Съветите могат да се различават. Семейството и приятелите имат само добри намерения и ни подкрепят, докато другите хора могат да развалят връзката ни, като ни дават лоши съвети от ревност. Но дори и най-искрените думи на мъдрост понякога могат да окажат много негативно влияние върху отношенията с половинката ни.

Ето и какви съвети психолозите препоръчват да избягваме на всяка цена, ако искаме връзката ни да е здрава и да продължи по-дълго.

1. "Трябва да намериш някой по-добър!"

Ако имаш връзка само защото искаш лична изгода от нея, може би си поела по грешен път. Търсенето на изгода, според психолозите, не може да бъде адекватна причина за започване или прекратяване на дадени отношения. По този начин може да унищожиш един наистина щастлив брак или да започнеш живот, който не ти носи никакво щастие.

2. "Покажи им кой е шефът. Не им позволявай да те разиграват!"

Първо, партньорите в любовта имат различни отговорности във взаимоотношенията и изглежда нормално всеки от тях да играе водеща роля от време на време. Само взаимното разбирателство и уважението между тях могат да направят един брак успешен и да го направят наистина силен.

3. "Искай партньорът ти да е романтичен!"

Психолозите твърдят, че има определен романтичен период във всяка връзка, който обикновено минава след известно време. Партньорите не могат да живеят вечно, както в романтична комедия и да полудяват, когато се виждат. Ето защо не можеш да изискваш от половинката си да е във фаза „меден месец” през цялото време. Всяка връзка има различни фази на развитие, всяка от които има своите предимства.

4. „Тихо, не усложнявай нещата.”

Почти е невъзможно да избегнеш конфликт в една връзка. Въпреки че е по-добре да разрешаваш споровете, когато възникнат. Не трябва да потискаш чувствата си и да изчакваш, докато някой ден избухнат, защото това ще причини повече щети на брака ти. Не играй ролята на жертва. Обсъди чувствата с партньора си.

5. "Просто прочети съобщенията му. Имаш право!"

Намеси в личния живот на половинката ти, като натрапчиви обаждания, четене на лични разговори, проследяване на местоположението, според специалистите по семейно право са първата стъпка към поведение, водещо до злоупотреба. Тя може да бъде не само физическа, но и емоционална. Не слушай подобни съвети и не прави партньора си заложник на ревността си.

6. "Просто му напомни, че това, което печели, не е достатъчно."

Този съвет е чудесен начин да превърнеш малкото недоразумение в голям конфликт. Знаеш, че ако наистина искаш, може да намерите много взаимни упреци, за да направите всичко още по-лошо. Специалистите казват, че не трябва да обсъждате такива въпроси ежедневно, а да се опитате да не споменавате нещо подобно по време на голям спор.

7. "Виж ме и се учи."

Да посочиш себе си за пример работи по-добре с децата, а не с половинката ти. Ти не си дете и не бива да повтаряш поведението на някой друг. Когато в брака се появят трудности, не гледай други семейства и не се опитвай да копираш начина им на живот. Това обаче не означава, че не може да се опиташ да избегнеш някои от грешките, които правят.

Ти знаеш по-добре

Защо тогава сме склонни да слушаме думи, които не ни носят нищо добро? Може би защото дълбоко в себе си вярваме, че хората могат да виждат по-добре отстрани, давайки ни рационален съвет. Въпреки това, може да е много подвеждащо, защото връзката ни е много сложна и пълна с подробности, които никой не знае, освен вас двамата. Ето защо трябва да слушаш само ума си и собственото си сърце.