Когато водиш динамичен начин на живот, стресът и безпокойството незабавно намират своето място в него. Когато нещата не вървят по план, често може да се случи така, че да се почувстваш зле, напрегната, неспокойна и нещастна. Лесно можеш да попаднеш в капана на тези лоши чувства, а това да повлияе изцяло на ежедневието ти. За щастие, овладяването на проблема е лесно и бързо с тези 6 прости трика, които ще елиминират незабавно стреса и безпокойството.

1. Приеми мислите си и ги остави да си отидат

Когато си неспокойна или стресирана, в съзнанието ти се появяват всякакви налудничави мисли. Гледаш нещата само от лошата им страна. Смяташ, че не се справяш с нищо и си готова да се откажеш от мечтите и плановете си. Безпокойството намалява самочувствието ти почти до нула и те кара да мислиш, че не си достатъчно добра. Приеми, че е нормално да ти минават такива мисли през главата в даден момент, но не им позволявай да се задържат там прекалено дълго време. Излез на разходка, разсей се, припомни си колко прекрасен е животът.

2. 10-минутни позитивни разговори

Този трик е лесен и има страхотен ефект. Засечи 10 минути, в които нямаш право да казваш нищо негативно, дори да си го помисляш. Погледни се в огледалото и си кажи колко страхотна и успешна си. Говори за всички твои успехи, за любимите си хора, за плановете си. Веднага ще усетиш как се настройваш на позитивна вълна.

3. Поиграй си на асоциации

Научи ума си да асоциира определени думи с щастливи моменти и емоции от миналото. Например, ако кажеш думата памук, представи си колко обичаше да похапваш захарен памук като дете. Така ще почувстваш отново чувството на лекота, а тялото ти ще се настрои позитивно и ще елиминира стреса и безпокойството.

 4. Запиши притесненията си

Ако отдадеш внимание на притесненията си и отделиш време, за да ги запишеш на лист хартия, те няма да те притесняват в късните часове на нощта. Препрочитай ги винаги, когато имаш нужда и си задавай въпроса: „Защо това ме притеснява?”. Ще видиш, че с времето те ще спрат да имат толкова голямо отражение върху теб.

5. Говори

Ако нещо те притеснява, най-добрият начин да го елиминираш е като говориш за него. Това става най-бързо и лесно, когато говориш с най-добрата си приятелка. Покани я на чаша вино и сподели притеснението си. Като страничен човек, който обаче те познава много добре, тя ще може да ти даде ценен съвет и гледна точка. Ако мислиш, че проблемът е много по-сериозен и тя не би могла да ти помогне, потърси помощ от специалист. Но каквото и да правиш, не позволявай на мислите да те тормозят дълго време.

6. Позволи на мускулите си да се отпуснат

Намери си тихо място, на което да седнеш удобно и да се отпуснеш. Вдишай и издишай дълбоко няколко пъти като през това време, затворила очи, се опитай да отпуснеш всеки мускул от стъпалата до главата си. Представи си ги като опънати ластици и ги отпусни. Ще се почувстваш релаксирана и изпълнена с нова енергия. По този начин ще погледнеш на стреса с други очи и просто ще го елиминираш от съзнанието си.