Смятаме, че любимите хора ни обичат, въпреки слабостите и отрицателните ни черти.

Психолозите обаче обясняват, че някои черти от характера, които често се възприемат от нас като недостатъци, всъщност се харесват от околните.

Представяме ви 7 отрицателни черти на характера, които се приемат добре:

Прекомерна откровеност

Навикът да сме откровени може да бъде ценно качество, когато става дума за изграждане на нови връзки и задълбочаване на съществуващите. Постепенното разкриване на информация за себе си е едно от най-важните условия за развитие на доверието в партньор или приятел. От друга страна, не е тайна, че желанието да разкажем на всеки подробности от личния си живот може не само да създаде отрицателно мнение за нас, но и да ни навреди в бъдеще.

Непохватност

Ако сме склонни да изпадаме в неудобни ситуации (често чупи чинии или се спъва на улицата), не трябва да се отчайваме: психологическите проучвания доказват, че подобни инциденти сближават хората. В науката има термин - "Ефект на Пратфъл", което означава, че ние сме по-симпатични от хората, които умеят да се пазят. Грешките на човек карат другите да се чувстват по-удобно до него и по-лесно възприемат собствените си грешки.

Интерес към клюките

Смята се, че клюките носят само вреда. Те обаче често могат да бъдат полезни. Разговорите могат да помогнат да двамата души да се почувстват по-близки. Например, обсъждането на неуспехите в личния живот или непринудеността на работодателя поражда чувство на доверие в събеседника.

Склонност към поемане на рискове и  авантюризъм

И мъжете, и жените намират рискованото и авантюристично поведение за  привлекателно. Приключенците често привличат хората заради своята ексцентричност и любов към живота. Освен това на подсъзнателно ниво човек разбира, че определено няма да се отегчи с такъв приятел или партньор.

Прекомерна директност

Прекомерната праволинейност може да доведе до проблеми и в много ситуации е неподходяща. Въпреки това, желанието ни да кажем истината при всякакви обстоятелства може да вдъхне доверие в другите. Тези, които изразяват истинските си чувства, а не просто казват това, което другите искат да чуят, обикновено изграждат по-хармонични отношения както на работното място, така и в личен план.

Смущение

Хората често намират притеснението в околните за привлекателно. Това е доказано от проучване, проведено от американски експерти. Участниците в психологическия експеримент, чието притеснение било силно забележимо са били възприети като по-съобразителни и надеждни. Вълнението и неудобството не сигнализират за слабост или липса на социални умения, а за надеждността и чувствителност у човека.

Самоувереност

Самоуверените хора имат висока самооценка. Такъв човек привлича другите със своята сила, решителност и успех. Не е изненадващо, че самоуверената жена мигновено набира последователи.