинкола Естес нарича „дълбоко познание“. Това вероятно се дължи на факта, че дамите са по-близо до природата и космоса поради месечния си цикъл. Дълбокото познание е енергия, говореща език, по-стар от думите. Тя е между светове, вибриращи с честота, която изисква подхранваща интуиция и цялостна чувствителност за дешифриране. Тя е в дивата природа, където истината и мистерията растат заедно, силно заплетени. Във водата, във въздуха, в растенията. Всеки, който е достатъчно близо до основната същност, до взаимносвързаността на всички неща, с ритмичния удар на земята, пулсиращ в своята мощна взаимозависимост, може да го почувства, да пее с древен глас, който предхожда човечеството. Като дива жена, като жена, която бяга с вълците, си в дълбок унисон със земния ритъм. Ти си дама от два свята: природа и култура, с луната и земята и постоянно свързваш светове. Луната е твоят водач, както и свещеният ти съюзник – свети в тъмнина, докато останалата част от света спи. Така и ти блестиш, разгръщайки дивата жена. Това е първичната форма, която изчаква в онези, чакащи да пораснат и да разперят крилете си към небето.