Често се случва да бъдем недоволни от това как изглежда нашето тяло и това да ни подтикне да отидем на фитнес. Но колко дълго можем да се задържим там? Психолозите са установили какво ни помага да се мотивираме сами и кое ни пречи.

1. Запазете хубавите спомени

Ако срещата с вашия нов познат предизвиква приятни емоции, най-вероятно ще се радвате да го видите отново и отново. Същото правило важи и за спорта. Тези, които си спомнят за успешната предишна тренировка, ходят на фитнес по-често и с удоволствие. Ако тази щастлива картинка не се появява в ума ви, опитайте се да я създадете сами. Слушалки с любимата музика, удобни спортни обувки на краката - и напред към създаването на приятни спомени!

2. Не се опитвайте само да "изпълнявате упражненията." Търсете удоволствието от това!

Ние често гледаме на спорта като начин да влезем във форма. И с право. Но той може да бъде и източник на радост. Тези, които говорят за спорта като игра, по-често използват думата "забавление", "предизвикателство", "страст". А за онези, за които спортът е преди всичко упражнения, акцентират върху външния вид, теглото и борбата със стреса. Проучванията показват, че вътрешната мотивация работи най-добре, когато трябва да усвоим и затвърдим нов навик. Намерете вътрешния си драйв, който ще ви изпълни с енергия. Обичате да се биете – запишете се на борба. Обичате да сте в компания – запишете се на спининг, аеробика или опитайте колоездене.

3. Не тренирайте близо до най-атлетичния човек в залата

Рекламата на фитнес клубовете ни привлича със снимки на модели и спортисти с перфектни тела и мускули. Но срещата с такъв човек във фитнеса не засилва мотивацията. Напротив, най-вероятно ще се стараете по-малко и ще се приберете у дома с неприятно чувство.

През 2007 г., психолози провели изследване за това как вида на желаното тяло засилва нашата мотивация. Първата участничка тренирала на бягащата пътека до спортистка със стегнато тяло, която носела прилепнал топ и къси шорти. Втората участничка спортувала до същата жена, но облечена в широк и безформен анцуг. В първия случай участничката прекарвала в салона по-малко време и самочувствието ѝ намаляло. Втората, напротив, тренирала по-дълго и в крайна сметка не чувствала недоволство от себе си.

4. Не мислете за недостатъците на тялото си

Според едно скорошно проучване, честотата на спортните занимания е свързана с три неща:

• удовлетвореност от своето тяло
• внимание към неговите нужди
• радост от осъзнаването на това, какво може

Но нито един от тези елементи няма да даде желания ефект, ако мислите за тялото си с неприязън. Не си се представяйте като скулптор, който дълбае от безформения камък - шедьовър. По-скоро се мислете за градинар, който се грижи за градината си. Дърветата в нея са хубави сами по себе си, но няколко замаха с ножицата ще им добави очарование.

5. Настройте режима на тренировки за себе си

Намерили сте в мрежата програма, която обещава за няколко месеца тялото мечта. Но след половин час упражнения се чувствате изцедени като лимон. Идеята да се повтаря този кошмар ви хвърля в ужас. Казвате си "Може би това не е за мен" и грешите. Тези, които се придържат към твърда програма, без да вземат под внимание състоянието си, постигат по-малък ефект, отколкото онези, които подбират упражнения, съобразени с техните възможности. Не бъдете роб на програмата и не поставяйте рекорди. Слушайте тялото си и от време на време поглеждайте реда и интензивността на физическите упражнения и други параметри.

6. Не се концентрирайте върху своята леност

Психиката ни се стреми към това реалността да съвпада с нашата представа за себе си. Ако ние изградим нашия вътрешен образ само върху отрицателни черти - "Аз съм безполезен мързел, нямам абсолютно никаква воля" - нашият мозък ще реагира така, че да го потвърди. Успали сте се? – „Разбира се, какво може да се очаква от ленивец като мен?” Опитайте се да не мислите по този начин за себе си. Все пак това не е толкова лошо - трябва да получавате достатъчно сън, вие сте зает човек и трябва да възстановите силите си. Това не означава, че трябва да оправдавате своите слабости. Просто не им позволявайте да определят какъв сте. Ако се препъваме понякога, това изобщо не е причина да не вървим напред, нали?