Екзотичните и далечни острови са мечта за всеки пътешественик, но разстоянието и цената често се оказват пречка. Не всеки има възможността да отдели повече от времето и средствата си, за да си направи подобна почивка. Ако обаче сте решили да се поглезите и да изпробвате нещо ново и различно, ви предлагаме няколко причини да се отправите към Бахамските острови. Може почивка на Карибите да ви звучи клиширано, но не случайно тези острови се ползват като нарицателно за екзотично и мечтано преживяване.

Вечно лято

Практически няма неподходящ момент или сезон, в който да не можете да се насладите на жарките слънчеви лъчи и страхотното време. Можете спокойно да се отправите към островите през лятната си ваканция или пък в студените зимни дни, за да избягате от лошото време. Прогнозата е добра целогодишно, а единствените промени в атмосферните условия се забелязват в средата на годината, когато едва за месец – два има превалявания, които рядко продължават дълго.

Водни спортове

Разбира се на подобно място едно от основните занимания за местни и посетители са водните спортове. Кристалните води на Карибско море предлагат перфектните условия за целта. Можете да се насладите на разнообразие от водни занимания като сърф, уинд сърф, кайт сърф, гмуркане, джет ски, SUP (standup paddle boarding) и много други. Ако нямате необходимите умения и екипировка или пък искате да изпробвате нещо ново, лесно ще намерите инструктори за целта, които да ви предложат и научат на забавления, вдигащи адреналина. Освен гарантирано забавление и тренировка, подобни спортове могат да ви помогнат да опознаете красотата на подводния животински и растителен свят, който е наистина изумителен на островите. На Бахамите се намира третата по големина система коралови рифове в света.

Богата история

За разлика от известни туристически дестинации, които са изкуствено създадени, за да привличат повече посетители, Бахамите разполагат с изключително богата история. Именно там за пръв път акостира корабът на Христофор Колумб през 1492 г. Вместо да достигне Индия, както планувала експедицията, най-известният откривател всъщност се оказал на остров Сан Салвадор.

Монументи, музеи и статуи, увековечаващи историческия момент, могат да бъдат видяни на много места в района. Именно Колумб дава и името на островите, кръщавайки ги Baja Mar или от испански „плитко море“.

Стотици дестинации в една

Можете да почерпите вдъхновение от известния откривател и да „покорите“ нови земи в околността, обикаляйки островите в близост посредством лодка или ферибот. Бахамите всъщност са архипелаг, състоящ се от около 700 острова, някои от които дори необитаеми. Най-известното и посещаемо място е столицата на Бахамите Насау, но определено си заслужава да проучите и по-малките и самотни острови, всеки от които е уникален по рода си. Сред най-интересните неща, които можете да видите, са островът на прасетата Pig Beach, където можете да плувате с необичайните грухтящи морски обитатели, или Harbour Island, чийто пясък има неповторим розов цвят, дължащ се на наслагването на останки от хиляди парченца корали, миди и черупки.

Разнообразни развлечения

Забавленията, които предоставят Бахамските острови, далеч не се изчерпват със спорт и красиви природни и морски гледки. Ежегодно в Насау се провеждат големи карнавали и фестивали, които привличат хиляди посетители. Сред най-известните е карнавалът Junkanoo, който е олицетворение на местната култура, традиции и изкуство. В дните около Коледа и Нова Година улиците са изпълнени с танци, цветове, костюми и усмихнати хора. Освен забавление за туристите, Junkanoo е традиция за местните, които дълго се подготвят, за да покажат уменията си по време на празника.

Друго значимо събитие в календара на Бахамите е ежегодният турнир по покер на PokerStars Caribbean Adventure, който събира хиляди играчи на покер в началото на годината, броени дни след Junkanno. Това е един от най-известните турнири в световен мащаб, а преди няколко години дори беше спечелен от българин.

Шопинг терапия

Като популярна туристическа дестинация, Бахамите изобилстват от множество магазини, пазари и дребни търговци, предлагащи разнообразни стоки, които да си купите за спомен от тези неповторими острови. Можете да превърнете пазаруването не просто в шопинг, а в цяло преживяване и да се спазарите за цената на всяка стока.

Неповторима кухня

Любителите на кулинарните преживявания определено ще оценят бахамската храна. Тя представлява интересна комбинация между южноамериканската кухня и карибските вкусове, в които преобладава пикантната морска храна. На особена почит са мекотелите, раците и стридите, които могат да бъдат приготвени по различни начини и да бъдат добавени към почти всяко ястие.